Laktozes un sojas nepanesība – kā tās izpaužas?

Laktozes un sojas nepanesība – kā tās izpaužas?

18. Sep 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vēlos zināt, kad speciālisti iesaka lietot maisījumu uz sojas bāzes un, vai cieta vēdera izeja norāda uz to, ka bērnam ir govs piena nepanesība (citu simptomu, piemēram, izsitumi mazajai nav)?”

Komentē Māmiņu Kluba eksperte, Wellslim centra un Diagnostikas centra uztura speciāliste Guna Rijkure.

Govs piens un laktozes nepanesība

„Līdz gada vecumam, kamēr nav nostabilizējies bērniņa zarnu trakts, govs pienu viņam nav ieteicams dot. Agrāk šāds ieteikums netika sniegts, tomēr mūsdienās bērni ir daudz jūtīgāki un alerģiskāki,” skaidro Guna Rijkure.

Speciāliste pieļauj, ka šajā gadījumā ciets vēderiņš varētu būt laktozes nepanesības dēļ.

Sojai, savukārt, šādas blaknes nav raksturīgas, īpaši tad, ja lietojot sojas produktus, bērniņa vēdera izeja ir normāla.

„Tad, ja bērnam tiek konstatēta laktozes nepanesība un viņš jau ir vecāks par gadu, viņa uzturā varētu iekļaut skābpiena produktus, kas laktozi nesatur. Tad, ja bērniņš jau ir divus gadus vecs, viņa uzturs ir līdzvērtīgs pieauguša cilvēka uzturam – tātad, viņam drīkst dot visu, ko ēd vecāki,” tā uztura speciāliste.

Guna Rijkure atklāj, ka gadījumā, ja bērnam konstatēta laktozes nepanesība, ik dienu, nedaudz palielinot tās devu un bērnu pie tās pieradinot, no laktozes nepanesības iespējams izārstēties! Protams, pirms to darīt, jākonsultējas ar speciālistu, jo katrs gadījums jāvērtē atsevišķi, atkarībā no tā, cik smagas ir konkrētā bērniņa laktozes nepanesības izpausmes!

Sojas maisījums

Arī dodot bērnam sojas maisījumu, vajadzētu būt piesardzīgiem. Tas tādēļ, ka dažkārt arī sojas olbaltumvielas var izsaukt alerģiskas reakcijas.

„Ļaunākajā gadījumā tas var izsaukt pat anafilaktisku šoku, kad sašaurinās elpceļi, pietūkst rīkle un ir problēmas elpot. Šādā situācijā nekavējoties jāsauc pirmā medicīniskā palīdzība,” brīdina Guna Rijkure.

Speciāliste apgalvo, ka soja tiek iekļauta daudzos maisījumos. Tādēļ būtu jāpārliecinās, vai bērniņam nav sojas produktu nepanesība! Tas iespējams ar imūnglobulīna analīžu palīdzību, kurās tiks noteikts, vai sojas olbaltums bērnam neizraisīs alerģisku reakciju.

Jāatceras, ka dažādos pārtikas produktos soja mēdz būt iekļauta arī slēptā veidā, piemēram, bulciņās, konfektēs, dažādos desertos, saldējumā, košļājamajās gumijās, sojas izstrādājumos, piemēram, tofu, un daudzos citos.  

Kā zināt, vai bēram ir alerģija pret sojas produktiem?

„Ja bērniņam tiek dots pārtikas produkts, kura sastāvā ir soja vai sojas pupiņas, un viņam rodas kādas alerģijas pazīmes, nekavējoties jāvēršas pie ārsta.

Par sojas nepanesību varētu liecināt tādas pazīmes, kā nātrenes vai ekzēmas parādīšanās, lūpu vai sejas pietūkums, pēkšņas iesnas, apgrūtināta elpošana, arī diareja jeb caureja, galvas reibšana, slikta dūša vai, sliktākajā gadījumā – samaņas zudums,” uzskaita uztura speciāliste.

Māmiņu Klubs

Kādu maisījumu lieto tavs bērniņš? Vai viņš uzņem uzturā maisījumu, kas gatavots uz sojas bāzes?