Laiks uzsākt piebarošanu - ar ko sākt?

Laiks uzsākt piebarošanu - ar ko sākt?

09. Mar 2018, 11:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai gan daudzās topošo un jauno vecāku nodarbībāS daudz par to tiek runāts, tomēr tad, kad ir laiks uzsākt pirmo piebarojumu, vecāki gluži kā no jauna, sāk meklēt informāciju un uz brīdi jūtas kā pazaudējušies šajā tēmā. 

Piebarošana - tas ir tas mirklis, kad saprotam, ka mūsu mazulis ir gatavs sākt iepazīt lielo cilvēku ēdienu. Ir gatavs iepazīt tik dažādo ēdienu pasauli un pilntiesīgi baudīt maltītes pie ģimenes galda, kopā ar pārējiem gimenes locekļiem.  Katram bērniņam piebarojuma uzsākšanas laiks ir individuāls, tomēr speciālisti atzīst, ka vidēji 6 mēnešu vecumā mazulītis ir gatavs pirmajam piebarojumam. 

Kad uzsākt piebarošanu?

Iepriekš bija noteikti skaidri vecuma ierobežojumu, kas jāievēro, uzsākot piebarošanu. Tagad ieteikumi ir šādi: vecumā no 4-6 mēnešiem, kad bērns sāk izrādīt patiesu interesi par pieaugušo barību, ar nelielām dārzeņu un augļu porcijām. Šajā dzīves periodā nevajag pārspīlēt ar piebarojuma daudzumu, jo galvenais uzdevums ir iepazīšanās ar konkrēto produktu.

Tie var būt 2-3 dārzeņi vai 2-3 augļi.

Un ja ārsts dod zaļo gaismu piebarošanai, to var padarīt intensīvāku.

Ar kuru dārzeni labāk uzsākt piebarošanu?

Ar to dārzeni, no kura bērnam nav alerģija, dodot to mazās devās. Parasti tas ir kartupelis, cukini, brokolis, ķirbis.

Kā pareizi pagatavot dārzeņus?
 
Labākais ir tvaicēt, bet var arī vārīt. Labākais mazulim būs iegādāties dārzeņus ekoveikalā, ja piebarošana tiek uzsākta dārzeņu un augļu nesezonā.
 

Kurus augļus ēdienkartē ieviest pirmos?

Banānus, ābolus, persikus, plūmes. Ieteicams pamēģināt pa vienam auglim atsevišķi, nevis veidot augļu miksli.

Pavasarī nav nepieciešamības mēģināt pasniegt mazulim sažuvušus ābolus, pat tad, ja tie ir no pašu dārza, tad labāk iegādāties augļu biezeni burciņā. Bet ja šādas iespējas nav, tad ābolus, kas visu ziemu ir nostāvējuši, labāk izvārīt vai arī izcept.

Kad es bērnam varu pasniegt putru?

Agrāk tika uzskatīts, jo vēlāk dot putru mazulim jo labāk. Pašreiz speciālisti uzskata, ka graudaugu putras var ieviest 6-7 mēnešu vecumā vai vismaz dot mazulim pamēģināt dažādās putru garšas.   

Sākumā putras vāra ūdenī, pēc vēlēšanās var pievienot māmiņas pienu vai piena maisījumu, ja mazulis tiek barots ar mākslīgo piena maisījumu.

Uzmanību! Putra ir putra, nevis biezāks dzēriens, tāpēc mēs dodam to ar karoti, nevis kā šķidrumu, ko var dzert.

Ieteicams pašai vārīt putriņu, īpaši tad, ja mazulim ir problēmas ar vēderiņu. Mannas putra ir bezvērtīga, tāpēc pirmajos mēnešos, kad tiek uzsākta piebarošana, to nevajadzētu izvēlēties. Droši vari dot griķu, auzu, rīsu putru.

Kāds ēšanas režīms jāievēro, ieviešot piebarojumu?

Ieviešot piebarojumu, vislabāk to darīt 1 reizi dienā vienā un tajā pašā laikā (vēlams pa dienu un pirms krūts barošanas vai piena maisījuma). Pēc piebarošanas mazulim piedāvā vēl krūts pieniņu vai piena maisījumu.

