Kādas potes bērnam pienākas pirmajā dzīves gadā?

Kādas potes bērnam pienākas pirmajā dzīves gadā?

02. Aug 2014, 13:57 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kamēr mazulis atrodas mammas puncī, viņš ir pasargāts no lielās pasaules draudiem un briesmām. Bet piedzimstot, viņam gribot negribot nākas saskarties ar dažādiem pārbaudījumiem sākot ar nepatīkamiem laika apstākļiem un beidzot ar dažādiem baciļiem un vīrusiem.

Lai kā mēs, māmiņas un tēti,bērnu no visa gribētu pasargāt, ne vienmēr tas ir mūsu spēkos. Tieši tādēļ jau gadsimtiem ilgi pasaulē notiek vakcinācija pret pašām bīstamākajām slimībām. Pret ko un kāpēc būtu jāvakcinē mūsu mazuļi, konsultē SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta vadītājs Jurijs Perevoščikovs un Bērnu slimnīcas infektologs, profesore Ilze Grope. 

Pirmajā dzīves gadā vecākiem tiek piedāvāts potēt mazuli pret 13 dažādām slimībām.

Ja māmiņai grūtniecības laikā konstatēta saslimšana ar B hepatītu, jau pirmajās dzīves stundās mazulis saņem vakcīnas devu pret šo ļauno slimību. Bet ja topošajai māmiņai sūdzību par veselības stāvokli grūtniecības laikā nav bijis, tad savu pirmo mūža poti pret tuberkulozi bērniņš saņem aptuveni otrajā līdz trešajā dzīves dienā.

Profesore Ilze Grope atgādina: „Tuberkuloze neskar tikai plaušas, šī slimība var skart arī limfmezglus, centrālo nervu sistēmu, arī kaulus, nieres, tātad vairākas orgānu sistēmas un jo agrāk mēs bērniņu pasargājam ar poti, jo labvēlīgāka būs situācija bērnam, proti, uzdevums ir iepotēt tad, kad bērnam vēl nav bijis kontakts ar tuberkulozes slimnieku.”

Sākot no 2 mēnešu vecuma, bērniņus var sākt vakcinēt pret rotavīrusu. Tā kā šī ir maksas vakcīna, daudzu vecāku sirdīs iezogas mazs neticības velniņš - vai šī vakcīna tik tiešām aizsargās manu bērniņu? Un vai šī slimība tiešām ir tik bīstama, lai pret to vakcinētu?

„Bīstamākais, runājot par rotavīrusu, ir šķidruma zaudēšana- ar krūti barotu bērniņu mājas apstākļos atdzirdīt praktiski nav iespējams, jo 6 stundās viņam būtu jāizdzer līdz litram šķidruma, tas ir ļoti daudz bērnam un ja viņš zīž krūti, tad viņš nav radināts dzert un viņš to vienkārši nevar tehniski izdarīt līdz ar to tas izslēdz iespēju ārstēties mājās un bērniņš nonāk stacionārā,” saslimšanas nopietnību raksturo prof.Ilze Grope.

Divu mēnešu vecumā mazulim pienākas arī divas valsts apmaksātas potes. Viena no tām ir kombinētā pote pret difteriju, stinguma krampjiem, garo klepu un citām tikpat nopietnām saslimšanām, kuras ir grūti atpazīt, bet kurām iespējamas ļoti nopietnas komplikācijas. Savukārt otra pote ir pret pneimokoka infekciju.

„Pneimokoks ir bīstams ar vidusauss iekaisumu, degunu blakusdobuma strutainu iekaisumu, plaušu karsoni, strutainu meningītu vai sepsi, kad baktērija nonāk asinīs un iznēsājas pa visu organismu, radot strutainu sirds iekaisumu, kaulu iekaisumu, vēderplēves iekaisumu un visas šīs slimības saistās ar augstu mirstības risku.”

Abas iepriekš minētās potes mūsu bērniņš saņems četras reizes- 2, 4 un 6 mēnešu, kā arī gada vecumā.

Tāpat ap gada vecumu mazulim tiks ievadīta arī kombinētā vakcīna pret masalām, masaliņām, vējbakām un cūciņām – tipiskām bērnu slimībām, kuras, piezogoties mums jau pieaugušā vecumā, spēj nodarīt ļoti būtisku kaitējumu. Meitenēm visbīstamākās ir masalas un masaliņas, puikām- cūciņas.

Taujāta, ar ko cūciņas ir tik bīstamas zēniem, profesore atbild: „Ja šī slimība attīstās pusaudžu vecumā, kad parasti ir arī sēklinieku iekaisums, 70% pacientu iestājas neauglība.”

Savukārt ja sieviete nav vakcinēta pret masalām un masaliņām un grūtniecības laikā inficējas ar kādu no šiem vīrusiem, tad pirmais trimestris visdrīzāk beigsies ar abortu; savukārt, ja inficēšanās notiek vēlākā grūtniecības posmā, tad bērniņam var būt mikrocefālija, proti, ļoti maza galva ar mazām smadzenēm vai hidrocefālija, ko tautā sauc par ūdensgalvu, aklums, kurlums, iedzimta sirdskaite- visādā ziņā bērniņš būs invalīds.

Apdraudējumu mazuļa un arī pieaugušo veselībai nudien netrūkst, taču nedzīvosim nepārtrauktās bailēs, bet baudīsim dzīvi. Atcerēsimies, ka mūs visus stiprus dara mīlestība, bet veselus – veselus mūs var darīt zināšanas.

Māmiņu Klubs

 

kerstyna kerstyna 25. Apr 2015, 20:52

Paldies, izsmeļoša info visām tām, kam "putni galvā" un kuras kaut kādu mistisku apsvērumu dēļ pakļauj savus bērnus neattaisnotiem riskiem.