Līdz kādam vecumam jāiemācās rāpot?

Līdz kādam vecumam jāiemācās rāpot?

10. Jun 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nav nekā neparasta, ja katrs bērns sāk kaut ko apgūt atšķirīgā vecumā, un tomēr, nereti māmiņām ir satraukums, ja mazulis mazliet atpaliek no vienaudžiem. Kādā gadījumā būtu jāuztraucas, ja bērniņš vēl nerāpo, un kas tomēr jāatceras par mazo rāpotāju attīstību? Uz māmiņas jautājumu atbild fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne.

JAUTĀJUMS

Līdz kādam vecumam jāiemācās rāpot un sēdēt? Mazajai 10,5 mēneši, pazemināts muskuļu tonuss, pagaidām ar visām vingrošanām/masāžām tikai šļūc pa zemi un izteikti uz vienu pusi, bet progress ir. Kurš ir tas brīdis, kad jāsāk uztraukties?

Atbild fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne

Mūsdienās pieņem, ka bērns var mācīties staigāt līdz pat divu gadu vecumam. Tomēr katra bērniņa attīstību vērtē individuāli, respektējot bērna vajadzības un attīstības īpatnības. Analizējot motoro ( kustību) attīstību, galvenais, lai attīstība virzās uz priekšu. Ja, bērns, piemēram, pievērš uzmanību dažādu skaņu izrunāšanai, atkārtošanai vai viņam interesē savu plaukstu darbība, tad rāpošana viņam var nebūt uz kādu brīdi aktuāla. 8, 9 mēneši ir tas laiks, kad bērns sāk mēģināt celties četrrāpus un ap to laiku arī sāk sēdēt. Bet ir bērniņi, kuri to sāk darīt krietni vēlāk, īpaši, ja viņiem ir pazemināts muskuļu tonuss. Šie bērni ir mazliet citādāki, mazliet lēnāk attīstās, toties, kad viņi attīsta kustību iemaņas, tās ir stabilākas.

Viņi dara lēnāk, bet drošāk, retāk krīt. Vērojot bērna attīstību, jāņem vērā arī bērna rakstura iezīmes. Viss ir jārespektē!  Mēs kā speciālisti varam palīdzēt stimulēt mazuļa attīstību, tomēr katram bērnam ir savs attīstības laiks, kurā organisma muskulatūra sagatavojas, lai varētu veikt kustības koordinēti un droši. Tas, ko vecāki var darīt, atbilstoši iekārtot bērnam vidi, kur attīstīt dažādas prasmes.

Kādreiz tieši vide bērnu nemotivē rāpot.Vecāki var vērsties arī pie speciālista, kas novērtēs psihomotoro attīstību un rekomendēs, kāmotivēt bērnu, ja tas ir nepieciešams, kā labiekārtot vidi, kādas mantas piedāvāt, lai bērnampot prieks.

Māmiņu Klubs

20150611174842-95043.jpg