Krūts ēdināšanas procesa noslēgums

Krūts ēdināšanas procesa noslēgums

17. Apr 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mamma, kas ilgi baro bērniņu ar krūti ir jau pietiekoši pieredzējusi dažādos krūts ēdināšanas jautājumos, un droši vien prāto arī par šī skaistā procesa "finiša līniju". Ko un kā darīt pareizāk, to var pateikt tikai pēc krūts ēdināšanas procesa beigšanās. Izrādās, ka tikpat svarīgi, cik svarīgi ir ilgi un veiksmīgi ēdināt ar krūti bērniņu, ir arī pareizi noslēgt šo procesu.

Pamata noteikumi

Mazulis kļūst patstāvīgāks, un tieši tā tam arī ir jābūt, turklāt atradināšanās no krūts pieniņa ēšanas ir viena no patstāvības pazīmēm. Šim procesam jānoris maksimāli maigi. Bērniņš, kas tiek barots ilgi (līdz gada-2 gadu vecumam) zina, ka tieši pie krūts ir miers, komforts, un tieši tur viņš var nomierināties, atslābināties. Ļoti svarīgi ir pakāpeniski un pareizi mazulim likt saprast, ka arī šim procesam ir jābeidzas, bet svarīgākais - mazulim ir jāļauj saprast, ka pasaule arī var būt tikpat ērta, mīļa, atbalsta un sapratnes pilna, turklāt - pasaule tāda var būt arī bez atrašanās pie mammas krūts. Noskaņojieties uz to, ka atradināšanas process aizņems kādu laiciņu, un cik tieši laika vajadzēs, lai mazulis mierīgi atvadītos no krūts, nav iespējams pateikt, jo šis, gluži kā daudzi citi bērniņa augšanas un attīstības procesi, ir individuāls process. 

Gatavošanās

Jūs noteikti piekritīsiet, ka labāk ir sagatavoties laikus. Tāpēc, ka tad, kad patiešām pieķersieties pie šī procesa, kaut kas jau būtu izdarīts - tas atvieglos dzīvi gan jums, gan jūsu mazulim. Sagatavošanos var sākt jau 10-12 mēnešu vecumā. Sagatavoties atradināt mazuli no krūts var tā"

  1. Organizējiet mazulim iespējas iemācīties iemigt ne tikai ar jums kopā, esot pie krūts, bet arī esot kopā ar citiem tuvajiem, mīļajiem cilvēkiem. Palīdzēt noteikti var tētis! Atvēliet sev "aizņemtās" dienas - trīs reizes nedēļā dodieties savās darīšanās - kaut vai pie friziera, uz kafejnīcu, iepirkties, uz kino, uz kursiem utt. 
  2. Iemāciet mazulim prasīt krūti, nevis raut jūsu drēbes, lai tiktu pie krūts, ja viņam gribas pazīst.
  3. Iemāciet mazulim neprasīt krūti cilvēkos - uz ielas, ciemos, veikalā utt.
  4. Izstāstiet mazulim, ka nevarat viņam dot krūti katru reizi, kad viņš to vēlas. Izstāstiet, ka variet to darīt, kad esat brīva, piemēram, no mājas lietām. 

Piemērots vecums atradināšanai

Visi mazuļi, tāpat kā viņu māmiņas, ir atšķirīgi, un stingru ierobežojumu nav arī šajā jautājumā. Bet aptuvenā robeža varētu būt mazuļa 1 - 1,5g vecumā. Šāda atradināšana skaitās agra. Pats galvenais, lai šajā vecumā atradināšanās process noritētu maigi un pakāpeniski, pat, ja jāatradina ir steidzīgi, centieties to darīt ne mazāk kā 3-4 nedēļu laikā. 

Optimālais vecums ir - 1,8 - 2,2 gadi. Lai mazulis atradinātos šajā vecumā, jāsāk atradināšanas process apmēram 1-1,5 gadu vecumā. Viss jādara pamazām. 

Augstākā robeža, lai atradinātu no krūts - bērna 2,7-3 gadu vecums. Vēlams šajā vecumā pavisam beigt atradināšanas procesu 1-2 mēnešu laikā. Šajā vecumā bērni ir jau pietiekoši patstāvīgi un parasti šī vecuma bērniem krūts ēdināšanas process ir vien kā palīgs iemigšanā uz nakti. 

Nebaidieties!

Nereti sastopamies ar viedokļiem, ka maiga atradināšana no krūts ir mierīga vēlme atdalīties vienam no otra. Bērns pietiekoši viegli piekrīt tam, ka situācija ar ēdināšanu sāk mainīties. Un tomēr, ne vienmēr tas tā ir. Arī maigas atradināšanas gadījumā mazulis var pretoties, būt kaprīzs, uzstājīgs, raudulīgs, prasīgs,  - tam vienkārši ir jābūt gatavai. Tāda mazuļa uzvedība ir normāla reakcija. 

Atradināšanas posmi

Tas, ka jāatradina no krūts mazulis pakāpeniski, ir skaidrs. Tagad sadalīsim visas krūts ēdināšanas reizes dienas gaitā un piešķirsim tām nozīmi:

  1. Īslaicīga ēdināšana: ēdienreize ir īsa un nesaistīta ar miegu
  2. Ēdienreize pirms diendusas: iemidzinoša - atslābinoša ēdienreize, nereti ilgstoša
  3. Ēdienreize pirms nakts miega: ilgstoša
  4. Nakts ēdināšana: tādas var būt pat 2-4 ēdienreizes, un gadās periodi, kad mazulis zīž ik pēc 2 stundām naktī (piemēram, slimošanas laikā, zobu nākšanas laikā utt.)

Katrs no šo ēdienreižu veidiem būs atradināšanas posms. Noteikumi tādi: sākam atradināt ar īslaicīgajām ēdienreizēm. Principā, ja jūs esat gatavojusies atradināšanai, tad šeit sarežģījumu nevajadzētu būt, bērns jau zina, ka mamma, ja ir aizņemta ar citām lietām, nevar pabarot mazuli, tāpēc jūsu uzdevums ir turpināt vien atradināšanas procesu - noteikto posmu secībā. Palīdzēt, pavisam noteikti var mazuļa uzmanības koncentrēšana uz ko citu, pacentieties nodarbināt viņa prātu ar citām lietām, darbībām - maksimāli.

Krūts

Pateicoties tam, ka krūts ēdināšanas process pakāpeniski samazinās, tikpat viegli izzudīs arī krūts laktācija. Parasti lielu diskomfortu saistībā ar šo, māmiņa nejūt. Iespējama neliela pilnuma sajūta krūtīs 3-4 dienas pēc pēdējās atvadu krūts ēdināšanas reizes. Neko darīt nevajag. Daudzas māmiņas to vienkārši iztur un pēc dienas viss jau normalizējas. Protams, cits jautājums, ja pilnuma sajūta krūtīs dara sāpes, ir grūti izturēt, tad vajag mazliet "atslābināt" krūti. Mazliet atslauciet, līdz nejūtat diskomfortu.

Šajā laikā nav ieteicams samazināt dzeramā ūdens daudzumu savā uzturā, nav ieteicams dzert medikamentus, kas varētu palīdzēt beigties krūts ēdināšanai.

Veiksmi jums un jūsu mazulim jaunu mērķu sasniegšanā!

Māmiņu Klubs