Fizioterapeite: mazuli spēlējoties jāgulda uz grīdas, pozīcijā uz muguras

Fizioterapeite: mazuli spēlējoties jāgulda uz grīdas, pozīcijā uz muguras

13. Aug 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda jaunā māmiņa vaicā: „Vēlos uzzināt, vai savu trīs mēnešus veco bērniņu drīkstu likt vibrokrēsliņā? Šad tad pa divdesmit minūtēm viņu mēdzu tajā ielikt, bet vai tas mazajam nekaitē? Krēsliņš ir lēzens un mazais galvenokārt tajā guļ uz muguriņas. Un vai jūs ieteiktu mazuli likt tikai guļus uz muguras vai arī uz vēdera?” 

Konsultē fizioterapeite Kristīne Asonova.

„Šāds krēsliņš, kuru var novietot, piemēram, uz krēsla vai dīvāna, mammām ir ļoti izdevīgs, jo tajā mazo ir ļoti ērti ielikt un atstāt. Tomēr ir jāsaprot, ka šādi mazulis pilnvērtīgi neattīstās – viņa attīstība notiek tikai vienā pozīcijā un arī spēlēties viņš var tikai izstiepjot rociņas uz priekšu!

Tādēļ kā fizioterapeite, es šādu krēsliņu tomēr neiesaku izmantot,” saka Kristīne Asonova un piebilst, ka arī tad, ja vecāki savu mazuli tajā liek, tad tikai uz neilgu laiku.

Fizioterapeite uzsver, ka vecākiem, kuri savu bērnu mēdz novietot šādā krēsliņā, ir ļoti skaidri jāapzinās to, ka viņš tajā nevar brīvi kustēties, un tad, savukārt, no mazuļa nevajadzētu prasīt, lai viņš mācās, piemēram, velties!

„Atrodoties šādā krēslā, bērns to vienkārši nevar izdarīt, viņš nevar apzināties savu ķermeni.

Tādēļ tā vietā, lai liktu mazuli vibrokrēsliņā, es rekomendēju viņu novietot uz grīdas ar bērna vecumam atbilstoši iekārtotu vidi - tas būs daudz lietderīgāk!  

Vienīgais izņēmums, kad mazuli šādā krēsliņā vēl varētu likt, bet arī tikai īslaicīgi, ir gadījumā, ja mazajam diagnosticēta astma, kādas citas respiratorās saslimšanas, sirds problēmas vai problēmas ar kuņģa zarnu traktu, kad viņam nepieciešams uzturēties uz slīpas virsmas - tā, lai ķermeņa augšdaļa būtu nedaudz pacelta. Tomēr kopumā vibrokrēslus neiesaku,” saka Kristīne Asonova.

Spēlēties bērnu liekam uz muguriņas!

Atbildot uz jautājumu par mazuļa likšanu uz muguras vai vēdera, fizioterapeite atgādina, ka zīdainītis velšanos apgūst vispirms uz sāniem, un tad, kad viņš prot noturēt līdzsvaru, mācās apvelties uz vēdera.  

Savukārt velšanās no vēdera uz muguras pirmajos mēnešos var gadīties tikai nejauši – tad, ja mazulim ir paaugstināts muskuļu tonuss, jo to viņam ir jāapgūst krietni vēlāk.

Trīs mēnešu vecumā bērns drīkst velties tikai no muguriņas uz vēdera, bet kamēr viņš pats mums to vēl nav parādījis, pozīcijā uz vēdera spēlēties viņu nedrīkstam likt!

 „Mazuli, kurš pats vēl nav iemācījies velties, spēlēties parasti guldām uz muguriņas, un tad viņš pats var izvēlēties – pārvelties uz sāna vai arī paša spēkiem nonākt uz vēderiņa.

Savukārt aprūpes laikā, tātad brīdī, kad mazuli pārģērbjam vai nomainām autiņbiksītes, viņu ir jāliek uz vēdera!

Bērniņu aprūpējot, tas ir atļauts, jo, pirmkārt, šis process ir īslaicīgs, un, otrkārt, šādi vecāki savam bērniņam parāda to, ka viņam ir iespēja, viņš drīkst un var velties arī uz vēderiņa,” skaidro Kristīne Asonova.

Māmiņu Klubs

Kur un kā Tu savu bērniņu parasti novieto spēlēšanās laikā? Vai Tu savu mazuli esi likusi vibrokrēsliņā? 

20140522122608-97895.jpg

Huggies® Pants – superelastīgas autiņbiksītes - biksītes

radītas bērniem, kuri jau sākuši sēdēt, rāpot un staigāt!