Viss, kas jāzina par puisēnu ikdienas higiēnu

21. Feb 2014, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja jūs nupat kā sagaidījāt puisēnu, jums jāzina, kā par viņu pareizi rūpēties. Daudzām jaundzimušo zēnu mammām tas var izrādīties grūts darbiņš. Bet patiesībā, lietas, kas jāievēro, nav nemaz tik sarežģītas.

Konsultē sertificēta bērnu māsa Elita Svareniece.

Veselības īpatnības

№ 1. Pirmajās dzīves dienās katram bērnam ir dzimuma krīze, kas ir pavisam normāla parādība. Tas saistīts ar to, ka sievietes hormoni grūtniecības laikā nonāk bērniņa asinsritē. Zēniem tas ir iemesls, kāpēc satūkst sēklinieku maisiņi. Bet nepārdzīvojiet, tas visai ātri pāriet, turklāt, pats no sevis. Svarīgi ir ievērot vienkāršākos higiēnas nosacījumus.

№ 2. Oliņas mazgāšanas laikā zēniem mēdz paslēpties, tas tā notiek temperatūras maiņas rezultātā, un tas ir normāli.

№ 3. Dzemdību laikā zēniem dzimumlocekļa galviņa ir piesegta vismaz par 90%. Arī tā ir fizioloģiska parādība, un tā tas var būt līdz pat 3 gadu vecumam. Par to, kādos gadījumos priekšādiņa tomēr jāatbīda, vairāk pastāstīs bērniņa pediatrs un urologs.

№ 4. Ādas kopšanas līdzkļi uz zēna dzimumorgāniem uzziežami ļoti plānā kārtiņā. Bet jāatceras - neko beramu gan labāk nevajadzētu lietot, lai netiktu traumēta bērna āda.

Pamata ieteikumi jaundzimušā higiēnas jautājumos

Kā uzskata urologi, vairums vīriešu veselības problēmu pieaugušā dzīvē ir radušās dēļ to cēloņiem bērnībā. Tas saistīts ar to, ka dažkārt māmiņas nezina, kā pareizi rūpēties par zēniem. Kaitīgās baktērijas var iekļūt pārāk dziļi, ja autiņbiksīšu maiņas laikā bērniņš netiek noskalots. Var rasties iekaisums. Un tieši tāpēc ļoti svarīga ir pareiza bērniņa aprūpe.

1. Pēc vannošanās vai vannošanās laikā veicat sekojošu procedūru: bez spēka paņēmieniem, ļoti akurāti pavelciet mazliet bērna dzimumlocekļa priekšādiņu un notīriet to ar ūdenī samitrinātu vatīti.

2. Autiņbiksīšu maiņai jābūt pietiekoši regulārai, attiecīgi - vismaz reizi 3 stundās. Pēc katras autiņbiksīšu maiņas bērniņš jānoskalo ar tekošu ūdeni.

3. Dienas beigās jāpārliecinās par to, vai aiz zēna dzimumlocekļa priekšādiņas nav izveidojusies baktērijām labvēlīga vide, kas izskatās kā izdalījumi, sakrājušies netīrumi.

Drēbes zēnam

Ikdienā jāseko līdzi ne tikai bērna higiēnai, bet arī apģērba tīrībai. Īpaši aktuāli tas ir ziemas periodā. Neklausiet vecmāmiņas, kas pieradušas bērnus saģērbt pēc iespējas vairāk apģērbu kārtās. Zēniem šāds ģērbšanas stils var izrādīties pat ļoti kaitīgs. Dzimumorgānu pārkaršana nav pieļaujama. Labāk izmantot speciālu termoveļu mazuļiem. Apģērbam jābūt kvalitatīvam, tas nedrīkst spiest, un nedrīkst būt sintētisks.

Kādos gadījumos jāvēršas pie ārsta?

  • Ja zēna dzimumlocekļa priekšādiņa kļuvusi sāpīga, pietūkusi, apsārtusi
  • Ja zēns sūdzas par pulsējošām vai durošām, asām sāpēm dzimumorgānu rajonā
  • Ja zēnam bijis epidēmiskais parotīts
  • Ja zēnam ir traumas kājstarpes rajonā
  • Ja zēnam ir urinēšanas aizture, dzimumlocekļa pietūkums, kā arī dzimumlocekļa galviņa nenosedzas

Māmiņu Klubs