Kas jāzina par mākslīgā piena pagatavošanu

26. May 2015, 13:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šajā reizē vairāk par mākslīgā piena maisījumiem, par to, kā izvēlēties mazulim piemērotāko, kā arī par to, ar ko vajadzētu rēķināties, iegādājoties mazulim mākslīgā piena maisījumu. Protams, ir arī gadījumi, kad mazuļiem ir alerģiskas reakcijas uz kādu no mākslīgā piena maisījuma sastāvā esošajām vielām, tad nu būs iespēja uzzināt, kā meklēt aizstājēju alerģiju izraisošajam produktam.

Edīte Kurtiša, Hipp bērnu pārtikas zīmola speciāliste atbild uz vecāku jautājumiem

Pats svarīgākais - bērniem dot to, ko paši ņemam no dabas

Gadu gaitā veiktie pētījumi, pieredze, vecāku ieteikumi, bērnu garšas īpatnības - tas viss palīdzējis radīt augstas kvalitātes bioloģisko pārtiku Hipp paspārnē. Bioloģisko pārtiku var atpazīt pēc speciālas atzīmes uz produktu iepakojumiem. Zīmogs ir "Organic" atzīme.

Mākslīgais piena maisījums - kā atrast pareizo

Ir maisījumi, kas ir no dzimšanas līdz pusgadam.

Pēc tam jau ir atsevišķi sadalīti pa kategorijām, atbilstoši bērna vecumam.

Visi piena maisījumi satur pamatvielas, minerālvielas un vitamīnus.

Vislabāk ir konsultēties ar ārstu kāda konkrēta maisījuma izvēlē, lai saprastu, vai maisījums bērnam der. Bet, protams, arī mazuļa sajūtas ir ļoti jāvēro. Bērniņš ir emocionāls, ja viņš būs neapmierināts, to noteikti dzirdēsiet, iespējams, viņam var pūsties arī vēderiņš, tad jādomā par pārmaiņām uzturā. Ja viss ir kārtībā, bērniņam konkrētais uzturs, piena maisījums ir piemērots.

Protams, svarīgi ir arī pareizi pagatavot piena maisījumu, ievērojot visu, kas rakstīts uz iepakojuma, izmantojot speciālu, produkta iepakojumā pievienotu mērkarotīti. Ir jāskatās arī sastāvs, un uz iepakojuma ne tikai rakstiska, bet arī ilustratīva informācija.

Svarīgi ir produkta sastāvā atrast arī vielas, kas ļauj regulēt mazuļa zarnu trakta darbību, tātad - prebiotikas un probiotikas.

Mākslīgā piena maisījuma pagatavošana

Piena maisījuma gatavošanai jāizmanto ūdens, kas ir vārīts un atdzesēts līdz 40-50 grādu temperatūrai. Ja jaucam kopā uzreiz ar karstu ūdeni, zaudēsim gan vitamīnus, gan arī labās baktērijas. Principā, gatavojot ar tādu ūdeni, bērns tiek pabarots, bet nesaņem nekādas vērtīgās vielas. Atdzesētam ūdenim pievienojam nepieciešamo piena daudzumu.

Gatavojot pienu pareizi, mikroviļņu krāsni nedrīkst izmantot, tam pat nav nepieciešamības.

Kad uzturā var iekļaut arī putras

Bērniem līdz 6 mēnešu vecumam neko papildus nevajadzētu uzturā lietot. Pēc tam uzturam jābūt jau daudzveidīgākam, bet, turpinot lietot mākslīgā piena maisījumu, jāizvēlas vienmēr vecumam atbilstošs.

Hipp piedāvā arī putras:

  • ir putras, kas ir jāgatavo, un ir putras, kas ir jau gatavā veidā
  • tāpat ir putras, kuru sastāvā nav piena, un ir putras, kuru sastāvā ir piens
  • ir arī putras, kas paredzētas lietošanai pirms naktsmiera

Uzsākot mazuli piebarot, vajadzētu izvēlēties putras, kuru sastāvā nav piena, jo tās ir hipoalerģiskas, un vecāki var būt pārliecināti par to, ka mazuļa puncītim tās pāri nenodarīs.

Labu apetīti mazuļiem!

Māmiņu Klubs

20150520131223-61047.jpg