Kāpēc veidojas kolikas?

05. Sep 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kolikas ir jautājums, kas satrauc daudzus topošos un jaunos vecākus, jo dzirdēti dažādi stāsti un pieredzes, kā arī kolikas saistās ar daudz nezināmā – kā palīdzēt bērniņam mazināt diskomfortu? Vaicājam pēc padoma ģimenes ārstei Jekaterinai Āboliņai.

Kolikas ir nenobriedušā kuņģa zarnu trakta pūšanās un citas izpausmes, kas rada bērnam diskomfortu, traucējot gulēt un darboties. “Tās parasti rodas, jo trūkst fermenta, kas šķeļ mātes pienu vai arī maisījumu, tāpēc pastiprināti veidojas gāzes, kas izraisa arī zarnu spazmas, bērnam rodas sāpes, viņš raud un ir nemierīgs,” skaidro ģimenes ārste Jekaterina Āboliņa.

Kolikas mazulim var iztaisīt arī mammas uzturs. Piemēram, ja māmiņa uzturā pārmērīgi daudz lieto saldumus vai citus ogļhidrātus, ja ēd nepilnvērtīgi. “Tāpat kolikas var veidoties, ja mamma uzturā maz lieto šķidrumu, maz dzer ūdeni,” stāsta ģimenes ārste. Viņa norāda, ka arī pārmērīga augļu vai dārzeņu lietošana var izraisīt kolikas.

Kolikas visbiežāk parādās 1. nedēļā pēc dzimšanas un var ilgt līdz pat 4-5 mēnešiem, kad kuņģa zarnu trakts praktiski jau ir nobriedis, līdz ar to kolikas kļūst vājākas vai izzūd pilnībā. “Koliku ilgums katram bērnam ir ļoti individuāls,” uzsver ģimenes ārste. 

Vaicāta, kā mazulim palīdzēt koliku gadījumā, ģimenes ārste Jekaterina Āboliņa min vairākas metodes. “Vēderiņa masāža, vēderiņa sildīšana, pieliekot siltu autiņu, arī bērna pozicionēšana, piemēram, pirms ēdienreizes noguldot vardītes pozā uz vēdera, lai būtu mazāks vēdera saspringums,” ar padomiem dalās ģimenes ārste, piebilstot, ka šādā pozā mazuli var pozicionēt arī uz tēta vai mammas vēdera, jo ar sava siltuma palīdzību mazināsim bērnam sāpes.