Iesakām noskatīties: Jaunā pabalstu sistēma no1.oktobra sociāli apdrošinātiem vecākiem

16. Sep 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) atgādina, ka 2014.gada 1.oktobrī stāsies spēkā jauna pabalstu sistēma, kas attieksies uz sociāli apdrošinātiem vecākiem.

Jaunā kārtība tiks piemērota vecākiem, kuriem vecāku pabalsts tiks piešķirts, sākot no 1.oktobra, un tā paredz vairākas atšķirības, salīdzinot ar pašreizējo pabalstu piešķiršanas un izmaksas kārtību (skatīt tabulu).

Atgādinām, ka vecāku pabalsts tiek piešķirts, kad saņemta informācija par bērnu kopšanas atvaļinājuma piešķiršanu, bet pieprasīt VSAA to var reizē ar maternitātes pabalstu.

Vecākiem, kuriem vecāku pabalsts piešķirts līdz 2014.gada 30.septembrim, bet bērns pēc 2014.gada 1.oktobra vēl nebūs sasniedzis 1 gada vecumu, tiks turpināta piešķirtā vecāku pabalsta izmaksa līdz bērna 1 gada vecumam iepriekš noteiktajā apmērā un kārtībā – 70% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, ar nosacījumu, ka vecāks, kopjot bērnu, atradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā.

Savukārt, tad, kad bērnam paliks 1 gads – pēc 2014.gada 1.oktobra, vecākam tiks piešķirts gan bērna kopšanas pabalsts 171 eiro mēnesī, gan naudas pabalsts – pārejas perioda kompensācija, par bērna kopšanu no 1 līdz 1,5 gadu vecumam 100 eiro mēnesī. Kopā – 271 eiro. Abus šos pabalstus VSAA piešķirs neatkarīgi no tā, vai vecāks strādās vai nē.

Valsts Kancelejas sagatavotā infografika

LvMomi LvMomi 16. Sep 2014, 17:27

Es teiktu ,ka priecājos par to ,ka kopumā paliek labāk. Par to ,ka mums nav uzreiz jāatgriežas darbā kā citās valstīts. Saprotu ,ka dažām mammām tagad škrobe kā nopērkot dārgu preci ,kurai nākošajā dienā uzlikta 50% atlaide, taču bērniņš tomēr ir svarīgākais. Bērniņu plānojot visiem ir zināms cik viņš saņems pabalstus un ar ko rēķināties un nav ko apvainoties ,ka laiki mainās un paliek labāk. Es tak nedusmošos ,ja pēc diviem gadiem pabalstus pacels vēl vairāk. Neteikšu ,ka tā nav godīgi.