Klaudijas Hēlas ieteikumi, kā iekārtot pareizu vidi „rāpelēšanai”

Klaudijas Hēlas ieteikumi, kā iekārtot pareizu vidi „rāpelēšanai”

16. Jan 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vides iekārtojums un piemērotu rotaļlietu izvēle iet roku rokā ar mazuļa attīstību. Kā iekārtot apkārtējo vidi un kādas rotaļlietas izvēlēties, atklāj fizioterapeite Klaudija Hēla.

Neizdod naudu par nevajadzīgām rotaļlietām! Viss ģeniālais ir vienkāršs, atzīst fizioterapeite Klaudija Hēla, stāstot par vides iekārtojumu rāpotājiem. Kastes, stilizēts slidkalniņš, atvilktne, veļas grozs – lietas, kuras mājās paši varam sameklēt, ir vislabākās mazuļa attīstībai.

Ļauj bērnam rāpelēt! Jā, jā, Tu nepārlasījies- rāpelēt! Tie mazuļi,kuri rāpo, viņi rāpelē,tātad attiecīgi šķēršļiem vides iekārtojumā jābūt ne pārāk augstiem, lai bērns tos varētu arī pārvarēt. Lietām telpā jābūt dažādos augstumos, lai bērni pa tām varētu rāpelēt augšā, lejā, piemēram, spilveni, pufi, kastes. Bērns iemācās noiet zemākā līmenī, un tas ir ļoti svarīgi, jo bērns iemācās to darīt ar galvu pa priekšu uz leju. Tāpat bērns iemācās noturēt savu līdzsvaru, kā arī iemācās būt drošāks.

Dažādo rotaļlietas, liekot tās citu citā iekšā! Ieliekot bļodiņā karotīti un krūzīti, tā kļūst pavisam par citu rotaļlietu,kas bērnu aizraus rotaļās un ļaus attīstīties!

Izvieto rotaļlietas pa pāriem. Tas nenozīmē, ka bērnam jāmācās dalīties šajā vecumā, bet arī to viņš ar laiku pratīs. Rāpotāju vecumā bērni sāk saprast cēloņsakarības un viņiem patīk pārlikt rotaļlietas no vienas citā.

Izveido skanošas rotaļlietas pati! Dod mazulim pudeli, kurā iekšā ir pupiņas, zirnīši, akmentiņi – tas ir tāds ļoti interesants, skanošs priekšmets.

Ļauj izprast telpu! Ja mājās ir dažādi striķīši, aukliņas, maisiņi, krelles, to visu var likt lietā bērna rotaļlaukumā. Piemēram, pudelē ieliktas krelles- bērns tās izņemot, saprot sakarības starp lielumiem: mazāks priekšmets derēs lielākā.

Ierobežo rotaļlaukumu! Tas, ka bērnam ir jābūt plašumam, nenozīmē,ka haosā jābūt visam dzīvoklim vai mājoklim. Rotaļu vietā nevajadzētu būt pārāk daudz mantām un pašam rotaļlaukumam jābūt ierobežotam ar kastēm vai ko citu, lai bērns zinātu, ka tas ir viņa laukums. Ierobežošanai var izmantot pufus, spilvenus, kastes. Ja bērns izrāda vēlmi rāpelēt, jāļauj bērnam no pufiem pašiem nokāpt, nevajag baidīties un uztraukties par to, ka bērniņš kritīs.

Ļauj bērnam darboties līdzi! Bērni paši norāda uz to, ka viņiem konkrētās lietas vairs neinteresē. Viņam interesē viss, ko mēs darām, viņš nāk no sava laukumiņa pie mums, lai iesaistītos mūsu darbos. Bērniņiem patīk atdarināt mūs un tas ir aktuāli diezgan ilgu laiku. Ja darbojamies virtuvē, ļauj ar bērniem drošiem priekšmetiem darboties arī mazulim.

Ļauj bērnam rotaļāties PAŠAM! Rotaļāšanās nozīmē – bērns rotaļājas pats, nevis mēs viņam rādam, kā tas jādara.

Māmiņu Klubs

20140522122608-97895.jpg

Huggies® Pants – superelastīgas autiņbiksītes - biksītes

radītas bērniem, kuri jau sākuši sēdēt, rāpot un staigāt!

Eksperts

Klaudija Hēla

fizioterapeite, PPII Māmiņu Kluba bērnudārzs vadītāja, topošā E. Pikleres pedagoģe
Klaudija Hēla Vecāku skolā