Ieteikumi, kā rīkoties, ja bērnam ir iesnas

Ieteikumi, kā rīkoties, ja bērnam ir iesnas

20. Nov 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No iesnām un saaukstēšanās nav pasargāts neviens, arī vismazākie, un vislielākās rūpes šajās situācijās prasa tieši bērniņi vecumā līdz 3 gadiem.

Kā rīkoties, ja mazulītis ir saaukstējies un bērniņu piemeklējušas iesnas, vaicājām ģimenes ārstam Ignātijam Kulišovam.

Aizlikts deguns jaundzimušajiem

Jaundzimušajam pirmajā dzīves mēnesī ir šauras deguna ejas, tāpēc tūskas dēļ fizioloģijas ietekmē rodas sajūta, ka bērnam ir aizlikts deguns. To ietekmē apstāklis, ka iepriekš bērniņš atradies mammas puncī, kur bijuši pavisam citi apstākļi, bet, nonākot siltā, sausā vietā, kurā ir putekļi, kas izsusina gļotādu, veidojas aizliktais deguns. “Šajā gadījumā, ja bērnam nav temperatūras un viņš mierīgi zīž, nav pamata satraukties,” skaidro ģimenes ārsts. Viņš rekomendē šajās reizēs izmantot jūras ūdeni, kuru izmantot, lai izskalotu un samitrinātu deguna gļotādu. Lai arī cik satraukta varētu būt jaunā māmiņa, ka jaundzimušais krākuļo, ārsts teic, ka šāds aizlikts deguntiņš neprasa papildu piepūli vai ārsta piedalīšanos, un māmiņas ar to var tikt galā pašu spēkiem.

Atšķirīgās iesnas

Gadījumā, ka bērniņš ilgstoši atradies ārā vai ir pārsalis, var piemeklēt saaukstēšanās, kas arī līdzi nes aizliktu degunu. Šajā gadījumā gan izdalījumi no deguna iesākumā ir caurspīdīgi, bet nākamajā dienā tie var kļūt zaļgani. “Saaukstēšanās gadījumā jāsāk ar fizioloģisko šķidrumu vai jūras ūdeni, lai izskalotu degunu un tajā nekas nekrātos,” iesaka ģimenes ārsts Ignātijs Kulišovs, piebilstot, ka gadījumos, ja deguns ir stipri aizlikts, var lietot arī homeopātiskos līdzekļus vai citus medikamentus, kuri atvieglos miegu. Tā kā mazs bērniņš vēl neprot izšņaukt degunu, ģimenes ārsts iesaka reizēs, kad gļotas izdalās grūtāk, izmantot aspiratoru, kas palīdzēs no deguna ejām atsūknēt liekās gļotas. “Aspirators var būt gan mehānisks, kur vecākiem gļotas no mazuļa deguna jāatsūc ar elpu, gan arī baterijām darbināms, kas gļotas atsūks īpaši saudzīgi,” teic ārsts.

Pirms aspiratora lietošanas ārsts iesaka deguna gļotas šķidrināt ar fizioloģisko vai jūras ūdeni, iepilinot deguntiņā 5-7 pilienus un ļaujot bērnam pāris minūtes parotaļāties. Pēc pāris minūtēm ieteicams atkārtoti iepilināt jūras ūdeni un gļotas atsūkt.

Gadījumā, ja bērnam iesnas ir alerģiskas, izdalījumi būs mazāk nekā saaukstēšanās gadījumā, taču pastāvīgāk un deguns biežāk būs aizlikts. Aizlikts deguns, pēc ārsta teiktā, var būt arī pēc vīrusu saslimšanas – šādās reizēs iesākumā deguns ir aizlikts, bet nākamajā dienā izdalījumi būs jau caurspīdīgi, bet vēl pēc dienas – zaļgani un staipīgi, radot arī sava veida aizlikumu.

Tā kā pieaugušajiem un bērniem deguna ejas ir izveidotas atšķirīgi, pastāv lielāka iespējamība, ka bērniem gļotas no deguna var nonākt līdz ausīm un rasties vidusauss iekaisums, tāpēc ir ārkārtīgi svarīgi deguntiņu attīrīt no gļotām un iesnas ārstēt. 

Gadījumos, ja mazuļa stāvoklis neuzlabojas un bez iesnām parādās arī temperatūra, bērns sāk sūdzēties par galvassāpēm vai sāpošām ausīm, jāvēršas pie ārsta. “Gadījumā, ja iesnas piemeklējušas jaundzimušo, ieteicams trešajā dienā tomēr labāk vērsties pie ārsta, lai labāk lieku reizi bērnu pārbaudītu,” iesaka ģimenes ārsts Ignātijs Kulišovs.

Vai ar iesnām var iet uz bērnudārzu?

Ģimenes ārsts atgādina, ka bakteriālas dabas iesnas ir lipīgas, tāpēc ar tām var aplipināt pārējos. Ja iesnas ir saaukstēšanās jeb pārsalšanas gadījumā, tās nav lipīgas un bērns teorētiski varētu apmeklēt bērnudārzu, taču Ignātijs Kulišovs mudina pārdomāt un rast iespēju šajā gadījumā bērnam tomēr ļaut pāris dienas palikt mājās, jo bērnudārzā personālam nebūs iespēju pienācīgi parūpēties par mazo deguntiņu.

www.marialine.lv