Kas jāzina par ekzēmu uz mazuļa ādas

Kas jāzina par ekzēmu uz mazuļa ādas

26. May 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nieze, ādas lobīšanās, apsārtums - tāds ādas stāvoklis ne tikai kairina nervu galus, bet rada diskomforta sajūtu mazulim. Ko vēl tu par to zini?

"Ja mamma pamana, ka viņas mazulis kliedz pa naktīm, slikti un nemierīgi guļ, kasa ādiņu, es ieteiktu vērsties pie ārsta. Diskomforta cēlonis ir jāatklāj!" - stāsta Estētiskās dermatoloģijas klīnikas dermatoloģe Līga Jaseviča. 

Speciāliste stāsta, ka nieze, kairinājums, dedzināšanas sajūta, sausums ir atopiskā dermatīga vai ekzēmas izplatītākās pazīmes: "Ja pamanāt šādus simptomus savam bērnam, jānoskaidro to cēlonis, lai gan dažkārt to izdarīt nav viegli."

Ekzēmas iemesls ir imūnsistēmas reakcija, kas izpaužas kā ādas iekaisums. To var izraisīt dažādi faktori, no kuriem dominējošais ir ģenētika, apkārtējā vide un novājināta imūnsistēma. 

Ekzēmu var iedalīt divās izplatītākajās kategorijās - kontakta ekzēma un atopiskā ekzēma. 

Atopiskā ekzēma (zināma kā atopiskais dermatīts) - ir problēma, ar ko cilvēks saskaras jau no dzimšanas. 75% gadījumu atopiskais dermatīts ir tieši bērniem un zīdaiņiem. 

Atopiskās ekzēmas gadījumā āda ir visu laiku sausa, bieži plaisā un ir viegli ievainojama. Pirmais simptoms, kas raksturīgs šai saslimšanai ir nieze, turklāt bērni mēdz pat kasīties līdz asinīm. 

Saslimšana ir lēcienveidīga tādā ziņā, ka ādas stāvoklis ir atkarīgs gan no iekšējiem, gan no ārējiem faktoriem. Kādu produktu nepanesamība arī pēkšņi var pasliktināt ādas stāvokli. 

Par ādu, ko traumējusi ekzēma, ir pastāvīgi jārūpējas. 

Kontakta ekzēma ir apmēram 10% no visiem ekzēmu gadījumiem. Šī saslimšana var parādīties alerģiskas reakcijas rezultātā vai kā kairinājums, kas radies saskarē ar kādām vielām, izstrādājumiem. 

Ja āda reaģē uz kādu vielu, kontakta ekzēma parādās 6-48 stundas vēlāk. Āda ir apsārtusi, tā pietūkst, niez. Parādās sulojošas rētiņas. Ja saskaras ar alergēnu un tas notiek bieži, kontakta ekzēma var kļūt pat par hronisku saslimšanu. 

Svarīgi noskaidrot ekzēmas cēloni, jo tikai tad no ekzēmas būs vieglāk atbrīvoties. Nereti alergēni ir kādi metāli, smaržas vai konservanti. 

Kā noskaidrot, pret ko bērnam ir alerģija?

Dažkārt tas ir ļoti sarežģīti, un jāveic samērā daudz testu. Visbiežāk tiek veikts tests ar alergēnu pilieniņiem. Tādā gadījumā uz abām rokām sapilina dažādas vielas, kas var izrādīties "vainīgās". Šajās vietās sākumā izdara nelielus dūrienus ar adatiņu un tad tiek pielinātas vielas noteiktās devās. Vietās, kur āda kļūst apsārtusi, tests rāda pozitīvu rezultātu. 

Ir arī aplikāciju testi. Ar plākstera palīdzību pie muguras pielīmē noteiktus produktus un tur tos 1-2 dienas. Pēc plākstera noņemšanas var redzēt, kurā vietā parādījusies alerģiska reakcija, attiecīgi būs skaidrs, pret ko tad ir alerģija. 

Kā rūpēties par ādu ekzēmas gadījumā?

"Ja netiek atrasts ekzēmas iemesls, netiek lietoti speciāli preparāti ekzēmas ārstēšanā, kairinājums var kļūt izteiktāks, un diskomforta pazīmes pastiprinās", - stāsta Līga Jaseviča. 

Kad atopiskā dermatīta saasinājums pierimis ar kādas ziedes palīdzību, vienalga ir jāturpina āda barot un mitrināt. Tās aizsargspējas ir ļoti vājas, āda ir sausa un pakļauta saslimšanām. 

Lai aizsargātu bērnu no ādas jutīguma, dermatoloģe iesaka to mazgāt ne biežāk kā divas reizes nedēļā. Citās dienās var vienkārši noskaloties, ziepes izmantojot vien intīmajai zonai un tām ķermeņa daļām, kuras svīst.

Pēc vannas āda noteikti jānosusina ar dvieli un jāieziež ar barojošu krēmu vai ziedi. Āda pēc kontakta ar ūdeni zaudē dabīgo mitruma līmeni, tāpēc aizsargkārtiņa pazūd un āda kļūst vēl sausāka.

Ūdenim var pievienot kumelīšu novārījumu vai speciālas eļļas, kas satur dabīgas taukskābes.

Cīņā ar ekzēmu svarīga ir kompleksa pieeja, jānoskaidro kairinājuma iemesls, jāierobežo kontakts ar kairinātāju un jārūpējas par ādu pareizi. 

Lai Jūsu cīņa noslēdzas ar uzvaru!

20150507160743-85254.jpg

Bubchen Soft krēms

Intensīvai ādas mitrināšanai. Krēmam ir patīkama konsistence, kā "ūdens emulsijai". Mīkstina, baro un aktīvi atjauno mitruma līdzsvaru ādā. Lieliski piemērots maigai ādas kopšanai pēc ūdens procedūrām un dienas laikā. Ātri uzsūcas, neatstājot taukainu spīdumu. Dabīgās augu eļļas un mitrinošās vielas kopj maigo zīdaiņa ādu un pasargā to no izžūšanas.  Mandeļu, karitē un saulespuķu eļļas atjauno ādas lipīdu aizsargbarjeru; pantenols un E vitamīns - mitrina ādu un novērš iekaisuma rašanos. Var izmantot no dzimšanas.

Produkta pase

  • nesatur krāsvielas
  • nesatur konservantus
  • nesatur minerāleļļas
  • dermatoloģiski pārbaudīts
  • ar pantenolu
  • ar dabīgajām karitē un mandeļu eļļām
  • var izmantot no dzimšanas

Lietošana

Uzsmērējiet nelielu daudzumu krēma plānā kārtiņā uz mazuļa ādas un ķermeņa. Piemērots zīdaiņiem (no dzimšanas) un visai ģimenei.

S A N T A S A N T A 26. May 2016, 09:34

Mēs jau kādu laiku mocamies ar sauso ķermeņa ādu mazajam. ☹ Liekam vannoties 2x nedēļā kumelīšu vannā. 😀 Daktere ieteica pasmērēt Bepanthen, paliek labāk no tā. Ir aizdoma ka tas ir no mazgāšanas līdzekļa, tāpēc tagad tikai mazgāju drēbes "plikā" ūdenī uz 60 grādiem. 😀