Ikdienišķi un ne tik ikdienišķi padomi mana jaundzimušā, bēbīša un mazbērna ikdienas kopšanā

Ikdienišķi un ne tik ikdienišķi padomi mana jaundzimušā, bēbīša un mazbērna ikdienas kopšanā

09. Apr 2013, 08:56 gucci123 gucci123

Kopš mana dēliņa piedzimšanas ir pagājis 1 gads un 10 mēneši, un man vēl joprojām liekas, ka tas notika tikai nesenā pagātnē. Lai gan laiks “skrien vēja spārniem”, ir lietas, kas ir kā iekaltas akmenī un viena no tām – bērna ikdienas kopšana.

Mans dēliņš piedzima viskarstākajā dienā 2011.gadā – ārā bija 33 grādi plusā. Tā kā bijām Jūrmalā, svaigais gaiss nedaudz palīdzējaJ Protams, ka tik karstā laikā un slimnīcas apstākļos, kur nav vannas un viss sadzīvei nepieciešamais, bet ir palāta, kopšana bija visai ierobežota.

Tā kā man bija ķeizargrieziens, tad primāro kopšanu uzņēmās medicīnas māsa, man ierādot, kā bērns jātur, jāmazgā, jāpārtin, jābaro, jāģērbj, jāmierina, līdz ar to, lai gan pirms tam biju apmeklējusi MK kursus topošajiem vecākiem, tagad visu redzēju, tā teikt, „onlain” versijā.

Pārrunājām arī, kā jākopj mazulis nedēļu pēc atgriešanās mājās un turpmāko laiku. Pārējais, ko darīju un daru arī līdz šim, ir manas mātes padomi, grāmatās un žurnālos lasītais, ekspertu ieteiktais, intuitīvais.

Tātad, pirmajā nedēļā pēc atgriešanās mājās ikdienas rūpes ir īpaši svarīgas, jo bērnam ir nepieciešama adaptācija videi, kurā viņš turpmāk uzturēsies.

Mediķu padomi:

1)     2x dienā apstādāt bērna nabiņu ar spirtu un briljantzaļo šķīdumu; nepieciešams vates kociņš, briljantzaļais šķīdums un spirts – ne tīrā veidā, bet šķaidīts. Es nopirku degvīnu 20% - vēl tagad tā pudelīte stāv uz plaukta pie medikamentiem:)

2)     1x dienā bērnu peldināt vannā, kur ūdenim klāt pievienots zāļu novārījums – kumelītes vai trejdaivu sunīši; nepieciešama (vēlams) bērnu vanniņa, ūdens termometrs, jo ūdens temperatūra nedrīkst pārsniegt 35-37 grādus pēc Celsija, un novārījums, kuru uzvāra, pēc tam ļauj ievilkties. 

20130409085131-86296.jpg

3)     2x dienā vai pēc nepieciešamības tīrīt bērna actiņas ar novārījumu (kumelīšu vai trejdaivu sunīšu); nepieciešamas vates plāksnītes, atdzesēts novārījums. Jāpiebilst, ka actiņas jātīra no ārpuses uz iekšpusi, nevis otrādi!

4)     nelietot nekādus šampūnus, dušas želejas, putas, krēmus, losjonus u.c. kosmētiskos līdzekļus bērna ikdienas kopšanā.

5)     pēc iespējas mazāk lietot vai nelietot ādu sausinošus līdzekļus – pūderus u.c.

6)     bērna deguna tīrīšanai neizmantot vates kociņus, puņķu atsūcējus vai jūras ūdeni, bet tīrīt degunu no ārpuses ar vates plāksnītēm.

7)     pēc iespējas vairāk ļaut „dzīvoties” bērnam bez pamperbiksēm, uz vienreizējā paladziņa, ļaujot ādai elpot. Šis bija ļoti labs periods, jo bērnam līdz ar to nekad nebija apsārtis dupsis vai izsitumi.

8)     ja rodas izsitumi, plānā kārtā uzsmērēt Bepanthen ziedi (nevis krēmu). Ar šo nevajag pārspīlēt – tikai nepieciešamības gadījumā.

9)     lai gan bija karsta vasara un vilinājums doties uz pludmali – liels, vajadzēja atturēties, jo bērna maigajai ādai saules statu iedarbība var būt letāla.

