Ikdiena ar bēbīti: Kā ģērbties ejot ziemīgās pastaigās

Ikdiena ar bēbīti: Kā ģērbties ejot ziemīgās pastaigās

15. Jan 2019, 10:03 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Šogad gan vasara, gan ziemas mūs pamatīgi lutina, tādēļ nopietni jāapdomā, kā ģērbt bērniņu ziemā, lai tam nebūtu auksts, vai arī tieši otrādi, lai tas nepārkarstu. Atceros, kā vēsā rudens dienā tētis meitiņu bija saģērbis siltā kombinzonā un viņa bija sasvīdusi, kā arī rociņām bija neērti, jo tik maziņiem rociņas ir savilktas, saliektas, ne tā kā mums, pieaugušajiem. Kopš tās dienas sapratu, ka meitiņu neģērbšu pēc sarakstiem, vai tā, kā noteikts grāmatās. Pasakiet man, mīļie, kādēļ zīdainim, kurš guļ ratiņos ir nepieciešami dārgi termokombinzoni, kuri paredzēti vilkšanai līdz pat -40grādiem? Padomāsim loģiski, tāds jauns maksā tuvu 100eiro, vai arī pat virs 100eiro un to vilksim labi, ja divus mēnešus, jo mazuļi līdz pus gadam aug ļoti strauji un mēdz būt, ka mēneša laikā jānomaina jauns izmērs. Vai tiešām iesim garās pastaigās katru dienu aukstumā virs -30grādiem un, cik bieži un ilgstoši pie mums šāds aukstums mēdz būt? Jā, šādiem kombinzoniem pilnībā piekrītu bērniem, kuri aktīvi staigā, skraida un bauda ziemas priekus, jo četrgadniecei izvēlamies tikai šādus, bet jaundzimušajiem?

Kā daru es? Mums ir lieliski rati, kuru materiāls atgrūž mitrumu, kulbiņa ir elpojoša un vēju nepūš cauri. Otra lieta - es priekšroku dodu siltiem aitas vilnas guļammaisiem, līdz ar to meitiņai nav jāvelk šie biezie kombinzoni, kuri, ja godīgi, ir ļoti neērti tik maziņiem, ja vien nav kombinzons-transformeris, kur iespēja ar rāvējslēdžiem to pārtaisīt gan par kombinzonu, gan arī guļammaisu. Aitas vilna ir dabīgs materiāls, kurš ļauj elpot, taču vasarā to noteikti nezimantoju, lai arī ir mammas, kuras uzskata, ka tie lieliski noder un ļauj ādai elpot arī vasarā, tikai jautājums, kādēļ mēs pašas vasarā nevelkam garās vilnas kleitas, brunčus, vai arī džemperus...

Pēc slimošanas, tikai dažas dienas esam atkal svaigā gaisā, jo šķita, ka ar krekšķi un iesnām vējš varētu tikai kaitēt, bet tad nolēmu, ka svaigs gaiss un pastaigas pa mežu tieši otrādi - palīdzētu iesnām atkāpties. 

Tad nu lūk... posāmies ziemīgai pastaigai sekojoši - iepakojām ratos skaistu aitas vilnas guļammaisu, kuram iespēja pilnībā noņemt virspusi, izveidot kapucīti. Meitiņai uzvilku kokvilnas body, kokvilnas zeķubiksītes, merino vilnas pusgarās zeķītes, tad kokvilnas cepurīti un dubultās kokvilnas kombinzonu ar pavisam vieglu polsterējumu, tādu 3-4mm.

Guļammaisam ir iespēja izveidot atloku, vai arī šo atloku pacelt augstāk, lai tas pilnībā nosedz kakliņu un ir līdz pat lūpiņām. Šo guļammaisu iespējams izmantot pēc tam arī sporta ratos, līdz ar to pirkums 2 ziemām. 

Meitiņa saldi čučēja veselas 3 stundas un ļāvās pastaigai svaigā gaisā,neprotestējot. Ik pa laikam pārbaudīju, vai rociņas siltas un, vai viņai nesalst, jo gudrās grāmatās taču raksta par siltiem termo kombinzoniem, kur ieraksts līdz pat -40grādiem un ziniet, tādēļ mazs mulsums man bija, vai mana ģērbšanas taktika ir pietiekoša un, jā,  mums ar šo ģērbšanos viss bija kārtībā, meitiņai rociņas un kājiņās bija siltas un pilnībā pietika šādi, galviņa un krūtiņas nebija sasvīdušas. Un esmu no tām mammām, kuras ārā ar mazulīti neies virs -15 grādiem, žēl man mazo vaidziņu un sejas ādas, lai vai kādus dārgus krēmus smērētu. Mums Latvijā pamatīgs aukstums parasti nemēdz būt ilgāk par 2 nedēļām, citreiz pat tas aiziet secen.

Kā Jūs, mammas, ģērbat bērniņus ziemīgās pastaigās? Izvēlaties biezos kombinzonus, vai arī dodat priekšroku bunkerīšiem, aitas vilnas guļammaisiem? Padalieties pieredzē, jo bieži vien jaunām mammas, kuras auklē pirmo berniņu ir apmulsušas, jo domā, ka nepieciešamas gan divas kārtas zem kombinzona, gan dārgs termo kombinzons, kurš iztur aukstumu līdz pat -40grādiem, gan arī vēl bunkeris, vai aitas vilnas guļammaiss. Ko Jūs par to domājat?

flower.of.hope flower.of.hope 03. Feb 2019, 22:34

Gribēju piebilst, man tagad ar otru bērnu ļoti ērts šķiet Merino vilnas kombinezons. Ļoti plāns un tādēļ arī ļoti ērti valkāt mazajiem. Ziemā gan par plānu (es gan arī izmantoju biezāk sasedzot ), rudenim un pavasarim būs ideāli. Tā kā eju pakaļ otram uz dārziņu, tad ļoti ērti jo mazais telpās nepārkarst, kamēr lielais iztūļājas.

Sīpopiņa metode manuprāt nav īsti parocīgaa, milzīgo ziemas kombinzonu jau mīnusos laukā nost nenovilks, arī ja bērns svīdīs .

Mamm.mamm Mamm.mamm 15. Jan 2019, 17:10

Es jau rakstīju, ka mūsmājās bērni no rudens līdz pavasarim ārā ejot tiek ģērbti vilnas-zīda termoveļā. Dzīvoklī mums ap 30 grādiem, tādēļ īpaši jāpiedomā, lai mazie nesasvīst. Dabīga termoveļa ir risinājums.
Divgadniekam tā un kombinezons. Zīdainim tā, kokvilnas kombinezons un ratu maiss.