Lai Jūsu bērnam vienmēr būtu labs garastāvoklis un dzīvesprieks!

Lai Jūsu bērnam vienmēr būtu labs garastāvoklis un dzīvesprieks!

21. Nov 2013, 14:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rudens/ziemas sezona- gripas un saaukstēšanās slimību laiks, pavasaris- avitaminoze, ir tie periodi, kad lielākā daļa cilvēku un it īpaši bērnu, izjūt pastiprinātu nogurumu, nomāktu garastāvokli. Šajā laikā organisms ir uzņēmīgāks pret dažādām infekciju slimībam, jo imunitāte ir pazemināta.

Mācību gada sākums, laiks pirms eksāmeniem, dažādi pulciņi palielina garīgo slodzi, sporta nodarbības- sacensības, treniņi- palielina fizisko slodzi. Ja slodze ir lielāka, nekā ķermenis un prāts var izturēt, rodas apātija, bērns bieži jūtas noguris, nevar pilnvērtīgi atpūsties, ir grūtības mācīties un iegaumēt vielu. Šīs ir tās situācijas, kad mūsu organismam ir nepieciešama palīdzība- papildus uzturvielas sekmīgai visu funkciju nodrošināšanai. Skola un bērnudārzs, kur bērni atrodas ciešā kontaktā viens ar otru, ir labvēlīga vide dažādu infekciju slimību izplatībai. Ir bieži novērots, ka saslimstot bērnam, infekcija izplatās tālāk arī uz citiem ģimenes locekļiem. Tādēļ vecākiem, kuri ievēro, ka bērns sācis biežāk slimot, jūtas izteikti vājš un noguris, ir grūtības koncentrēties un mācīties, ir novājināta imunitāte-  tas viss liecina, ka organisms paša spēkiem netiek galā ar slodzi un tam ir nepieciešama palīdzība. Rūpes par bērna imunitāti ir rūpes arī par visas ģimenes veselību. Šādā situācijā kompleksie vitamīnu  preparāti ir veids, kā bez liekām pūlēm, nodrošināt organisma vajadzības vairumā gadījumu,

Vitamīni un minerālvielas ir dzīvībai svarīgas uzturvielas, kuras organisms nespēj saražot pats, tādēļ tās ir jāuzņem ar uzturu. Taču neregulāras ēdienreizes, nesabalansēts un nekvalitatīvs uzturs nespēj nodrošināt organismu ar visu tam nepieciešamo. Turklāt nevar precīzi noteikt kādu tieši daudzumu vitamīnu vai minerālu satur tas uzturprodukts, ko apēdam un cik daudz no tā uzsūcas tālāk organismā. Vitamīni un minerālvielas mūsu organismā darbojas kā kofermenti dažādu iekšējo procesu veiksmīgai uzturēšanai, tie ļauj pilnvērtīgi izmantot uzņemto pārtiku un palīdz uzturēt daudzus organisma procesus.  Īpaši bērniem ir svarīgi uzņemt visus nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas:

  • augšanas un attīstības periodā,
  • rudens/ziemas periodā- vīrusu izplatīšanās laikā,
  • pavasarī- avitaminozes profilaksei,
  • palielinātas garīgās un fiziskās slodzes laikā,
  • stresa situācijās.

Lai atvieglotu vitamīnu un minerālvielu uzņemšanu, ir izstrādāti multivitamīnu preparāti ar speciāli bērniem piemeklētām vitamīnu un minerālvielu devām.  Tie palīdz novērst vitamīnu un minerālvielu trūkumu organismā, paaugstināt imunitāti un organisma aizsargspējas pret nelabvēlīgiem ārējās vides faktoriem. Labvēlīgi ietekmē bērna augšanu un attīstību. Īpaši ieteicami bērniem, ja ir neregulārs un vienveidīgs vai veģetārs uzturs, samazināta ēstgriba, nogurums un apātija, intensīva fiziskā un/vai garīgā slodze,  slimošanas un atveseļošanās laikā.

Noteikti jāpievērš uzmanība antioksidantu- vitamīnu A, C, E, kā arī cinka uzņemšanai, jo tie palīdz uzturēt imūnsistēmas sekmīgu darbību un veicina organisma dabiskās aizsargspējas. A vitamīns un cinks ir nepieciešami arī redzes procesos un ādas veselībai. Kalcijs nepieciešams kaulu un zobu veselībai, to ieteicams uzņemt kopā ar D vitamīnu, jo tas ne tikai pats par sevi nepieciešams bērna normālai kaulu attīstībai un augšanai, bet ir vajadzīgs arī sekmīgai kalcija izmantošanai, jo augošiem bērniem būtisks ir D vitamīna un kalcija balanss. B grupas vitamīni (tiamīns, niacīns, riboflavīns, folijskābe, pantotēnskābe) nepieciešami olbaltumvielu vielmaiņas un šūnu dalīšanās procesiem, veicina nervu sistēmas darbību, palīdz samazināt nogurumu un nespēku, ir nepieciešami normālai enerģijas apmaiņai. Dzelzs veicina normālu skābekļa transportēšanu organismā, kas palīdz novērst nogurumu un apātiju, kā arī sekmē normālas kognitīvās funkcijas veicina normālu bērna kognitīvo funkciju (sajūtas, uztvere, domāšana, atmiņa) attīstību.

Ir svarīgi pievērst uzmanību arī palīgvielām vitamīnu sastāvā, jo piemēram tādi preparāti, kas satur cukuru, nebūs tā veselīgākā izvēle mūsu bērniem- ņemot vērā to, ka tabletes parasti ir sūkājamas vai košļājamas, tās mutē pavada ilgāku laiku un līdz ar to veicina kariesa attīstību. Ieteicams izvēlēties preparātus bez cukura, kas nebojā zobus.

uztura speciāliste Anna Oborska

 20131121133801-64445.jpg

Jonax Princešu Multivitamīni Bērniem un Pirātu Multivitamīni Bērniem ir speciāli bērniem- attiecīgi meitenēm un zēniem, izveidots multivitamīnu un minerālvielu komplekss. Satur visu bērna augšanai un sekmīgai attīstībai nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu diennakts devu optimālā līdzsvarā. Košļājamās tabletes ir ar patīkamu zemeņu garšu, nesatur cukuru- nebojā zobus un ir piemēroti bērniem vecumā no 3 līdz 12 gadiem.

Nesatur cukuru, aspartāmu, glutēnu, krāsvielas, mākslīgus konservantus.