Pēc 3-4 nedēļām, kad ir ieviesta piebarošana, mazulim cieto barību var piedāvāt jau 2 reizes dienā, kā arī paralēli dārzeņiem ēdienkartē ieviest augļus. 

Vēl pēc kāda laika, ēdienkartē ievieš 3. piebarojuma reizi,kā arī uzturā pievieno putru.

Kad un kādā daudzumā ieviest ēdienkartē gaļu?

Ja bērns jau mēnesi labi ēd dārzeņus, tad var pievienot biezenītim arī gaļu. Ja runā par daudzumu, tad sākumā tā būs 1/2 tējkarote, pēc tam jau tējkarote.

Gaļu iesaka dot vienu reizi 3 dienās, lai bērns spētu to sagremot. Māmiņa var palielināt gaļas devu, ja mazulim nav aizcietējumu.

Runājot par gaļas izvēli, tad var sākt ar truša, jaunlopa vai vistas gaļu. Jebkurā gadījumā vislabāk ir konsultēties ar ārstu, kas ieteiks labāko gaļu tieši konkrētajam mazulim.

Ko darīt, ja bērns atsakās no piebarojuma?

Piedāvāt citus dārzeņus. Ļoti, ļoti svarīgi, lai pašai māmiņai garšotu tas,ko viņa dod savam mazulim. Ja viņa gatavo kaut ko, uzskatot to par "bezgaršīgu putru", "kaut ko ļoti negaršīgu", nodomājot pie sevis, kā kaut ko tādu var ēst, tad, ticiet, psiholoģiskā līmenī bērnam tiek nodota šī attieksme un... bērnam tiek sabojāta apetīte.

Vai papildus piebarojumam nepieciešams dot ūdeni?

Ūdens ir jāpiedāvā un viņš pats izlems, vai dzers vai nē. Bet tas nav jādara ar karotīti, jo tad mazulim nav iespējas nedzert šķidrumu. Piedāvājiet ūdeni pudelītē vai krūzītē, lai bērns, ja viņš nebūs izslāpis, varētu atteikties no tā.

Cik ātri izpaužas alerģija pret vienu vai otru produktu?

Daži no alerģijas veidiem izpaužas jau pavisam ātri- pēc 12- 24 stundām. Mazulim uzmetas pumpas, izsitumi, bet no tām ir pavisam viegli atbrīvoties, ja ir zināms alerģijas avots. Šis produkts tad ir jāislēdz no mazuļa ēdienkartes.

Ir alerģijas, kas var izpausties lēni- vairāku dienu vai vairāku mēnešu laikā. Tas ir izskatās kā apsārtums uz vaigiem, sausa āda.

Lai saprastu, no kā bērnam ir alerģija, 3-4 dienas jādod bērnam viens un tas produkts, lai paskatītos, kā bērns uz to reaģē.

Ārsti alerģiju gadījumā iesaka arī rakstīt pārtikas dienasgrāmatu, atzīmējot, kādi produkti ir bērnam doti un kā bērns uz tiem ir reaģējis. Šajā gadījumā pavisam ātri ir iespējams atrast problēmu cēloni.

Cik intensīvi var palielināt piebarojuma daudzumu? 

Galvenais ir nepārspīlēt ar daudzumu, jo bērna gremošanas sistēma sākumā nav gatava sagremot tik daudz produktu, tāpēc nav jābrīnā,s ka sākumā autiņbiksītēs, iespējams, atradīsiet visu, ko mazulis ir ēdis. Tas ir normāli. Laiks ies un gremošanas sistēma pielāgosies. 

Māmiņas! Piebarojuma ieviešana nav iemesls krūts barošanas samazināšanai! Jo ilgāk jūs barosiet mazuli ar krūti, jo mazāks būs risks saslimt ar zarnu vīrusu saslimšanām, turklāt, krūts piens palīdz mazuļa gremošanas sistēmai darboties efektīvāk!  

Māmiņu klubs, 2018