10) nagu higiēna – nagus nekādā gadījumā nedrīkst nokost, nograuzt vai nolauzt; pirmajā nedēļā tie nav jāgriež, bet otrajā noteikti vajadzētu, lai mazais sevi un citus nesaskrāpē; nepieciešamas šķērītes ar noapaļotiem galiem.

Vēl mediķi ieteica nesatraukties par dabisko dzelti. Lai gan mazulis piedzima dzeltens, viņš netika turēts mākslīgajā saulē, bet mediķi uzskatīja, ka dzelte pāries pāris mēnešu laikā, un tā arī notika – dabiski.

Mani papildus rituāli (un arī no manas mammas pūra lādes):

1)     pirmo nedēļu aizkari istabā tika turēti ciet, jo bērnam nepatīk spilgta gaisma; viņš taču 9 mēnešus bija relatīvā pustumsā.

2)     speciāla bērnu ūdens un zālīšu tējas došana zīdainim jau no pirmās dienas pa 1 tējkarotei ik pēc 30 min. (nevis „mākslīgās bērnu tējas”, bet īpaša manas mammas recepte no dabīgām zālītēm), kuru, starp citu, arī mediķi dzemdību nodaļā atzina par labu esam. Pie šī punkta gribu piebilst, ka, manuprāt, tās ir absolūtas muļķības, ka bērnam nedrīkst dot neko, izņemot mātes pienu. Mans bērns vēl joprojām tiek zīdīts ar krūti, lai gan viņam jau ir 1,10 gadi, un tāpēc, ka devu viņam ūdeni un tēju jau kopš pirmās dzimšanas dienas, pasargāju viņu no organisma atūdeņošanās karstā laikā! Krūts barošanu tas vispār nav ietekmējis!

3)     smaganu un mutes higiēna – jau kopš pirmās bērna dzimšanas dienas pēc katras ēdienreizes tīrīju mutīti ar vates plāksnīti vai marles gabaliņu; nepieciešamas vates plāksnītes vai marles gabaliņš, kuru aptin ap pirkstu un viegli masējošām kustībām iztīra mutīti.

4)     cīņa ar piena kreveli; nepieciešama eļļa (olīveļļa, sezama eļļa vai cita) un ķemmīte. Manam bērnam nebija izteikta piena krevele, bet tik tāds pleķītis, kuru ik pa laikam nācās likvidēt, uzziežot eļļu un tad viegli izķemmējot attiecīgo vietiņu.

Otrajā nedēļā un turpmākajā laikā ikdienas rūpes par mazuļi aizņēma aizvien vairāk laika, jo tika visu laiku papildinātas ar kaut ko jaunu.

Un tagad nedaudz plašāk:

1)     sākot no otrās bērna dzimšanas nedēļas vannošanās bija jau katru otro dienu zālīšu novārījumā. Bērnam augot, tika mainītas vannas (kopā 3 dažāda izmēra), un tagad, vannojoties lielajā vannā, klāt ūdenim vēl joprojām tiek liets zālīšu novārījums. Tas ne tikai tonizē un uzlabo bērna ādu, bet arī nomierina nervu sistēmu. Bērnam augot, ūdens temperatūra tika pazemināta pakāpeniski, nonākot līdz30 grādiem pēc Celsija(tāpat kā baseinā, uz kuru ejam jau no 10 mēnešu vecuma). Tagad vannošanās ir tikai 1x nedēļā un papildus 2x dienā - duša – no rīta un vakarā, kur procedūra beidzas ar apliešanos ar zālīšu novārījumu un rīvēšanos ar mitru dvieli.

20130409085304-13261.jpg

2)     rūpes par nabiņu tika pārtrauktas pēc 1 mēneša, kad viss bija pilnībā sadzijis.

3)     bērna actiņas ar novārījumu ikdienā tīrīju līdz 6 mēnešu vecumam, pēc tam vairs īpašas rūpes un skalošana nebija nepieciešama.

