Elpojot ar ādu..

Elpojot ar ādu..

13. Dec 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa dibentiņš prasa īpašas rūpes, jo teju no pirmajām viņa dzīves minūtēm mēs iepakojam šo ķermeņa daļu autiņbiksītēs. Un sākam uztraukties par to, kā tad āda elpos, kā izvairīties no apsārtuma, izsutuma un citām šīs ādas zonas problēmām.

Patiesībā vienreizlietojamās autiņbiksītes ir ģeniāls izgudrojums, ko lielākā daļa pediatru atzīst. Bet arī šī nelielā higiēnas sastāvdaļa ir jālieto pareizi un mazuļa āda ir obligāti jānodrošina ar gaisa peldēm, jo tai ir jāelpo.

Kailā patiesība

Kā stāsta pediatre Larisa Zaharova, autiņbiksītes ir jālieto tikai tam, lai tās aizturētu bērna vēdera izeju un urīnu. Mazulis guļ vai dodas pastaigā - bez autiņbiksītēm neiztikt. Bet, ja viņš ir nomodā, kāpēc gan dibentiņam neļaut elpot? Gaisa peldes ir brīnišķīgs, ārstniecisks un profilaktisks līdzeklis: bērns var sajust sevi, kājiņas, bez autiņbiksītēm. Mazulis norūdās. Piecas minūtes ar pliku dibentiņu ir brīnišķīga aizsardzība pret apsārtumiem un dermatītu.

Vislabāk "kailos" rituālus veikt būtu katru dienu autiņbiksīšu maiņas laikā, no rīta ilgāk - pēc rīta tualetes, un vakarā atkal - pirms vannošanās. Un tomēr jāatceras, ka kails mazulītis ātri atdziest. Tāpēc norūdīt bērnu vajag pakāpeniski. Pirmkārt, jāpārliecinās, ka telpās temperatūra ir vismaz 24 grādi pēc Celsija skalas, arī logiem jābūt aizvērtiem.

 20121101173113-74084.jpg

Pareiza pieeja

Lai izvairītos no apsārtuma, iekaisuma, autiņbiksītes jālieto pareizi. Pirmkārt, jāiegādājas ir atbilstoša izmēra autiņbiksītes. "Mani novērojumi ir tādi, ka apmēram 30% vecāku kavē ar pāreju uz jaunu autiņbiksīšu izmēru, bet tas, saprotams, rada dažādas problēmas. Autiņbiksītes spiež, tās uzsūc mazāk, kas nozīmē, ka mazuļa dibentiņš kļūst mitrs jau pēc 2-3 nokārtošanās reizēm. Sanāk, ka mazulis visu laiku lieto tādu kā slapjo kompresi" - stāsta dr. Zaharova.

Otrkārt, autiņbiksītes ir laikus jāmaina. "Parasti vecāki sūdzas: autiņbiksītes neder, no tā noteikti arī ir apsārtums.. Bet visbiežāk vainīgas ir nevis autiņbiksītes vai to ražotājs, bet nepareiza to lietošana. Ja uz bērna ķermeņa, no kura novilktas autiņbiksītes, ir redzams autiņbiksīšu saturs - gēla gabaliņi, tas nozīmē, ka izstrādājums vienkārši ir bijis par ilgu lietots. Un tas bija jānomaina ātrāk. Pārpildītās autiņbiksītes vairs nepilda savu funkciju un te nu rodas arī iekaisums," piebilst pediatre.

Ļoti svarīgi ir arī pareizi uzvilkt autiņbiksītes. Tām jābūt pareizi aiztaisītām, tās nedrīkst karāties un nedrīkst arī spiest mazuļa vēderiņu. Autiņbiksītēm nebūtu jānokarājas starp bērna kājiņām kā Karlsona biksēm multfilmā. Gumijiņām, kas ir pie mazuļa kājiņām ar tādu kā volāniņu, jābūt izvērstām uz āru. Volāniņam nav jāpaliek autiņbiksīšu iekšpusē, pretējā gadījumā autiņbiksītes laidīs mitrumu garām. Par autiņbiksīšu izmēra maiņu runā autiņbiksīšu augstums - ja tās ir krietni zem nabiņas, ir pēdējais laiks pāriet uz nākošo autiņbiksīšu izmēru.

Neberžam!

