Kam jāpievērš uzmanība, iegādājoties inhalatoru

Kam jāpievērš uzmanība, iegādājoties inhalatoru

22. Dec 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pagājušajā reizē uzzinājām, kas vispār ir inhalatori, kā tie atšķiras, kādas ir to priekšrocības, kādi - trūkumi. Atgādināsim, ka ir trīs inhalatoru veidi, kas sastopami visbiežāk: tvaika, ultraskaņas un kompresoru.

Inhalatori: veidi un to izmantošana

Šoreiz vērsīsim uzmanību uz to, kas būtu jāzin pirms inhalatora iegādes

INHALATORI BĒRNIEM

Latvijas tirgus piedāvā ļoti daudz inhalatoru. Īpaši populāri ir nebulaizeri, ko var atrast arī - webaptieka.lv, healthstore.lv, inhalatori.lv un citās aptiekās, veikalos un internetveikalos. Atcerieties, ka pirms to iegādes noteikti jāizlasa preces apraksts.

Visiem inhalatoriem ir maska elpošanai. Nebulaizeriem komplektācijā var būt vēl dažādas lietas, atkarībā no bērna vecuma. Ņemot vērā to, ka bērni var baidīties no kādām procedūrām vai arī viņiem var nepatikt vienkārši veikt procedūras, ražotāji piedāvā dažādus inhalatorus, kas izskatās kā rotaļlietas, dzīvnieciņi.

20141006170910-31918.jpg

Ja bērns bieži saaukstējas, ir vērts pievērst uzmanību ultraskaņas inhalatoriem. Tie ir mazāk trokšņaini, kompaktāki, ar tiem ir vienkāršāks pats inhalāciju veikšanas process, un bez visādām problēmām var to lietot samērā bieži saaukstēšanās ārstēšanas procesā. Un tomēr jāatceras, ka ir zāļu sastāvā tādas vielas, kuru ārstnieciskais efekts pazūd ultraskaņas ietekmē un inhalāciju veikšanas process tad var nedot 100% garantijas, ka zāles nokļūst organismā. Ja bērnam ir problēmas ar bronhītu, iesakām pievērst uzmanību kompresoru inhalatoriem. Tvaika inhalatori, savukārt, sausē kaklu inhalāciju veikšanas procesā, un mazuļiem, kas tiek ēdināti ar krūti, tādas inhalācijas var nederēt. Tvaika inhalatori, visdrīzāk, bērnam sagādās vairāk neērtību, nekā labuma.

Pavisam maziņiem ir inhalatori, kas procedūras ļauj veikt ne tikai sēdus, bet arī guļus, pateicoties speciālai maskai. Tāda procedūra mazuļiem var ilgt no 5 līdz 10 minūtēm, bet procedūru ieteikt veikt var tikai ārsts.

Ir daudz informācijas par to, kad veikt inhalācijas, kā izvēlēties inhalatorus un procedūru preparātus. Protams, par to tomēr var runāt gari un plaši. Bet bērna veselība ir ļoti individuāls jautājums, tāpēc ar citu viedokli riskēt tomēr nevajadzētu. Vienmēr ir jāieklausās speciālista viedoklī, tāpēc uzrunājiet vispirms sava bērna ārstu, kam uzticaties visvairāk.

20141006171205-64193.jpg

UN PIEAUGUŠAJIEM?

Visi mūsdienīgie inhalatori pamatā ir ar maskām gan pieaugušajiem gan bērniem. Bet tā kā bērnam var nepatikt medicīniskās iekārtas, var iegādāties tieši bērnam savu inhalatoru tīģera, pelītes vai kaķa formā, un lietot to varat arī paši, tikai ar pieaugušā masku.

Izvēloties inhalatoru ir jābūt skaidram mērķim. Protams, mūsdienīgi inhalatori ir universāli, bet to ērtības tomēr atšķiras. Ir tādi, kas strādā uz baterijām, un tātad - tos var paņemt arī līdzi, ja dodaties ārpus mājas. Bet diezvai tāds inhalators būs ērts izmantošanai mājās, ja vien nebūs pievienojams arī pie strāvas.

Tāpat jāatceras, kādas zāles, galvenokārt, būtu jācenšas ievillkt organismā ar inhalatora palīdzību. Piemēram, ultraskaņas inhalators paredz arī antibiotiku, minerālūdens, fito-šķīdumu un daudzu citu zāļu ievadi. Bet tvaika inhalators silda organismu labvēlīgi ietekmējot to ar zāļu novārījumu palīdzību. Īpaši noderīgas šajā ziņā ir eikaliptu lapas, piparmētras, liepziedi, kumelītes, lavanda, salvija un citas zāles, kam ir arī pretiekaismuma efekts. Daži inhalatori neparedz kādu vielu lietošanu, jo tās var bojāt inhalatora virsmu.

20141006171349-81525.jpg

PĒRKOT INHALATORU, PIEVĒRS UZMANĪBU…

  • Inhalatora veids (arī, ja izvēlies nebulaizeru, nav jāpērk pirmais, ko ieraugi);
  • Vai komplektā ir gan bērnu, gan pieaugušo maska;
  • Inhalatora kameras veids (nebulaizeriem ir dažādi kameru veidi. Konvekcijas kamerai liela daļa zāļu neiziet cauri, attiecīgi zāles var netikt līdz elpceļiem, tāpēc labāk izvēlēties inhalatorus, kuros kameras aktivizējas ar ieelpu, kad gandrīz viss zāļu apjoms sasniedz elpceļus)
  • Cik daudz zāļu paliek kamerā ( jo vairāk zāļu nokļūst organismā, jo labāk. Tas ir acīmredzami! Bet dažos inhalatoros pašos paliek daudz zāļu kamerās)
  • Ražotājs ( kāds zāļu daudzums nāk ārā no kameras noteiktā laika posmā, salīdzini raksturojumus, īpašības, lai saprastu, kāds inhalators ir labāks tieši tev un bērnam);
  • Inhalatora darbības ilgums (cik ilgi var veikt procedūru. Daži inhalatori ļauj veikt procedūras ar noteiktām pauzēm starp tām. Daži nebūs ērti, ja tos vēlēsies izmantot visa ģimene);
  • Izsmidzināšanas attālums, - tam jābūt ērtam arī bērniem.

20141006171423-56387.jpg

Inhalatora izvēle - nopietns solis ģimenes veselībai. Tikai izpētot aptiekas piedāvājumu, tikai konsultējoties ar speciālistu, izprotot inhalatora iegādes mērķi, var droši doties uz veikalu pēc jauna "drauga" visai ģimenei. Nenožēlosiet!

Māmiņu Klubs

20130919103449-28627.jpg

Lenanevi Lenanevi 14. Oct 2019, 11:52

Nopirku šo - https://axios.lv/lv/inhalatori/87-inhalators-microlife-neb-200.html - labakais inhalators , apmierināta. Bija doma par ultraskaņas - bet atrunāja - viņš nav domāts ikdienas lietošanāi.