FOTO: Kā izmērīt ķermeņa temperatūru?

FOTO: Kā izmērīt ķermeņa temperatūru?

04. Jan 2016, 12:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecāki bieži nezina, kā pareizāk izmērīt mazulim ķermeņa temperatūru, un kādu termometru vispār izvēlēties.

Principā, nav svarīgi, kādu termometru izmantot bērniņam, bet pavisam maziem bērniņiem, kas jaunāki par 3 mēnešiem, vislabāk derēs rektālie termometri.

Digitālie termometri uzrāda temperatūru jau 10 sekunžu laikā, tos var izmantot gan rektāli, gan orāli, gan arī mums visiem zināmajā veidā - liekot termometru padusē.

Pat, ja bērniņam, kas jaunāks par 3 mēnešiem, mēri temperatūru citādāk, svarīgi ir pārbaudīt mērījumu, izmērot temperatūru arī rektāli. Pat neliela atšķirība grādos var būt nozīmīga.

Pat, kad bērniņš jau paaudzies, svarīgi ir informēt bērna pediatru par to, kāda ķermeņa temperatūra ir bērnam, un kā ir iegūts šis mērījums.

Atceries, ka temperatūra ne vienmēr ir tas, kas norāda uz to, cik slims ir bērniņš. Būs mazuļi, kas ar augstāku temperatūru jutīsies labi, lai gan citi tai pat laikā var justies ārkārtīgi slikti.

Vienīgais ieteikums - neizmantot ilgstoši dzīvsudraba termometrus. Tas saistīts ar iespējamību saindēties ar dzīvsudrabu, ir svarīgi izvēlēties alternatīvu piemērotu temperatūras mērīšanas metodi.

Digitālais termometrs

Parasti digitālie termometri, kas izmantojami rektāli, ir izmantojami arī orāli un temperatūras mērīšanai padusē. Tādi termometri ir izmantojami, kad bērniņš sasniedzis 3 mēnešu vecumu. Ja bērniņam ir jau 4-5 gadi, tad temperatūru var mērīt orāli. Šajā gadījumā, temperatūra būs par pus grādu zemāka, kā tad, ja tā tiek mērīta rektāli.

Atceries, ka mērot temperatūru padusē, rādījums var nebūt precīzs, sevišķi, ja bērniņš ir pavisam mazs.

Auss termometrs

Ļoti populārs temperatūras mērīšanas veids, kas ir viegli pielietojams. Lai uzzinātu precīzu ķermeņa temperatūru, pareizi jāievieto termometrs auss kanālā. Neaizmirsti par to, ka temperatūras rādījums būs precīzāks, ja bērniņa ausī būs maz sēra. Šāds termometrs ir lieliska izvēle vecākiem bērniem.

Māneklītis - termometrs

Ja bērniņš zīž māneklīti, šis ir lielisks veids, kā viņam izmērīt temperatūru.

Pieres termometrs

Šādu termometru lietot ir visvienkāršāk, jo tas vienkārši jāpieliek bērnam pie pieres. Atšķirībā no citiem termometriem, šim nevajag pat futlāri.

Lai arī kādu termometru jūs izmantotu, vienmēr jābūt pārliecinātiem par tā rādījumu, tāpat ir svarīgi, lai termometrs būtu praktisks un ērts lietošanā. Temperatūru var mērīt pat 2-3 reizes, lai pārliecinātos par rezultāta precizitāti.

Māmiņu Klubs

20130919103517-40240.jpg