Labās baktērijas - palīgs koliku mazināšanā

23. Dec 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau gaidot pasaulē ierodamies mazuli, noteikti būsi dzirdējusi par kolikām. Tās līdzi nes lielu trauksmi, negulētas naktis un nogurumu. Kas ir kolikas un kā to gadījumā palīdzēt bērniņam? To vaicājām ģimenes ārstei Inesei Kuģei.

Viņa skaidro, ka kolikas ir fizioloģiska parādība, kuņģa zarnu trakta darbības traucējumi, kas visbiežāk parādās bērna 2. – 3. dzīves mēneša laikā, taču atsevišķos gadījumos kolikas var piemeklēt jau no viena mēneša vecuma. “Bērns saņem mammas pienu vai arī piena maisījumu. Taču tajā ir piena cukurs jeb laktoze, kuras sašķelšanai nepieciešama laktāze jeb labvēlīgās baktērijas. Tā kā mazuļa zarnas vēl ir ļoti īsas un mazas, bet saņemtā piena ir daudz, zarnās esošā laktāze, kuras vēl ir maz, nespēj sašķelt laktozi, tāpēc rodas gāzes, uzpūšas puncis un mazulim sāp,” skaidro ģimenes ārste Inese Kuģe. Uz vēdera pūšanos bērns reaģē ar kājiņu pievilkšanu pie vēderiņa, skaļu raudāšanu.

Ģimenes ārste mudina koliku gadījumā pašiem vecākiem nomierināties un sazināties ar ārstu. “Lai uzlabotu bērna pašsajūtu, vienīgā iespēja ir palīdzēt organismam sašķelt piena cukuru,” saka ģimenes ārste Inese Kuģe, norādot, ka tāpēc ikviena mazuļa aptieciņā jāatrodas ne tikai D vitamīnam, kuru svarīgi saņem jau no dzimšanas, bet arī bifidobaktērijām. Tās palīdz sagriezt piena cukura molekulas, lai tās vieglāk uzsūktos.

Papildu palīgi koliku mazināšanai:

  • Mazuļa vēderiņa masēšana pulksteņa rādītāja virzienā;
  • Siltākas drāniņas uzsegšana sāpošajam puncim;
  • Baltais troksnis, kas, pēc ģimenes ārstes teiktā, palīdz mazuļiem nomierināties.