4)     šampūnu uzsākām lietot, kad bērns bija sasniedzis 11 mēnešu vecumu. Ziepes ikdienā lietojam arī no 11 mēnešu vecuma. Kad bērns bija mazāks, tad tikai pēc tam, kad bija nokārtojies pa lielamJ Tagad ziepes lietojam 2x dienā. Losjonu sākām lietot no 6 mēnešu vecuma, ikdienā smērējot rokas un kājas. No kosmētiskajiem līdzekļiem dodu priekšroku eko kosmētikai – Natural babycare. Esam mēģinājuši Bubchen – patīk atsevišķi produkti: šķidrās ziepes un krēms ziemas apstākļiem, kurus testējām MK ietvaros.

5)     deguna ikdienas kopšanai 1x dienā no 10 mēnešu vecuma lietojam Lorozīvu; īpaši efektīvi tas ir ziemas periodā, un ar lepnumu varu teikt, ka 1,10 gadu laikā mans bērns ne reizi nav slimojis ar iesnām. Bet te vajadzētu zināt, vai bērns nav alerģisks, jo Lorozīvs satur bišu vasku.

6)     masāža ir ienākusi mana bērna ikdienas rituālā 2x dienā kopš 3 mēnešu vecuma; nepieciešama masāžas eļļa (iesaku sezama eļļu, jo tā attīsta gan prātu, gan ķermeni - vismaz tā saka Austrumos), masāžas ezītis (protams, ka nepirkts zoo veikalā, bet specializētā veikalā) un mātes + bērna pacietība. Mans bērns ar šo procesu ir apradis, un ikrīta un ikvakara masāža (īpaši plaukstām un pēdām) ir ikdiena vēl joprojām. Pēc tam ir labāks miedziņš vakarā un no rīta - vieglāka pamošanās.

20130409085359-77803.jpg

7)     pamperbikses lēnām un pamazām tiek aizvietotas ar kokvilnas biksītēm, ieliekot iekšā pārlocītu autiņu, lai, čurājot bērns nesaslapina grīdu. Tas tika uzsākts kopš bērns sāka staigāt - 11 mēnešu vecumā.

8)     pagājušajā vasarā cītīgi braukājām uz pludmali, un, lai pasargātu bērna maigo ādu, tika lietots eko pretapdeguma krēms ar SPF 50. Turklāt esmu no tām mammām, kas bērnu pludmalē nelaiž bez peldbiksēm, jo arī smiltīs mēdz būt netīrumi, blusas, suņu izkārnījumi, izsmēķi u.c. drazas. Un, manuprāt, bērna veselībai ir bīstami, ja smiltis trāpa kājstarpē (īpaši meitenēm) un arī puišiem.

20130409085510-40459.jpg

9)     nagus griežam 1x nedēļā rokām un 2-3x mēnesī kājām. Kopš 10 mēnešu vecuma nagus ne tikai griežam, bet arī vīlējam ar vīlīti, lai nav asumu. Par laimi, mazais nekad nav protestējis un tagad vīlē nagus savām rotaļlietāmJ

10) izkopt bērnam dzeršanas paradumus tiešām ir palīdzējis tas, ka viņš jau kopš pirmajām dienām ir dabūjis speciālu bērnu ūdeni un zāļu tējas, tagad dēliņš var izdzert līdz pat1 ldienā, kas ir ļoti labi un veicina vielmaiņu organismā. Protams, papildus ir arī mātes piens vēl joprojām:)

11)  mutes higiēna – zobus ar silikona birstīti dēliņam tīrīju jau no 1 mēneša vecuma, jo tas arī vienlaicīgi masēja smaganas un  tādējādi nebija problēmu ar zobu nākšanu. No 6 mēnešu vecuma 2x dienā sākām lietot zobu pastu, kas domāta bērniem ar piparmētru garšu. Izvēlējāmies eko produkciju – Weladas zobu pastu. Tagad mazais tīra zobus pēc katras ēdienreizes, protams, ar mammas palīdzību:)

20130409085553-77068.jpg

12) mitrās salvetes – esam par Huggies mitrajam salvetēm, īpaši tad, kad rokas ir netīras pēc āra aktivitātēm un gribās pa ceļam uz mājām uzgrauzt kādu pīrādziņu:)

