Koliku mazināšanai izvēlies probiotikas, kuru iedarbība ir pierādīta

16. Nov 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kolikas vecākos rada lielu uztraukumu, kas, savukārt, kā apburtais loks iedarbojas uz bērniņu, mazuli padarot vēl trauksmaināku. Kas raksturo kolikas un kā mazulim to laikā palīdzēt, vaicājām ārstei Jolantai Ozolai.

Kolikas ir sindroms, kas raksturīgs pilnīgi veselam bērniņam, kuram parādās pēkšņas raudāšanas epizodes. “Ja tās ilgst vismaz 3 stundas, ir vismaz 3 dienas nedēļā un ir vismaz 3 nedēļas, tās ir kolikas,” norāda ārste, piebilstot, ka kolikas visbiežāk bērniem sākas 2 – 3 nedēļu vecumā un ilgst līdz 4 – 6 mēnešu vecumam.

Koliku laikā mazulis raudot savelk rociņas dūrītēs, pievelk pie vēderiņa kājiņas. Taču Jolanta Ozola atgādina, ka sākotnēji vajadzētu vērsties pie ārsta, lai izslēgtu visas iespējamās pataloģijas, kas varētu izraisīt mazuļa raudāšanu, jo tikpat labi iemesls var būt gan govs piena nepanesība, gan trūce vai pat svešķermenis actiņā, par ko vecāki varbūt pat neaizdomātos. “Ja visas iespējamās pataloģijas ir izslēgtas, raudāšanas iemesls var būt kolikas, taču tās jādiagnosticē ārstam,” atgādina ārste, sakot, ka koliku rašanās iemesls aizvien ir neatbildēts jautājums, uz kuru nav viennozīmīgas atbildes, jo iemesli var būt vairāki.

Kolikas var ietekmēt alerģiju attīstīšanos. Pierādīts, ka bērniem, kuriem ir bijušas kolikas, ir trīs reizes lielāka iespējamība saslimt ar bronhiālo astmu, atopistko dermatītu, ekzēmu. Tāpēc ir ļoti svarīgi izvēlēties pareizo veidu, kā kolikas novērst.

Kā mazulim palīdzēt koliku gadījumā?

Viens no iemesliem, kāpēc bērniem paradās kolikas, ir zarnu trakta mikroflora, kas vēl ir nenobriedusi, līdz ar to veicina gremošanas problēmas un izraisa kolikas. 

Kas var palīdzēt novērst kolikas?

- Glāsti;

- Siltums;

- Vides pielīdzināšanai tai, kāda tā bijusi mammas puncī, novēršot apkārtējos kairinātājus – spilgtu gaismu, skaļu troksni;

- Atraudziņas sagaidīšana pēc mazuļa barošanas;

- Puncīša masēšana pulksteņrādītāja virzienā;

- Mazuļa kājiņu pievilkšana pie puncīša;

- Pierādītu labo baktēriju jeb probiotiku lietošana.

Aptieku plauktos pieejams plašs labo baktēriju piedāvājums, tāpēc vecāki tā priekšā var apjukt. Šī iemesla dēļ ārste vērš uzmanību, ka labajām baktērijām ir neskaitāmas sugas, taču svarīgi izvēlēties tādu, kuru pozitīvā iedarbība uz kolikām ir pierādīta klīniskos pētījumos, kas garantēs, ka iegādātais preparāts tiešām uzlabos mazuļa pašsajūtu.

Šāda labā baktērija, kuras iedarbība ir pierādīta, ir L reuteri DSM 17938. To lietojot, pēc 2 nedēļām samazinās bērna raudāšanas biežums un intensitāte.

Jolanta Ozola uzsver, ka L reuteri DSM 17938 lietošana palīdz nostabilizēt mazuļa zarnu mikrofloru, esot atbalsts ne tikai koliku gadījumos, bet arī situācijās, kad bērnam ir funkcionālas vēdera sāpes, kā arī pozitīvi iedarbojas situācijās, ja cilvēkam ir kūtra vēdera izeja.

“L reuteri DSM 17938 ir izpētīta un pierādījusi savu pozitīvo iedarbību ar rezultātiem. Tā uzlabo un stabilizē zarnu mikrofloru,” teic ārste, norādot, ka vecākiem jāpievērš uzmanība preparāta iepakojumam, jo uz tā jābūt norādītam baktērijas celma numuram, kas arī garantēs tā iedarbības efektivitāti. Pretējā gadījumā, izvēloties probiotikas, kuru iedarbība nav pierādīta, koliku izpausmes, visticamāk, netiks mazinātas un bērniņa pašajūta neuzlabosies.

Bez nosauktajām situācijām, kad labā baktērija L reuteri DSM 17938 pozitīvi iedarbojas uz cilvēka pašsajūtu, ārste min arī podiņmācības laiku, jo to bieži vien pavada stress, savukārt L reuteri DSM 17938 lietošana var uzlabot bērna pašsajūtu šajā procesā. Tāpat arī ārste iesaka L reuteri DSM 17938 lietot arī topošajām māmiņām, jo pierādīts, ka, lietojot šo baktēriju, bērniņam pēc piedzimšanas mazinās alerģiju un ekzēmas riski.