Izveidota interneta vietne par bērnu dzirdi, dzirdes problēmām un to risinājumiem

Izveidota interneta vietne par bērnu dzirdi, dzirdes problēmām un to risinājumiem

19. Dec 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sadarbībā ar Latvijas Bērnu dzirdes centra speciālistiem, ABLV Charitable Foundation ir izveidojis interneta vietni http://www.ablvfoundation.org/dzirde ar informāciju par bērnu dzirdi, dzirdes traucējumiem, vājdzirdīgo bērnu attīstību un dzirdes palīgierīču nozīmi. Šī informācija palīdzēs vecākiem savlaicīgi konstatēt problēmu un kopīgi ar speciālistiem rast arī risinājumu. Savukārt citiem šī informācija ļaus saprast vājdzirdīgo bērnu iespējas integrēties sabiedrībā.

"Kad vecāki pirmoreiz ar bērnu ierodas pie ārsta, ļoti bieži atbilde uz ārsta jautājumu "Kas noticis?" ir "Viņš neko nedzird!". Kad pēc apskates ārsts ir uzstādījis diagnozi un ar tiem pašiem vārdiem apstiprina "Viņš patiešām neko nedzird!" šie vārdi vecāku ausīs jau skan pavisam citādāk un iestājas šoks. Vājdzirdības gadījumā mūsdienu tehnoloģijas var ļoti daudz palīdzēt bērna attīstībā, taču ir vajadzīgs milzīgs darbs no vecāku un pedagogu puses. Nereti arī pedagogi un logopēdi baidās strādāt ar vājdzirdīgiem bērniem. Informācija par sensoneirāliem dzirdes traucējumiem un motivējoši stāsti par to, kā ar tiem sadzīvot, var dot ieguldījumu bērnu attīstībā un integrācijā,", skaidro Latvijas Bērnu dzirdes centra vadītāja Sandra Kušķe.

Latvijā no katriem 1000 bērniem, viens piedzimst ar dzirdes problēmām. Vienai trešdaļai tā ir ģenētiski pārmantota vājdzirdība, taču arvien vairāk tā tiek diagnosticēta arī priekšlaicīgi dzimušiem bērniem ar ļoti mazu dzimšanas svaru. Lai šie bērni varētu iemācīties runāt, vispirms ir jāvar sadzirdēt, tāpēc svarīgi ir jau no mazotnes lietot labus, daudzkanālu dzirdes aparātus, kas ļauj pilnvērtīgi uztvert skaņas, atšķir tās no fona trokšņiem. Valsts šobrīd spēj nodrošināt tikai divkanālu dzirdes aparātus, kurus bērni lieto nelabprāt, jo tie nespēj pilnībā atšķirt ienākošo skaņu no fona trokšņa un dienas beigās bērnam var sāpēt galva. Lietojot labus dzirdes aparātus jau no mazotnes, kā ieguldot lielu darbu terapijā un rehabilitācijā, bērnam ir iespējams mācīties parastā skolā kopā ar citiem bērniem, dziedāt, dejot un pilnībā iekļauties sabiedrībā.

ABLV Charitable Foundation jau sešus gadus īsteno programmu vājdzirdīgo bērnu un viņu ģimeņu atbalstam. Līdz šim palīdzēts jau 53 bērniem, piešķirot digitālos dzirdes aparātus par vairāk nekā 85 000 LVL.