Kādā veidā būtu pareizi jāpiemeklē mākslīgais piena maisījums?

Kādā veidā būtu pareizi jāpiemeklē mākslīgais piena maisījums?

21. Mar 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Izvēloties mākslīgo piena maisījumu konkrētajam zīdainim, nepieciešams rēķināties ar:

  • Bērna vecumu;
  • Kādā pakāpē mākslīgais piena maisījums ir pielāgots bērna vajadzībām

Jaundzimušajam bērnam nepieciešams nozīmēt mākslīgo piena maisījumu (0 – 6 mēneši).  Zīdainim pirms 6 mēnešu vecuma sasniegšanas nekādā gadījumā nedrīkst nozīmēt kādu no mākslīgās papildu ēdināšanas piena maisījumiem (formulas 2 un 3), kefīru, govs vai kazas pilnpienu,  skābpiena produktus, kuri nav piemēroti jaundzimušajiem, kā arī maisījumus, kas domāti bērniem otrajā dzīves pusgadā (uz šādu maisījumu iepakojuma etiķetes pēc maisījuma nosaukuma atrodas cipars 2);

- Bērna organisma īpatnības un tā veselības stāvoklis, proti, ja bērns ir nevesels, viņam ir kuņģa- zarnu trakta darbības traucējumi (biežas atraugas, aizcietējumi u.c.), vai arī kādas citas saslimšanas, speciālisti nozīmē ārstnieciskos mākslīgos  maisījumus. Tāpat ir jārēķinās ar individuālo piena maisījuma nepanesību.

Izvēloties mākslīgo piena maisījumu, vecākus bieži nodarbina jautājums – kurš maisījums būtu viņu zīdainim vislabākais? Ja jums ir darīšana ar veselu bērnu, izvēle ir pietiekami plaša. Lūk, pieejami mākslīgie piena maisījumi gan uz govs piena, gan uz kazas piena bāzes.

Visas pasaules pediatri vienoti savā attieksmē pret kazas pienu – bērnu ēdināšanā kazas piens var tikt uzskatīts par pilnvērtīgu govs piena alternatīvu.

Turklāt, uz kazas piena bāzes radītie mākslīgie maisījumi veido teicamu risinājumu gadījumos, kad ir jāēdina bieži slimojošie zīdaiņi (mazuļi), jaundzimušie ar nepietiekamo svaru vai priekšlaicīgi dzimušie bērni. Bez šaubām, iesaistīt ēdināšanā mākslīgo maisījumu uz kazas piena bāzes būtu iespējams tikai pēc konsultācijas ar pediatru un tad, kad beidzies termiņš, kura laikā bērns tika ēdināts ar neiznēsātajiem jaundzimušajiem domātiem ārstnieciskajiem maisījumiem. 

20140311142230-66666.jpg