Infekcijas agrīnā vecumā saistītas ar paaugstinātu celiakijas attīstības risku

Infekcijas agrīnā vecumā saistītas ar paaugstinātu celiakijas attīstības risku

20. Dec 2012, 16:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Celiakijas slimības etioloģija ir daudzfaktoru, tomēr maz ir zināms par iespējamajiem riska faktoriem vai profilaktiskajiem faktoriem. Zviedrijā veiktā pētījumā ir meklēta iespējamā saistīta starp infekciju slimībām zīdaiņiem un celiakiju.  

Pētījumā tika iekļauti 475 bērni ar celiakijas diagnozi un 950 bērni – kontroles grupa.  Lai noskaidrotu iespējamās ekspozīcijas bērnu vecākiem lūdzu aizpildīt aptaujas anketu, kurā bija jautājumi par ģimenes raksturojumu, zīdaiņa ēdināšanu un bērna kopējo veselības stāvokli. Visiem pētījumā iekļautajiem bērniem diagnoze bija noteikta līdz 2 gadu vecumam, un visi pilnībā atbilda Eiropas pediatrijas gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un uztura biedrības izstrādātajiem diagnostiskajiem kritērijiem. Kontroles grupa nejaušināti tika atlasīta no kopējās populācijas un samērota ar gadījumu grupu. Beigu analīzē tika iekļauti 954 bērni, 373 (79%) gadījuma grupā un 581 (61%) kontroles grupā.

Pētījumā secināts, ka trīs vai vairāk infekciju slimību epizodes, neatkarīgi no infekcijas veida, bērna pirmo sešu mēnešu laikā ir saistītas ar statistiski augstāku celiakija slimības risku, un šī saistība saglabājās arī pēc samērošanas ar zīdaiņa ēdināšanu un vecāku sociālekonomisko stāvokli (OR=1,5; 95% TI [1,1-2,0], p<0,05). Celiakijas slimības risks paaugstinās sinerģētiski, ja bērnam ir vairākas infekciju slimību epizodes un bērns tiek barots ar pārtiku, kurā ir liels glutēna daudzums, pēc krūts barošanas pārtraukšanas (OR=5,6; 95% TI [3,1 – 10], p<0,001).

Pētnieki uzsver, ka infekcijas slimības pašas par sevi celiakijas attīstības risku paaugstina nedaudz, bet kombinācijā ar uzturu, kas bagāts ar glutēnu, risks palielinās iespaidīgi, tādēļ ir būtiski izglīto bērnu vecākus par pareizu bērnu ēdināšanu pēc krūts barošanas pārtraukšanas.

Doctus