GERS: kas tā par slimību?!

GERS: kas tā par slimību?!

06. Dec 2015, 12:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Manai meitiņai ir trīs mēneši un viņai noteikta diagnoze GERS. Bērniņam pirmajos trīs mēnešos nācis klāt tikai 1 kg no dzimšanas svara. Meitiņa jūtās labi un attīstās atbilstoši. Kā es varētu veicināt, lai šī slimība bērniņam, līdz ar piebarojumu uzsākšanu, izzustu? Lasīju, ka GERS ir 10% cilvēku. Ko varu darīt, lai mana meitiņa nebūtu to skaitā,” jautājusi kāda māmiņa Forumā.

Konsultē pediatre Jolanta Adītāja.

„Pagrūti komentēt, jo nav zināms, cik objektīvi noteikta šī diagnoze.

Tomēr būtiski, cik daudz bērniņa organisms pārtiku atgrūž! Ja viņš atvemj gandrīz tikpat daudz, cik apēd, ir skaidrs – tā ir problēma un mazulis svarā varētu nepieņemties tieši gastroezofageālā refluksa slimības dēļ.

Parasti šādos gadījumos bērniņu novēro. Ja vispārējā attīstība ir pietiekami normāla, bērniņš labi jūtas un tiek barots tikai ar krūti (nekādi maisījumi netiek doti), un analīzes neuzrāda pazeminātu hemoglobīnu vai mazasinību, tad nekādu specifisku ārstēšanu viņam varētu nepielietot.

Tad, ja trīs mēnešu vecumā bērniņš jau tiek piebarots, viņam var dot arī speciālus maisījumus, kas pārtikas atgrūšanu mazinās!

Nezinot papildus faktorus, to grūti komentēt, bet, protams, trīs mēnešu laikā kilograms, kas nācis klāt mazuļa svaram, tomēr ir par maz un būtu nepieciešama dziļāka izmeklēšana, lai konstatētu tā cēloni.  

Tomēr ne tikai gastroezofageālais reflukss var uzturēt bērna mazo svaru! Dažkārt arī sirdskaišu gadījumā bērniņš svarā var nepieņemties.

Ja diagnoze GERS ir noteikta tikai ar varbūtību, lai noskaidrotu svarā nepieņemšanās cēloni, bērniņam vajadzīgi papildus izmeklējumi vai nu pie pediatra, vai gastroenterologa!

Lai pavisam objektīvi, konkrēti diagnosticētu GERS, ir jāveic izmeklēšana – gastroskopija. Ar tās palīdzību slimību apstiprināt vai noliegt var precīzi

Nopietnos gadījumos, ja mazulis paēd un pēc tam visu vai lielāko daļu apēstā no organisma izgrūž, tā ir indikācija, lai šādus izmeklējumus veiktu!

Šī slimība ir ļoti izplatīta. Ar to slimo arī pieaugušie, bet bērniem tā parasti novērojama līdz vecumam, kad viņi sāk vertikalizēties – sāk rāpot vai celties kājās – un tad, kad viņi jau tiek piebaroti ar biezāku ēdienu.

Lai šo slimību novērstu un ikdienas dzīvē refluksu mazinātu, pastāv tā ārstēšanas iespējas,” skaidro Jolanta Adītāja.

Māmiņu Klubs

Kā pēc dzimšanas svarā pieņēmās tavs bērniņš?