Krūts barošana ir veselīga ne tikai mazulim!

Krūts barošana ir veselīga ne tikai mazulim!

01. Dec 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Krūts barošana ir veselīga ne tikai mazulim un kam pievērst uzmanību, ja tomēr nepieciešams maisījums

Barošana ar krūti ir atzīta par visveselīgāko pārtiku mazulim, tā ir nenovērtējama mātes dāvana, ko viņa var sniegt savam mazulim. Visu, kas jāzina par krūts barošanas priekšrocībām jaunajām māmiņām un mazuļiem, Jūs atradīsiet šajā rakstā.

Krūts barošanas priekšrocības mazulim

Pirmā un pati svarīgākā: barošana ar krūti – viens no efektīvākajiem mazuļa attīstības un veselības aizsardzības veidiem.  Vispasaules veselības organizācija (WHO) iesaka saglabāt krūts barošanu pēc iespējas ilgāku laiku.

Krūts pienam ir ne tikai barojošas funkcijas, bet arī tā sastāvā ir vielas, kas atbild par mazuļa aizsardzību un pareizu attīstību. Kopā ar krūts pienu, māmiņa nodod mazulim vērtīgās baktērijas, antivielas, fermentus un hormonus. Tās palīdz bērnam veiksmīgi tikt galā ar patogēnajām baktērijām un vīrusiem, darbojas kā dabīgā pote.

Imūnās zarnu trakta funkcijas bērniem, kas pirmo sešu dzīves mēnešu laikā ēd tikai mātes pienu, ir vairāk attīstītas. Tādi mazuļi ir arī mazāk pakļauti caurejai, vemšanai, gastroenterītam, saaukstēšanai, gripai, vidusauss iekaisumam un elpceļu infekcijām, kā arī aftozam stomatītam.

Vēl viens plus – mazuļa miega laika palielināšanās. Jo pabarot mazuli iespējams daudz ātrāk, un ir liela iespējamība, ka paēdis bērns aizmigs un ļaus izgulēties arī mammai. Pēc pētījumu rezultātiem, ir kļuvis zināms, ka krūts barošana pagarina mammas miegu, vidēji, par 40-45 minūtēm nakts laikā.

Krūts barošana labi ietekmē arī mazuļa psihi. Ja mazulis ir apbēdināts vai slikti jūtas, pietiekami ir iedot mazulim krūti un tas palīdzēs nomierināties un justies labāk. Krūts barošana rada ļoti dziļu psiholoģisku saikni starp mammu un mazuli, kas saglabājas visu dzīvi. Vēl vairāk, zinātnieki ir pierādījuši, ka barošana ar krūti vakcinācijas laikā atvieglo mazuļa sāpes un nomierina to.

Krūts barošanas priekšrocības mammai

Daba ir parūpējusies par to, ka barošana ar krūti nāk par labi arī mammai.

Pēc dzemdībām barošana palīdz savest kārtība hormonālo fonu, mātes organismā izstrādājas oksitocīna hormons, kas rada antidepresīvu efektu.

Pētījumi ir atklājuši samazinātu trauksmes un pēcdzemdību depresijas līmeni mātēm ar augstu šī hormona līmeni. Kamēr Jūs barojat ar krūti, oksitocīns palīdz atslābināties, samazina stresu, asinsspiedienu un paaugstina sāpju līmeni.

Barošana ar krūti, papildus citām priekšrocībām, tiek uzskatīta par visērtāko barošanu: jebkurā laikā un jebkurā vietā mamma var nomierināt un apmierināt mazuļa ēstgribu.

Neskatoties uz to, ka pirmajā laikā krūts barošana var būt sarežģīta: mazulis nepareizi paņem krūti un tās sāk sāpēt – tās ir laicīgas grūtības. Ja tās Jums traucē baudīt to, ka esat kļuvusi par māmiņu, tad tas jau ir iemesls vērsties pie ārsta.

Patīkams bonuss mammām ir tas, ka barošana ar krūti palīdz zaudēt grūtniecības laikā uzņemto svaru.

Barošana ar krūti ne tikai sadedzina kalorijas, bet arī palīdz normalizēt hormonālo fonu, kas savukārt palīdz samazināt svaru.

Bērnu pārtikas zīmola Kabrita, uz kazas piena pamata, speciālisti ir vienoti viedoklī par to, ka nav nekas labāks kā barošana ar krūti mazuļa pirmajos 6 dzīves mēnešos. Taču, ja kaut kādu iemeslu pēc piespiedu kārtā, Jums ir nepieciešamība pāriet uz jauktu vai pilnīgu mākslīgo barošanu, tad šajā gadījumā ļoti rūpīgi ir jāizvērtē maisījuma izvēle.     

Par saudzīgāku pārtiku tiek uzskatīti maisījumi uz kazas piena pamata. Ir zināms, ka kazas piens vieglāk uzsūcas un pārstrādājas organismā, nekā govs piens.

Kazas piens – Kabrita produktu pamats. Ar to tas atšķiras no lielākās daļas citiem maisījumiem, kas ir pagatavoti uz kazas piena pamata. Sortimentā ir maisījumi, kas ir izstrādāti katram mazuļa attīstības posmam: no 0 līdz 12 mēnešiem un vecākiem.

Piena maisījumu ražošanas valsts – viens no  galvenajiem faktoriem lēmuma pieņemšanā par labu produkta izvēlei. Bērnu maisījumi Kabrita tiek ražoti Nīderlandē, valstī, kas ir pazīstama ar saviem pienu nozares sasniegumiem un tradīcijām.

Papildus sastāvdaļas maisījumos ir ļoti svarīgas, jo tieši tās padara maisījumus par adaptētiem, kas nozīmē, ka tie ir pietuvināti mātes pienam.
Tikai Kabrita piena maisījumos kazas piena priekšrocības tiek apvienotas ar īpašu tauku kompleksu. Tas ir maksimāli pietuvināts mātes piena tauku sastāvam un labvēlīgi ietekmē mazuļa pašsajūtu :

·       Veicina vēdera izejas mīkstināšanu

·       Atvieglo gremošanu

·       Paaugstina energoapmaiņu

·       Uzlabo kalcija uzsūkšanos

Kabrita un WHO rekomendē saglabāt barošanu ar krūti pēc iespējas ilgāku laiku.

Kabrita® produktus varat iegādāties:

Mēness aptiekas internetaptiekā www.e-menessaptieka.lv