Drošs mazuļa miedziņš. Ko ņemt vērā?

10. Oct 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dažādu materiālu matrači, ligzdiņas, apmalītes. Šobrīd skaistai un estētiskai zīdaiņa guļvietai ir tik plašas iespējas, ka lielajā piedāvājumā ir viegli apjukt. Kāda izskatās ērta un droša zīdaiņa pirmā guļvieta? Vaicājam sertificētai pediatrei, miega speciālistei Martai Celmiņai.

Trīs mēnešus vecam mazulim miega uzbūve ir atšķirīga no pieauguša cilvēka. “Viņiem ir dziļais miegs, lēnais un ātrais miegs. Lēnajā miegā mazulim ir grūti pamosties, tāpēc galvenais ir nevis skaista gultiņa, kuras bildes ievietot Instagram, bet gan droša guļvieta,” uzsver sertificēta pediatre, miega speciāliste Marta Celmiņa, piebilstot, ka līdz sešu mēnešu vecumam bērnam vajadzētu gulēt vienā istabā ar vecākiem.

Lai gan tiek rekomendēts zīdaiņiem gulēt atsevišķā gultā, ja vecāki izvēlas mazuli ņemt gultā sev blakus, jāievēro daži nosacījumi miega drošībai. Piemēram, tāpat kā guļot atsevišķā gultā, matracim jābūt cietam, bet palagam stingri novilktam. Ja iespējams, matraci ieteicams novietot uz grīdas.

Kā ar gultiņas izrotāšanu ar spilvenu maliņām, pīnītēm? Miega speciāliste Marta Celmiņa saka: “Vecāki uztraucas, ka bērniņš sasitīs gultā galvu. Jā, viņš kādreiz var pret redelītēm atsist galvu, taču sasitums nebūs tik nopietns, lai apdraudētu veselību. Pīnītes, apmalītes mazuļa drošību apdraud daudz vairāk!” Tāpat arī speciāliste uzsver, ka mazuļa klātbūtnē nekādā gadījumā nedrīkst smēķēt.

Iekārtojot mazulim drošu guļvietu, smukumlietas atstāj citai reizei. Kad bērniņš būs sasniedzis jau gada vecumu un būs mainījies arī viņa miedziņš, varēsi domāt gan par spilventiņa ieviešanu, gan arī guļvietas papildinājumiem.

Eksperts

Marta Celmiņa

sertificēta pediatre, miega speciāliste Dr.
Marta Celmiņa Vecāku skolā