Ko darīt, ja mazulis ieguvis saules apdegumu?

Ko darīt, ja mazulis ieguvis saules apdegumu?

05. Jul 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa āda ir ļoti plāna un maiga un karstā laikā tā ļoti ātri var iegūt saules apdegumu. Un ņemot vērā, ka saules apdegums ir sāpīgs pieaugušajiem, ja saulē pavadīts pārāk ilgs laiks, tad iedomājieties, cik grūti to ir pārciest mazulim. Būtiski ir arī tas, ka bērnībā iegūts saules apdegums, palielina arī melonomas risku nākotnē. Ir svarīgi saprast, ka vasara un ādas aizsardzība ir gluži tāpat kā cimdi ziemas laikā.

Kā ārstēt saules apdegumu mazulim?

Noteikti atdzesējiet mazuļa ādu, liekot uz tās samitrinātu, vēsu dvieli uz 10 līdz 15 minūtēm, kopumā trīs līdz 4 reizes dienā, kamēr ir redzams apsārtuma samazinājums.

  • Pēc atvēsinošās procedūras, mazuļa ādas nomierināšanai var izmantot kādu mazuļa ādai piemērotu, hipoalerģisku mitrinošu želeju vai krēmu.

Lielākā daļa saules apdegumu padara ādu sarkanu, siltu un sāpīgu, tāpēc, īpaši svarīgi vērsties pie ārsta, ja šie simptomi ir mazulim līdz gada vecumam. 

  • Lielākiem bērniem speciālista palīdzība ir jāmeklē nekavējoties, ja uz ādas ir apsārtums un redzams, ka sāk veidoties čūlas, ko papildina drudzis, temperatūra un sāpes.

Pirmajā mirklī, lai mazinātu milzīgo diskomfortu un sāpes, kamēr Jūs nokļūstat līdz speciālistam vai ģimenes ārstam, var palīdzēt noņemt ibuprofēnu saturoši līdzekļi, bet tos lietot būtu nepieciešams stingri pēc instrukcijas vai konsultējoties, piemēram, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni – 66016001.

Brīvdienās un svētku dienās iedzīvotāji var saņemt konsultācijas visu diennakti. Šī ir papildus iespēja iedzīvotājiem saņemt medicīniskas konsultācijas un izglītojošus padomus kā rīkoties vienkāršāku saslimšanu gadījumos, tādējādi atslogojot neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un slimnīcu uzņemšanas nodaļas.

  • Lai izvairītos no saules apdegumiem, speciālisti iesaka izvēlēties un lietos saules aizsargkrēmus un losjonus, vēlams ūdens izturīgus un piemērotus mazuļu ādai. Aizsargfaktoram tajos jābūt maksimāli augstam – 50SPF.
  • Tāpat nozīme ir arī apģērbam – tam jābūt vieglam, plānam, elpojošam, bet tajā pat laikā – sedzošam, sevišķi tad, ja mazulis uzturas tiešos saules staros, kas gan nebūtu ieteicams.
  • Izvairieties no garām pastaigām atklātās vietās, sevišķi dienas karstākajā laikā no plkst. 10:00 līdz 16:00. Šajā laikā saules stari var būt viskaitīgākie un karstums visnepanesamākais. 
  • Neaizmirstiet par cepuri galvā, bet izvēlieties tādu, kurā mazuļa galviņa nesakarsīs