Kāpēc dot priekšroku bērnu apģērbiem no alpakas vilnas?

Kāpēc dot priekšroku bērnu apģērbiem no alpakas vilnas?

04. Jun 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienās tirgus ir pārpilns ar dažādu dizainu un materiāla apģērbiem.  Atliek vien saskaņot savas vēlmes ar finansiālām iespējām. Priekšroka bieži vien tiek dota izstrādājuma cenai un zīmola popularitātei , kā rezultātā citas apģērba īpašības, kā materiāla kvalitāte, tiek aizvirzītas tālāk.

Pēdējo gadu laikā prognozes Latvijā virza uz pārdomām, ka siltās jakas var noderēt arī vasaras vakaros, bet ziemā meklējams kas plānāks. Droši vien katrs vecāks kaut reizi ir aizdomājies, kā apģērbt mazuli šādos laikapstākļos, papildus tam ņemot bērna lielo aktivitātes līmeni ikdienā - rotaļāšanās, kustības.

Arvien biežāk saskaramies ar termoregulācijas terminu. Tas ir process, kas cilvēka organismā uztur patstāvīgu temperatūru neatkarīgi no apkārtējās vides svārstībām. Ar pieaugušajiem un lielākiem bērniem viss ir skaidrs - jāģērbjas atbilstoši laikapstākļiem un paredzamajām aktivitātēm. Bet kā ir ar mazuli? Diemžēl termoregulācijas sistēma bērniem ir nepilnīga un tā nobriest bērna pirmo dzīves gadu laikā, līdz ar to vecākiem ir jāpievērš īpaša uzmanība gan ķermeņa pārkaršanas un atdzišanas pazīmēm, kā arī ar atbilstošu apģērbu jānodrošina termoregulācija, lai mazulis vienmēr justos ērti un spētu brīvi kustēties savās ikdienas gaitās, ik dienu atklājot pasauli no jauna.

Šoreiz pievērsīsim uzmanību apģērbu sastāvam, citiem vārdiem sakot, mēs vēlamies pastāstīt par kādu īpašu materiālu, kas krietni atvieglotu ikviena vecāka dzīvi. Pašlaik popularitāti modes pasaulē gūst viss dabiskais, tai skaitā tādi dabīgie materiāli kā vilna, lins, kokvilna un zīds.

Tālu prom Dienvidamerikā Andu kalnos dzīvo skaisti, pūkaini un miermīlīgi kamieļu dzimtas mājdzīvnieki - Alpakas. Kopš Inku impērijas laikiem alpakas audzētas vienīgi vilnas ieguvei. Tolaik apģērbus no šī dzīvnieka vilnas nēsāja tikai augstdzimušie. Ar ko tad šī skaistā dzīvnieka vilna ir tik īpaša? Alpakas vilna ir ne vien ļoti viegla, mīksta, zīdaina un grezna šķiedra, tai ir vairums citu labu īpašību, kas padara to īpaši piemērotu bērnu apģērbiem.

Uzskaitīsim TOP5 īpašības:

1. Alpakas vilnai piemīt termoregulējošas īpašības, tieši vilna palīdz alpakām izturēt kraso temperatūru maiņu kalnos. Un tāpēc šīs šķiedras apģērbi lieti noderēs visos gadalaikos.

2. Pat nonākot saskarē ar mitrumu, šķiedra nezaudē savas termoregulējošās īpašības, jo tā ir ūdens necaurlaidīga, tāpēc apģērbs no alpakas vilnas turpinās sildīt.

3. Šķiedra ir viegla un stipra, tajā pašā laikā tā nezaudē savas siltuma īpašības. Izstrādājums no šīs šķiedras būs vieglāks, siltāks un izturīgāks nekā,piemēram, no aitas vilnas.

4. Apģērbu no alpakas vilnas droši varēs nēsāt pat jutīgāki ādu īpašnieki, jo šķiedra ir hipoalerģiska pateicoties tam, ka nesatur lanolīnu.

5. Alpakas šķiedra nemaina savu formu pat pie ilgstošas lietošanas, tāpēc izvēloties šīs šķiedras apģērbus varēsiet būt pārliecināti, ka tie kalpos ilgi.

Vai Jums ir vēl nepieciešami papildus argumenti, lai turpmāk izvēlētos šīs šķiedras apģērbus? Lūk vēl daži. Alpakas vilna ir ļoti elpojoša, dabiski vēju aizturoša un ugunsdroša. Tā ir pieejama pat 23 dabīgo krāsu toņos. Un pats labākais, alpakas vilna ir noturīga pret traipiem, netīrumiem un nepatīkamiem aromātiem.

Raksts izveidots sadarbībā ar bērnu apģērbu zīmolu WolliMolli un alpaku fermu Alpaku sala.