Kāpēc mazulim var rasties autiņbiksīšu dermatīts?

13. Oct 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katra māmiņa ir atšķirīga un tikpat atšķirīgi ir arī bērniņi. Katra no mums saskaras ar citām problēmām, taču ir jautājumi, kas aktuāli lielākajai daļai jauno vecāku, jo sevišķi tie, kas skar bērna veselību.

Ja tavā ģimenē nesen ienācis bērniņš, ieklausies VCA poliklīnikas “Aura” ārstes dermatoloģes Ilzes Jākobsones ieteikumos, kā rīkoties, lai izvairītos no autiņbiksīšu dermatīta.

Autiņbiksīšu dermatīts ir ādas iekaisums autiņbiksīšu zonā. Tiesa, to var izsaukt ne tikai autiņbiksīšu lietošana, bet arī citas saslimšanas, kā rezultātā slimība izpaužas tieši autiņbiksīšu zonā. Kā norāda dermatoloģe Ilze Jākobsone, autiņbiksīšu dermatītu visbiežāk izsauc biksītēs esošās fēces un urīns, kas kairina ādu, tādējādi veidojot iekaisumu. “Biežāk iekaisumi veidojas, ja mazulim bijusi caureja, ir lietotas antibiotikas vai arī bijušas citas veselības problēmas,” teic ārste, norādot, ka to var izsaukt arī individuāla nepanesība pret kādām konkrētām autiņbiksītēm un to ražošanā izmantotajiem materiāliem.

Par to, ka bērniņam ir autiņbiksīšu dermatīts, liecina apsārtusi āda autiņbiksīšu zonā, tāpēc ieteicams lietot speciālos cinku saturošos krēmus, kas aptiekās nopērkami kā bezrecepšu medikamenti, un kuri nodrošinās ādai sava veida barjeru, lai urīns un fēces nekairinātu ādu, pat ja autiņbiksītes nav nomainītas savlaicīgi.

Ilze Jākabsone skaidro, ka laba profilakse autiņbiksīšu dermatītam ir arī regulāras gaisa peldes, regulāra autiņbiksīšu maiņa, savukārt gadījumos, ja mazulim ir biežāka vēdera izeja, - pedantiski ievēroti higiēnas pasākumi.