Sandija Salaka: Vecākiem pietrūkst informācijas par to, ko drīkst rakstīt Internetā

13. Dec 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

ONLINE TV interneta tiešraidē runājām par ģimenes datu un datoru drošību. Sarunā piedalījās ne tikai Microsoft pārstāvis Salvis Praude, bet pieredzē dalījās arī divu dēlu māmiņa Sandija Salaka! Uzzināsim, kādas attiecības ir viņas vecākajam dēlam ar datoru, un, kā tiek normēts pie datora pavadāmais laiks Sandijas ģimenē.

Kā tu seko līdzi tam, ko vecākais dēls dara pie datora?

Kad dēls sāka dzīvot savā istabā, bija grūtāk sekot līdzi tam, ko viņš dara, lai gan tika runāts par drošību datorā.

Ir spēļu spēlēšana tiešsaistē, ir bijuši nepatīkami pārsteigumi: norēķināšanās par punktiem spēlē caur tēta telefonu, līmeņu pirkšana spēlēs par īstu naudu.

Es neesmu pārliecināta par to, vai tādas tiešsaistes spēles ir drošas. Neesmu liela spēlētāja kā mamma, nezinu visus smalkumus, ko zina mans vecākais bērns.

Vai ierobežo pie datora pavadāmo laiku?

Bērni, protams, darīs lietas internetā un datoros, paaudze ir citādāka, bet, manuprāt, vecākiem pašiem pietrūkst informācijas par to, ko drīkst rakstīt interneta pieprasījumos, kā saprast, kur un kā lietot datus. Bērniem ir tāda kā sava dzīve datoros, un vecāki maz nojauš par to, kas notiek bērna datorā.

Ierobežot laiku noteikti vajag, visam jābūt sabalansētam ar aktivitātēm ārpus mājas.

Bērnam ir savi profili sociālajos tīklos?

Sociālajos tīklos profili arī manam vecākajam bērnam ir, vari daudz ko par bērnu uzzināt, bet mūsu mājās ir tā, ka mamma nedrīkst sekot bērnam tviterī, facebook vietnē. Bērnam tuvojas pusaudža vecums. Ir jādomā par to, kā sociālo tīklu turētāji realizē naudu uz bērniem.. Jocīgi, ka bērns lieto parastu sociālo tīklu, un viņam priekšā izlec intīma satura banners.

Cik ilgi pie datora, un kā ar drošību?

Mēs ļoti uzticamies savam bērnam, ja bērns ir izpildījis mājasdarbus, mēs ļaujam viņam pavadīt brīvo laiku, kā viņš vēlas. Mēs neņemam pilnīgi visu nost, lai bērns nesēdētu pie datora. Viņam ir pietiekoši liela noslodze treniņos, attiecīgi, tas ir arī vecāku ieguldījums – kā mēs organizējam bērna ikdienas dzīvi.

Puikam ir 10 gadi, viņam ir savas intereses, visi viņa vecuma bērni socializējas, veido jaunas draudzības, spēlē spēles. Man šķiet bīstami, ka bērni sarakstās ar svešiem cilvēkiem. Bērniem neienāk prātā tas, kas mums varētu ienākt prātā attiecībā uz šo saraksti.. Iepazīstas spēlītēs un pāriet čatot uz Skype, un, izrādās, ka bērns sarakstās ar pilnīgi svešu cilvēku, ko bērns nav pat redzējis. Un nekad nevar zināt, vai tas, ar ko bērns sarakstās, ir tiešām 10-12 gadus vecs, tāds pats bērns, kā viņš.

Viedtālruņi un bērni

Bērniem katram ir savs telefons, ar ierobežojumiem attiecībā uz interneta lietošanu. Tur ir vieglāk uzlikt interneta lietošanai ierobežojumus, tāpat arī zvanu limitiem.

Iepirkšanās internetā

Iepērkamies pārsvarā drošās vietnēs, ar kurām problēmu nav.

Māmiņu Klubs

ONLINE TV videosarunas ieraksts: Ģimenes un datoru drošība

Videosarunu piedāvā:

20131127143431-42058.jpg