Bērnam augot ikdienas kopšanas rituāli mainās, šis tas nāk klāt, šis tas iet nost. Taču, manuprāt, galvenais ir iemācīt bērnam higiēnas nozīmi, kā arī iemācīt nebaudīties no ūdens, kosmētikas, procedūrām – nagu griešana, matu griešana, masāža. Otrs aspekts – vecāku mobilizācija, t.i., ikdienas bērna aprūpe ir saistīta ar vecāku pašdisciplīnu. Protams, kādu dienu var aizmirst iztīrīt zobus vai neiet dušā, taču tas nedrīkst kļūt par ieradumu. Jo bērnam ikdienas rituāli ir ļoti svarīga dzīves sastāvdaļa, kas noteiks viņa attieksmi pret sevi un savu ķermeni nākotnē. Turklāt, regulāri ievērojot šādus rituālus, vecāki garantē arī sev zināmu drošību, piemēram, ka bērnam būs veseli zobi, nebūs iekaisis dupsis, būs spožas un tīras acis un laba redze utt.

 

Visiem tīrību vēlot, Gucci123 un GustaviņšJ

Elizel Elizel 09. Apr 2013, 14:58 BaiBaii

Muļķības! 😉 Joprojām izmanto. Man meitiņa pirms mēneša piedzima DzN. Kā jau tas vienmēr būs, katram ārstam/māsiņai/vecmātei būs savi uzskati un vecie ieradumi, kas tik ātri nemainīsies. Arī mana bērna pediatre nabiņu apstrādāja ar briljantzaļo, vēlāk gan pārgāja uz tādu dzeltenu, smirdīgu pulverīti (nezinu, kā sauc). 😀

gucci123 gucci123 09. Apr 2013, 10:32 sviestamusha

Protams, pirms tam novārījums jāuzvāra, jāatdzesē, drēbes jāsagatavo, visam jābūt pa rokai - ķemme, losjons, masāžas ezītis, dvielis utt. Varbūt kāds teiks, ka esmu dulla māte, bet uzskatu, ka tas viss nāk par labu manam bērnam, jo tā ir disciplīna gan viņam, gan man. Un man laikam pat vairāk😀 Brīvdienās ceļamies tāpat, jo 09.00 no rīta ir baseins. Mums ir sava treniņu programma jau kopš 10 mēnešu vecuma un sava trenere, tāpēc kavēt nodarbības nedrīkst. Gatavoju sportistu😀

gucci123 gucci123 09. Apr 2013, 10:28 sviestamusha

Tā kā kopš pagājušā gada septembra esmu strādājošā māte un no mājas jāiziet 07.00 no rīta, tad ar bērnu kopā ceļamies 05.40. No rīta mazajam ir duša, rīvēšanās ar mitru dvieli, apliešanās ar novārījumu, masāža ar ezīti, smērēšanās ar losjonu, deguna smērēšana ar Lorozīvu, zobu tīrīšana ar smilšu pulksteni (3 min.), ģerbšanās un ķemmēšanās = kopā tas aizņem 20-30 min. Lielāko daļu aizņem mazgāšanās un masāža. Pēc tam es mazgājos, krāsojos, ģērbjos. Tad taisu brokastis gan mazajam, gan sev, jo ir kārtīgi jāpaēd (arī tas ir rituāls, kuru izlaist nedrīkst). Tad krāmējam mantas, kas jāņem līdzi un dodamies - mazo vedu pie senčiem, pati pēc tam uz darbu. Jāpiebilst, ka to visu daru pati, jo vīrs tai laikā vēl guļ😀
Vakarā ir viss tas pats, ja nav vannas diena, tikai tad viss ir mierīgākā tempā un aizņem 30-40 min.

gucci123 gucci123 09. Apr 2013, 09:08 sandija

Sveika! Liels paldies par uzslavu😀 Par to briljantzaļo man slimnīcā teica, ka tās izmantošana ir atkarīga no nabas saites apstrādes pēc dzimšanas (jo ir kaut kādi vairāki veidi). Mūsu gadījumā ārsti tomēr ieteica izmantot. Tagad laikam kaut kas ir mainījies😀

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 09. Apr 2013, 09:02

Ļoti labs un izsmeļošs blogs - kā paraugmammai! Labi padomi! Vienīgi - briljantazaļo šķīdumu iesaka vairs neizmantot nabiņas kopšanai, tas tāds relikts mums no padomju laikiem. Arī Igaunijā pat vairs to neizmanto.