Kāpēc rāpošana ir tik svarīga attīstībai?

Kāpēc rāpošana ir tik svarīga attīstībai?

08. Nov 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir māmiņas, kuras saka- “Mans bērns vienkārši nerāpo!” Bet kā uzsver fizioterapeite Klaudija Hēla, rāpo VISI bērni bez izņēmuma! Jā, arī Tavējais noteikti sāks rāpot!

Kāpēc rāpošana ir tik svarīga attīstībai, lasi tālāk!

“Es kā fizioterapeite nereti dzirdu mammu vārdus,ka bērns nekad nav rāpojis un uzreiz sācis rāpot,” pieredzē par mammu stāstīto dalās fizioterapeite Klaudija Hēla. “Mazuļa rāpošana spēlē nozīmīgu lomu bērna attīstībā un noteikti nav labi,ja kāds attīstības posms tiek izlaists, tāpēc es vienmēr saviem vecākiem stāstu, ka rāpo pilnīgi visi bērni, viss atkarīgs no pareizas vides iekārtošanas bērnam. 

Kāpēc rāpošana ir tik nozīmīga? Arvien pieaug pierādījumi,ka rāpošana spēlē nozīmīgu lomu bērna ķermeņa stiprināšanā, līdzsvara attīstībā, mugurkaula attīstībā un sociāli emocionālā attīstībā.

Rāpošana stiprina visu ķermeni. Kad mazulis rāpo, viņam jāizmanto gan rokas, gan kājas, lai noturētu ķermeni nepieskaroties pie zemes. Strādājot pret gravitācijas spēku, bērns stiprina vēdera, plecu, roku, kāju muskulatūru.

Rāpošana tāpat spēlē nozīmīgu lomu mugurkaula muskulatūras attīstībā, kas ir svarīgs stājai.

Rāpošana ietekmē redzes attīsību

Bērns pārvietojoties telpā izmanto redzi,lai tajā orientētos un sasniegtu mērķi. Bērns skatās te uz mērķi, te uz rokām, attīstot redzi tuvumā un tālumā, variējot fokusēšanu. Šāda veida treniņi tuvumā un tālumā ir labi acu muskulatūrai,lai uzlabotu redzi. Laba redze ir īpaši svarīga, lai nākotnē bērns spētu lasīt un rakstīt.

Rāpošana ietekmē bērna sociālemocionālo attīstību.

Tas nozīmē, ka pozitīvās un negatīvās emocijas tiek izpaustas daudz biežāk un intensīvāk. Faktiski zīdaiņiem rodas bailes no augstuma tikai pēc vairākām nedēļām, kad mazulis ir rāpojis. Kad mazulis sāk pārvietoties neatkarīgāk, bērns jūtas brīvs, lai noteiktu sev jaunus mērķus, kas savukārt ietekmē bērna pašpārliecinātību. Mērķu noteikšana un to sasniegšana vai nesasniegšana ietekmē bērna emocionālo attīstību un galu galā ietekmē mazuļa neatkarības sajūtu un uzticēšanos.

Kad bērns rāpot tradicionālā veidā, labā un kreisā smadzeņu puslode un ķermenis strādā kopā roku rokā.

Tieši šis ir svarīgākais iemesls, kāpēc rāpošana ir tik nozīmīga bērna attīstībā, jo atbild par dažādu spēju attīstīšanu un koordināciju. Lai gan ir mazuļi, kuri ripinās, rāpo īpašā veidā, arī tas ir pieņemami, jo agri vai vēlu viņi sāks rāpot arī klasiskā veidā.

Māmiņu Klubs

20140522122608-97895.jpg

Huggies® Pants – superelastīgas autiņbiksītes - biksītes

radītas bērniem, kuri jau sākuši sēdēt, rāpot un staigāt!


Eksperts

Klaudija Hēla

fizioterapeite, PPII Māmiņu Kluba bērnudārzs vadītāja, topošā E. Pikleres pedagoģe
Klaudija Hēla Vecāku skolā