Fizioterapeite: pirmajos dzīves gados bērna dzimums nav īsti rādītājs tam, kā mazais attīstīsies

Fizioterapeite: pirmajos dzīves gados bērna dzimums nav īsti rādītājs tam, kā mazais attīstīsies

25. Apr 2017, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katrs jauns notikums mazuļa attīstībā mums – māmiņām ir kā liels sasniegums: mans mazais veļas, viņš pirmo reizi apsēdās, nu jau viņš stāv kājās un sper pirmos solīšus. Tomēr tās māmiņas, kuru ģimenēs aug vairāki mauzļi, reizēm novēro, ka viens kaut ko ir apguvis ātrāk par otru un nereti ir sajūta, ka tieši meitenes ir naskākas uz visu jauno. Fizioterapeiti, kuri ir ciešā saiknē ar bērnu attīstību, īsti nepiekrīt apgalvojumam, ka meitenes attīstās ātrāk par zēniem, lai gan arī tas neesot viennozīmīgi.

Vai tiešām noteikta dzimuma mazuļi attīstās atšķirīgi, stāsta fizioterapeite Līga Barone – Tamoviča.

Fizioterapeite atklāj, ka ir veikti pētījumi, ka meitenes patiešām apgūst podiņmācību nedaudz ātrāk kā zēni: "Lai gan šī atšķirība ir laikā, tik un tā tas noved pie viena un tā paša rezultāta- bērns apgūst podiņmācību, tāpēc šī atšķirība nav tik būtiska, jo nozīmīgākā ir funkcijas apgūšana."

Iepsējams zēnu un meiteņu attīstība norit atšķirīgi vēlākā vecumposmā, tomēr pirmajos dzīves gados bērna dzimums nav īsti rādītājs tam, kā mazais attīstīsies.

Līdzīgā attīstība

Ja mēs runājam par vecumu līdz trīs gadiem, bērna attīstība ir vienāda, par to liecina pētījumi, skalas, sistēmas, kur tomēr bērnus novēro, nešķirojot pēc dzimuma.

Ja reiz tā, kas varētu būt par iemeslu tam, ka nereti mums nākas dzirdēt, ka meitenes attīsībā apsteidz puikas?

Fizioterapeitei ir savs skaidrojums par to: "Ir starpība, vai bērns piedzimst pirmais, otrais vai trešais ģimenē. Ar pirmo bērnu vecāki ir kā ar pirmo bērnu, pie trešā jau mainījušās zināšanas, pieredze, nekoncentrējoties uz ikdienas sīkumiem, tādējādi bērni attīstās citādākā vidē."

Un tā patiesi ir- trešais bērniņš aug lielākā bērnu pulkā, kur parasti pārējie palīdz apgūt dažādas lietas, piemēram, pirmo bērnu mācija lasīt, otro- nedaudz, trešais bērns jau iemācījās lasīt pats.  

Bērniņa temperamenta ietekme

Tāpat svarīgi ir atcerēties, ka katrs bērns piedzimst ar savu temperamentu un to neietekmē bērna dzimums, taču tas, vai bērns pēc dabas ir mierīgs vai straujāks, var ietekmēt viņa fizisko attīstību.

"Dažkārt mēs, vecāki, skatāmies uz tām lielajām fiziskajām spējām - sēdēšana, rāpošana, staigāšana, velšanās," novērojumos dalās fizioterepeite. "Mēs varētu skatīties, kā viņš  spēlējas, saprot lietas, sociāli iekļaujas sabiedrībā. Ir daudz dažādas, ir daudz dažādas funkcijas, kuras varam skatīties, kā bērniņš attīstās."

Katram bērna attīstības posmam ir ieteicamie intervāli 

Veicot pētījumus daudzu gadu garumā, speciālisti ir apjautuši tās bērnu vecuma robežas, kurās jānotiek lieākiem attīstības lēcieniem.

Speciālisti nevar pateikt, ka kāds attīstības intervāls būtu labāks vai sliktāks, bet bērnam vajadzētu sākt velties līdz 7 mēnešu vecumam un staigāt līdz 18-24 mēnešu vecumam.

"Mēs daudz zinām gadījumus, kur bērns nedara neko, vecāki uztraucas, pēkšņi viņš dara visu – vienā dienā iemācās rāpot, sēdēt, pieceļas kājās aiznākamajā dienā, fiziskā attīstība var būt lēcienveidīga, tā ir variabla un ļoti individuāla," atklāj fizioterapeite.

Nesalīdzināsim! 

Taču, protams, ir vēl tāda lieta kā salīdiznāšana, kas jauc gaisu un mulsina mammas un tētus, no tās nav izbēdzis teju neviens – katrs kaut reizi ir mēģinājis savu bērnu salīdzināt ar citiem bērniem vai arī dzirdējis kādu sakām – mans jau prot staigāt, tavējais vēl nē? Kā tā?

"Sievietei jāuzticas savam bērnam. Jāuzticas, kā viņš attīstīsies. Ja nav saslimšanu, jebkurš bērns iemācās velties pats, līst vai rāpot, ikviens pieceļas kājās un iemācās staigāt," stāsta Līga Barone-Tamoviča. "Bērns visu iemācās pats! Bērniņš piedzimst, iemācās grozīt galvu, nevis mēs galvu grozām."

Ja mēs kā vecāki kādā brīdī sajūtam nedrošību un īsti nezinām, vai tas, kā mūsu bērns attīstās, ir atbilstoši viņa vecumam, mums vienmēr ir iespēja pajautāt padomu speciālistam. Māmiņu Kluba Vecāku skolā ir iespēja satikt patiesi zinošus fizioterapeitus un bērnu attīstības speciālistus, kuri atbildēs uz mūsu jautājumiem. Mēģināsim vairāk uzticēties savām sajūtām, intuīcijai un mazāk klausīsimies tajā, ko runā visi lielie padomdevēji, kuriem iespējams pat nav nojausmas, kā norit bērnu attīstība. Mēs māmiņas vislabāk zinām, kas mūsu bērniem ir tas labākais. 

Māmiņu Klubs

Jauna dizaina Huggies® Pants autiņbiksītes-biksītes!

20170420141335-83982.jpg

Eksperts

Līga Barone – Tamoviča, Mg.sc.sal.

fizioterapeite, Pikler pedagoģijas speciāliste, biedrības “Latvijas bērniem ar kustību traucējumiem” valdes locekle
Līga Barone – Tamoviča, Mg.sc.sal. Vecāku skolā