Lai dzīvo tīrība!

Lai dzīvo tīrība!

19. Oct 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Atcerieties, kā mūs bērnībā mācīja - "tīrība ir veselības ķīla"? Tas ir likums, kurš jāievēro visas dzīves garumā. Ūdeni iemīlēt jāiemāca arī mūsu mazuļiem!

Pirmajos dzīves gados vecākiem ir daudz jautājumu, kas saistīti tieši ar mazuļa vannošanu. Par galvenajiem nosacījumiem, kas būtu jāievēro šajā jautājumā, pastāstīs "Ulmaņu privātklīnikas" dermatologs Džuljeta Ulmane un ģimenes ārsts, pediatrs Larisa Zaharova. Ieteikumos dalīsies arī Jūrmalas slimnīcas dzemdību nodaļas neonatalogs Dina Krūze.

Pirmie dzīves mēneši

Pirmajos mazuļa dzīves mēnešos jaunie vecāki nereti jautā, kā pareizi mazuli vannot, vai tas jādara katru dienu, un, vai jāizmanto katru reizi ziepes un šampūns.

Ārstu viedokļi mazliet atšķiras sakarā ar vannošanas biežumu, bet viss atkarīgs no tā, kā jūtas mazulis. Parasti sākumā to iesaka darīt katru dienu. Tiek uzskatīts, ka pēc vannošanās bērni atslābinās, jo ūdens nomierina. Tāpat vannošanās var palīdzēt arī cīņā ar kolikām.

"Vannošanās ir nepieciešama mazuļa pilvērtīgai attīstībai. Tā normalizē tonusu, padara bērnu mierīgu un pozitīvi ietekmē viņa ādas stāvokli", - paskaidro D.Krūze.

Bez tam, pareizi organizēta vannošanās ir arī viena no rūdīšanās procedūrām, un tikai procedūras, kas tiek veiktas katru dienu, sniedz rezultātu jeb vajadzīgo efektu,  - piebilst L.Zaharova.

Īpaši svarīgi, pēc ārstu domām, ir ievērot regularitāti pirmajos dzīves mēnešos, bet kopumā katru dienu vannoties var līdz gada vecumam. Tiesa mazuļa matus jāmazgā gan ir vien reizi nedēļā. Ja matiņi ir gari, tos var mazgāt ar speciālu šampūnu, bet, ja tie ir īsi, tos mazgāt var ar tām pašām ziepītēm, ar kurām tiek mazgāts pārējais mazuļa ķermenis.

Dermatologs Džuljeta Ulmane uzskata, ka katru vakaru nevajadzētu mazgāties ar ziepēm, īpaši, ja bērniņš ir pavisam maziņš. Ziepes var aizstāt ar vāju kliņģerīšu, kumelīšu vai citu zālīšu uzlējumu.

Pēc pirmā dzīves gada

Pēc pirmā dzīves gada vannošanās biežums ir atkarīgs ne tikai no tā, cik mazulis ir nošmulējies vai nav, bet arī no gadalaika. Bērns ir aktīvāks, un, attiecīgi, vairāk kustas, vairāk svīst, tas īpaši attiecināms uz vasaras mēnešiem, kad arī pieaugušajiem ir vēlme biežāk ieiet dušā.

Vecākiem bērniņiem vannošanās ir vesels piedzīvojums, viņiem patīk ūdenī rotaļāties ar kuģīšiem, spēļu zivtiņām utt. Bet te daudzi vecāki saskaras ar matiņu izmazgāšanas problēmu.

Gandrīz katrs bērns pēc gada vecuma piedzīvo savā dzīvē posmu, kurā viņam negribas mazgāt matus.. Ja šampūns reiz iekļuvis acīs vai mutē, viņš to atcerēsies. Dažkārt bērni vienkārši baidās no ūdens, nevēlas pieliekties, lai izskalotu matus, un dažkārt tā vienkārši ir spītība. Bērns nevēlas un viss. Nevēlēšanās var būt saistīta ar dažādiem faktoriem.

Nesarežģīti padomi mierīgākai bērna vannošanai:

  • mazgājiet matus retāk,
  • piedāvājiet bērnam pašam apslapināt matus, iemasēt šampūnu vai ļaujiet, lai viņš tos izmazgā lellei,
  • mainiet vidi un apstākļus,
  • padariet matu mazgāšanu jautrāku - rotaļājieties ar putām, veidojiet smieklīgas frizūras utt.

Līdzeklis bērna maigajai ādai

Patlaban veikalu plauktos ir milzīga bērnu mazgāšanas līdzekļu izvēle. Kā lai neapjūk, kā lai izdara pareizo izvēli?

Dermatologs Džuljeta Ulmane apgalvo, ka līdzekļi, kas ražoti pārdošanai Eiropas Savienības valstīs pilnībā izgājuši visus nepieciešamos testus un tie nenodarīs nekādu kaitējumu bērna maigajai ādai, kā arī - jāpievērš uzmanību līdzekļiem, kuru sastāvā pamatā ir dabīgas vielas.

Kumelītes praktiski nekad neizraisa alerģisku reakciju. Kumelīšu ekstrakts palīdz sadzīt ādas bojājumiem, rētām, tam ir pretiekaisuma iedarbība, kā arī - tas ādu nomierina.

Kliņģerītes. Kliņģerīšu ekstrakts stimulē jaunu ādas šūnu veidošanos, āda to ļoti labi uzsūc, un šim ekstraktam ir nomierinoša iedarbība, arī, ja āda ir jūtīga vai iekaisusi.

Lai izdodas atrast Jūsu bērnam piemērotāko!

Vannojieties ar prieku!

Māmiņu Klubs

20130125144326-58940.jpg