Kāpēc ar krūti vai mākslīgā piena maisījumu ēdināts mazulis atgrūž pienu

Kāpēc ar krūti vai mākslīgā piena maisījumu ēdināts mazulis atgrūž pienu

11. Aug 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katra māmiņa, kas ēdina mazuli ar krūti, ir saskārusies ar situāciju, ka mazulis atgrūž pieniņu pēc ēšanas. Un tā var notikt arī tad, ja mazulis tiek ēdināts ar mākslīgā piena maisījumu. Pamatā tas ir normāls fizioloģiskais process, kas arīdzan pieder pie bērniņa attīstības, un par to īsti nevajadzētu satraukties. Gluži vienkārši, mazulis augdams lielāks, pats ar to visu iemācīsies tikt galā. Retākos gadījumos piena atgrūšana var būt kādas saslimšanas simptoms, bet par saslimšanu runāt var vienīgi kāds speciālists, kas uzstādījis attiecīgo diagnozi. Protams, jaunos vecākus vienmēr uztrauc, kāpēc bērniņš atgrūž pieniņu, tāpēc šajā rakstā uzzināsiet par to vairāk. 

Piena atgrūšana ir pieniņa atgrūšanas process no kuņģa caur muti.

Piena atgrūšanas iemesli

  • Visbiežāk ar krūti ēdināts mazulis atgrūž pienu, kad ir pārēdies. Pieniņš, kas ir lieks, dabīgā veidā tiek izvadīts no mazuļa kuņģa
  • Vēl piena atgrūšana var sākties, ja ir traucēta zarnu trakta, kuņģa darbība. Piemēram, aizcietējums, kolikas, kas rada šķēršļus normālai pārtikas ceļošanai pa mazuļa puncīti
  • Nepareiza krūts ēdināšanas tehnika, nepareizs krūts gala satvēriens, kas mazulim liek kopā ar pieniņu sarīties arī gaisu. Rezultātā gaiss puncītī krājas zem pieniņa, un pēc tam gaiss kā burbulis uznāk augšā ar visu pieniņu
  • Nepietiekoša barības sfinktera muskuļu attīstība. Tas viss civlēkam vajadzīgs, lai kuņģis savā veidā noslēgtos, un no tā nekas ārā nenāktu barības vadā. Bērniem šis sfinkteris sāk pilnvērtīgi darboties ap gada vecumu
  • Bērniņa var būt arī alerģiska reakcija uz pārtiku, ko mamma uzskata par dabīgu un apēd. Patiesībā, ne viss, ko iegādājamies ir ekoloģiski tīrs un nekaitīgs
  • Nepareiza vecāku rīcība, ja vecāki pēc mazuļa ēdināšanas uzreiz sāk viņu velt uz sāniem, nēsāt rokās, šūpināt ratos, llikt uz vēdera

Smagākos gadījumos piena atgrūšana var būt saistība ar mazuļa barības vada, gremošanas sistēmas saslimšanām, pataloģiskām izmaiņām organismā.

Ja bērniņš atgrūž strūklā

Protams, ko tādu ieraugot, jebkura māmiņa var sabīties. Iemesli var būt vairāki:

  • neiznēsāts mazulis, kam gremošanas sistēma vēl strādā palēnināti
  • neveiksmīga pāreja no krūts ēdināšanas uz mākslīgo piena maisījumu
  • zarnu kolikas
  • iekšējo orgānu deformācija

Ir jāsaprot, ka ne vienmēr piena atgrūšana strūklā liecina par kādu pataloģiju. Un tomēr, ja bērniņš atgrūž pienu bieži, pēkšņi, lielā daudzumā, ir jāvēršas pie ārsta.

Ēdinot mazuli ar krūti

Ja bērniņš ēdināts tiek ar krūti un atgrūž pienu pēc ēdienreizes, jāapskata plankums, kas pēc tam paliek. Ja atgrūstā masa atgādina kefīru vai biezpienu, var nomierināties. Tā nav vemšana. Izlej blakus tējkaroti ar ūdeni, ja plankums ir aptuveni tikpat liels, viss ir normāli. Uztraukties un vērsties pie ārsta vajag, ja bērniņš daudz un bieži atgrūž.

Jāpārtrauc mazuļa pārbarošana, ja tas tiek darīts. Ja krūts ēdināšanas process ir pietiekami veiksmīgs, bērniņš apēd tieši tik, cik viņam vajadzīgs. Jāēdina mazuli pēc pieprasījuma, un lieku reizi krūti dot nevajag, ja mazulis neizrāda, ka vēlas ēst. Jāseko līdzi arī tam, vai mazulis krūti satver pareizi. Ja viņš sarijas gaisu ēdienreizes laikā, no piena atgrūšanas būs grūti izvairīties.

Jāseko līdzi arī bērniņa puncīša stāvoklim, tas nedrīkst būt uzpūties. Mīksts vēderiņš un mierīgs bērniņš - tā ir garantija, ka viss būs kārtībā.

Vēdera izejai arī ir nozīme. Atceries, kad tā bija pēdējo reizi. Ja ir aizcietējumi vai kolikas, lūdz padomu ārstam. 

Ēdinot mazuli ar mākslīgā piena maisījumu

Ja mazulis pēc ēdienreizes atgrūž pienu, iemesli var būt tie paši, kas mazuļiem, kas ēd mammas pienu.

Visbiežākais iemesls - pārēšanās. Bērniņam, kas ēd mākslīgo pienu, apēstā daudzumu ir vieglāk regulēt, jo mākslīgā piena daudzumam pudelītē jābūt atbilstošam mazuļa vecumam.

Tāpat jāskatās arī, kāds ir caurumiņš pudeles knupītī, jo tas nedrīkst būt pārāk liels, citādāk bērniņš ēdienreizes laikā sarijas gaisu. Knupītim ēdienreizes laikā jābūt piepildītam ar pieniņu, nevis gaisa burbulīšiem.

Iespējams, ka mazulis bieži atgrūž pienu, jo nepanes konkrēto mākslīgā piena maisījumu. Tas jāizrunā ar pediatru un jāizmēģina kas cits. Mūsdienās pārdošanā ir dažādi mākslīgā piena maisījumi, kas ir tieši mazuļiem, kas bieži atgrūž pienu. Tāpat kā ir mākslīgā piena maisījumi mazuļiem, kas dzimuši pirms laika.

Arī vēderiņš ir jāpavēro, tāpat kā ar krūti ēdinātiem mazuļiem, tam jābūt mīkstam.

Māmiņu Klubs

Pastāsti,vai Tavs bēbītis arī atgrūž pieniņu? Kā ar to sadzīvojat un tiekat galā?