Mājās ar mazo: Montessori bumba

Mājās ar mazo: Montessori bumba

12. Feb 2017, 14:32 lindacv lindacv

Tagad tik populāri kļuvis viss, kas saistīts ar Montessori pedagoģiju/metodi. Tad nu es arī nespēju palaist garām nedaudz palasīt par šo metodi un uzšūt kādu mantiņu. Izvēlējos no skata tik vienkāršo Montesori puzles bumbu. Tiešām no skata vienkāršo, kad zīmēju pirmās pie grieznes pat nevarēju iedomāties, ka šī s mantiņas uzšūšana man aizņems divas nedēļas un sāpošus pirkstus. Bet bumba ir pabeigta, Arturs apmierināts, pirksti sadzīs. :)

Īsumā pastāstīšu kā tad izpaužas Montesori pedagoģija uz rotaļlietām. 

Pedagoģijas pamatprincips ir palīdzēt bērnam izdarīt to pašam. Tātad rotaļlietas - nevar klasificēt, kuras mantiņas ir tieši Montesori un kuras nav. Ir daži principi pēc kurām var izvērtēt vai Tu vēlies bērnam dot tieši tās spēļmantiņas un ne citas.

Viela pārdomām... Kam pievērst uzmanību?

  • no kāda materiāli ir veidota mantiņa? Plastmasa - lēts materiāls, bet bieži vien trausls un nav ilglaicīgas, turklāt šis materiāls ir diezgan nabadzīgs saistībā uz sensorajām izjūtām mazajiem. Vislabāk skatītes rotaļlietas no dabiskajiem materiāliem un ar dažādu faktūru, smaržu, svaru.
  • krāsas un to salikumi. Lielākoties mazu bērnu rotaļlietām tiek izmantotas spilgtas krāsas un kontrastainu krāsu salikumi. Jā, šīs krāsas pievērš bērnu uzmanību, bet šīs krāsas var pārlieku uzbudināt bērnus, īpaši pirms miedziņa. Montesori pedagoģija iesaka izmantot naturālas krāsas, pamatkrāsas un tikai ar laiku sāk izmantot krāsu dažādos toņus. Kā arī jāskatās, lai nav pārāk daudz mantiņu, piemēram, tajos pašos aktivitātes paklājiņos. Sākumam pietiks ar vienu mantiņu, vai pat bērniņa zeķīti, kuru mazais varēs pētīt. Un, protams, jāpadomā par rotaļlietām, kuras ir nenaturālās krāsās - zaļi suņi, violeti cilvēki. Mazais cilvēks vēl tikai mācās saprast, kas ir kas un labāk, ja bērniņš redz pelīti pelēkā krāsā nekā zilā.
  • interaktīvās muzikālās spēļmantiņas. Šo mantiņu daudzveidība ir ļoti liela, bet šīm mantiņām īsti nav atgriezeniskās saites, ja bērns paņem grabulīti un pakrata, tad rodas skaņa, muzikālajās spēļmantiņās bērns mācās piespiest pogu un tas arī viss. Šādos gadījumos labāk spēlēties ar mūzikas instrumentiem. 
  • n-tās attīstošās rotaļlietas, kurās tiek sabāzts tik daudz kas, ka ne vienmēr vecāki var tikt galā ar šo mantiņu. (1)

Dažas lietas, kam pievērst uzmanību pērkot mazo rotaļlietas, bet jebkurā gadījumā, katrs izvēlas savam bērnam piemērotāko un pareizāko! Mammas sirds zinās labāk, ko bērniņam vajag.

 Atsauce: 

1.http://mchildren.ru/igrushki-kotorye-ne-podhodyat-malysham-do-tryoh-let/