Katru reizi, kad maināt bērnam autiņbiksītes, viņa dibentiņš nav jāslauka ar mitrajām salvetēm. Vislabākais līdzeklis ir ūdens, par kuru nav izdomāts nekas labāks. Salvetītes lai paliek citiem gadījumiem - dodoties pie ārsta vai izbraukumos.

Pirmajā dzīves gadā mazuli nevajag berzēt ar dvieli, pietiks, ja mazliet nosusināsiet. Vieglas, berzējošas kustības ar dvieli pieļaujamas tikai tad, ja cenšaties ar ūdenī samērcētu dvieli pazemināt bērna ķermeņa temperatūru.

Un elpojam, elpojam…

Gaisa peldes būtu visas dzīves garumā veicams rituāls. Tās ir noderīgas arī jau lielākiem bērniem. Ja bērniņš pie tām ir pieradis, tad pāreja no autiņbiksītēm uz podiņu arī būs vieglāka. Kā apgalvo ārste, vislabāk bērns uztver podiņu un saprot, kas ar to darāms, ap divu gadu vecumu. Tieši tad vislabāk būtu sākt pakāpeniski atteikties no autiņbiksītes dienas laikā, atstājot tās tikai uz miegu vai dodoties pastaigās. Pie tam, mazuļi šajā vecumā sevi jau spēj kontrolēt.

Slapjā skola

Kopumā podiņmācība var ilgt pat veselu gadu. Ja bērniņu no autiņbiksītēm sāk atradināt ap gada vecumu, tad podiņā viņš var sākt nokārtoties ap 2 gadu vecumu, ja tikai ap četru gadu vecumu, tad podiņā pirmos rezultātus var sagaidīt vecumā līdz pieciem gadiem. Bet īpaši nevajadzētu kavēties, citādi mazulis var kļūt par tādu kā apsmiekla objektu dārziņā vai smilškastē. "Nevajag uzstāt uz podiņa lietošanu, ja bērns protestē. Apmācībai ir jābūt maigai: apsēdies uz podiņa - malacis, neapsēdies, - izliekamies, ka nekas nav noticis. Gadās, ka bērns jau iet uz podiņa, bet pēc kāda laika sāk atteikties. Tātad - jānogaida. Nevajag podiņu pārvērst par rotaļlietu. Ja autiņbiksītes uz nakti tiek lietotas ilgi, tad bērns vēl ilgi naktī var pa miegam nokārtoties gultā. Vajag ļaut viņam slapjumu sajust. Un pakāpeniski nokārtošanās gultā beigsies", - iesaka Zaharova.

Zēnu mammas, esiet uzmanīgākas!

Ja audzināt zēnu, autiņbiksītes jo vairāk nevajadzētu lietot ilgstoši. Nav pierādīts gan, bet pastāv aizdomas, ka zēna ģenitālijas šajos izstrādājumos burtiski sūt. Bet tvaika efekts slikti ietekmē tālākā nākotnē šī spēcīgā dzimuma iespēju radīt pēcnācējus.

Tā, ka puikām gaisa peldes būtu obligātas. Arī meitenēm tādas, saprotams, ir jāveic. Un piemērs var būt mamma. Te nav runa par to, ka pa māju jāstaigā kailai. Jāpievērš uzmanība mājas apģērbam. Ja mamma pati nerūdās, staigā pa dzīvokli vilnas zeķēs, biezās biksēs, džemperos, tad diezvai rūdīšanos var pieprasīt no meitiņas. Arī viņa pa māju nepārvietosies basām kājām, šortiņos un krekliņā. Tīri psiholoģiski bērnam var salt un viņš var pat sākt slimot dēļ stresa.

Tā ka, ja rūdāties, darat to visa ģimene!

Ar problēmām - pie ārsta

Dažkārt pat paši rūpīgākie higiēnas ievērošanas nosacījumi, neļauj izvairīties no problēmām. Bērniem visbiežāk tiek novērota sviedrene. Vieglus apsārtumus izārstēt var ūdens, gaisa peldes un speciāls krēms pret iekaisumu. Kad apsārtums nepāriet vairākas dienas un ādas stāvoklis pasliktinās, vajadzīga ir ārsta palīdzība. Visdrīzāk mazulim ir ekzēma, kam pievienojusies bakteriālā vai sēnīšu izraisīta infekcija.

Māmiņu Klubs