Ko darīt, ja bērns neguļ?

Ko darīt, ja bērns neguļ?

08. Sep 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņa ienākšana ģimenē ir saviļņojošs un ļoti skaists notikums ģimenes dzīvē, taču tas ir arī izaicinājumiem pilns. Pēc dzemdībām, iedodot rokās mazulīti, neviens nesniedz “lietošanas instrukciju”, tāpēc vecāki rīkojas pēc sajūtām un instinktiem. Runājot par gulēšanu, tolaik es zināju, ka ir “labie un sliktie” gulētāji. Neko daudz nelasīju par to, kamēr biju stāvoklī, vienkārši cerēju, ka viss būs. Taču viss nebija tik vienkārši..

Ilgākais, ko mazulis bija nogulējis, bija 4 stundas, kas bija pēc dzemdībām. Kopš tā brīža mazulis cēlās ik pa pusotrai, divām stundām dienā vai naktī.. Kas jādara? Es nezināju.. domāju, ka izsalcis, piedāvāju krūti. Beigās jau vainoju sevi, ka barošana ir par biežu, un mazulis spēj aizmigt tikai pie krūts. Rezultātā tas noveda pie tā, ka es saraustījos uz katru skaņu, kas nāca no dēla gultas puses. Pilnīgā autopilotā cēlos, jo zināju, ka tūlīt jau atkal būs jāmidzina pie krūts vai rokās, kaut bieži vien darīju to jau pirms 30 minūtēm.. Es biju izmisusi, neizgulējusies un neapmierināta par visu.

Es nebiju gulējusi nevienu nakti bez vismaz 5 reižu celšanās 7 mēnešus. Meklējām palīdzību pie ārstiem, fizioterapeitiem un māmiņu forumiem, taču nekas nepalīdzēja. “Bērns ir vesels. Vienkārši esiet pacietīgi.. gan jau vienu dienu sāks normāli gulēt.” No šīs frāzes man metās nelabi. Es jutu, ka tā nevar būt. Tas nav normāli “vienkārši gaidīt”. Ja nesāks pats no sevis gulēt smuki visu nakti, ko tad?

Mūsu dzīvi krasi izmainīja miega konsultanta palīdzība. Nedēļas laikā mūsu puika bija īsts gulēšanas čempions! Jau otrajā naktī viņš nogulēja 12 stundas no vietas bez neviena pīkstiena. Es tam neticēju un naktī vairākkārt gāju pie gultiņas skatīties, vai viņš vispār elpo.. Jā, tieši tik ļoti es neticēju tam, ka viņš spēj mierīgi nogulēt visu nakti.

Kamēr gājām cauri šim “negulēšanas ceļojumam”, sapratu, ka Latvijā par bērnu miega tēmu ir ļoti dažādi viedokļi un daudzi patiešām nepamatoti un pat muļķīgi. Atceros, ka mums lika vairāk vingrot ar dēlu vakaros, dzert tēju, pat homeopātiskos pilienus ieteica.. Patiesībā tikai pavisam retos gadījumos pie slikta miega ir vainojama kāda veselības kaite, lielākoties problēma ir nesakārtots un vecumam neatbilstošs miega režīms un neveselīgi ieradumi, kas bērnā rada pārgurumu un miega badu.

Esmu saskārusies ar neskaitāmām nogurušām ģimenēm, kas ir gājušas un iet cauri tam pašam, ko piedzīvojām mēs. Tieši tas ir iemesls, kāpēc izlēmu par šo mācīties padziļināti, lai palīdzētu citām ģimenēm atgūt naktsmieru, kas mums visiem ir tik ļoti nepieciešams. Es gribu mainīt uzskatu, ka ir “sliktie un labie” gulētāji, jo katrs mazulis ir spējīgs mierīgi gulēt, sniedzot pilnvērtīgu un atjaunojošu miegu visai ģimenei. Un nē, tas nav normāli, ka mamma ir neizgulējusies, jo mazulis slikti guļ. Tam tā nav jābūt. Bērnam ir vajadzīga laimīga mamma, un laimīga mamma ir izgulējusies mamma!

Šobrīd esmu sertificēta zīdaiņu un bērnu miega konsultante, kas guvusi izglītību ASV dibinātajā “Ģimenes Miega Institūtā.” Vēlos izglītot vecākus, sniedzot informāciju par veselīgiem miega paradumiem, pareiziem gulēšanas apstākļiem un laba miega nozīmi bērna attīstībā.

Vairāk par manu darbu varat izlasīt mājaslapā www.naktsmieram.lv, kā arī Instagram un Facebook lapās zem nosaukuma “Naktsmieram”.

Mierīgas naktis vēlot,

Dace