Kā izvēlēties apģērbu mazulim

Kā izvēlēties apģērbu mazulim

10. May 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Izvēloties apģērbu mazulim, daudzi vecāki nezin, pēc kādiem parametriem orientēties. Bērnu apģērba marķējums atšķiras no pieaugušo marķējuma, bet to var izprast pavisam vienkārši.

Lai kostīmiņš derētu

Pērkot apģērbu jaundzimušajam, jāņem vērā, ka viņš augs ļoti ātri. Tātad - jau pirmo 3 mēnešu laikā mazuļa garums var palielināties pat par 9cm, bet atjaunot bērna garderobi nāksies pat reizi 2-3 mēnešos. Arī bērna garuma attiecība ar apģērba izmēra numerāciju var būt tikai aptuvena. Cipari, kas apzīmē apģērba izmēru, atbilst lielākajai auguma robežai ar 5cm rezervi. Piemēram, pats mazākais 56.izmērs ir piemērots bērniem, kas garumā ir 51 - 56cm. 62.izmērs  - 57-62cm gariem bērniem, 68.izmērs - 63-68cm gariem bērniem utt.

Ārzemju ražotājiem ir arī cita apģērba izmēru gradācija. Pats mazākais izmērs Eiropā - 18.izmērs, kas piemērots 50-56cm gariem bērniem, vecumā 0-3mēn. Attiecīgi - 20.izmērs, bērniem, kas ir 62-68cm gari, vecumā no 1 līdz 3 mēnešiem. 22.izmērs derēs bērniem garumā no 68 līdz 74cm, vecumā 3-6 mēneši. Neskaitot garumu un vecumu, var būt arī minēts bērna svars. Daži ražotāji norāda arī krūšu apkārtmēru, piemēram, skaitļi 56-37 norāda uz to, ka apģērba gabals derēs bērnam, kas ir 56cm garš ar krūšu apkārtmēru 37cm.

Svarīgi ir ņemt vērā, ka parametru attiecība dažādiem ražotājiem var nesakrist, jo katram ir sava mēraukla. Atkarīgs arī no ražotājvalsts. Gadās, ka viena un tā paša izmēra apģērbs, kas izgatavots dažādās valstīs, var atšķirties gan platumā, gan garumā. Izeja vienkārša: nomēriet bērniņu un ejiet uz veikalu ar mērlenti. Ja bērniņam ir nestandarta augums vai figūra, orientējieties uz lielākajiem rādītājiem. Ar īpašu uzmanību derētu attiekties arī pret pirmo apaviņu izvēli. Ortopēdi iesaka orientēties ne tikai uz mazuļa garumu, bet arī uz viņa pēdiņa garumu, platumu. Izmērīt to vajadzētu pirms dodaties meklēt kādus apavus.

Izvēles kritēriji

Apģērbam vienmēr jābūt ērtam, tāpēc jāņem vērā ne tikai izmērs, bet arī vairākas citas svarīgas detaļas.

Bērniņam labāk pirkt mazliet lielāku apģērbu, piemēram, par vienu izmēru lielāku. Pārāk ciešas drēbes mazulim var berzst un traucēt brīvi kustēties. Āda tādās drēbēs arī sliktāk elpo. Nevajag aizmirst arī ņemt vērā, ka zem drēbītēm ir arī autiņbiksītēm vieta jāatstāj. Bet pārāk liels apģērbs arī nekam neder. Tas var šļukt nost un tieši tāpat - traucēt kustēties. Visām aizdarēm jābūt uzticami piestiprinātām, piešūtām pie auduma. Ja apģērbs ir paredzēts bērniem, kas vecāki par pusgadu, vislabākā aizdares vieta, piemēram, bodijam, būs plecu daļa. Tā mazulim būs grūtāk pašam apģērbu atdarīt un aizdares viņam netraucēs. Ērtas ir arī jaciņas, kas aizveramas sānos.

Māmiņu Klubs