Demogrāfijas ultimāta neizpildes gadījumā sola protestus

Demogrāfijas ultimāta neizpildes gadījumā sola protestus

16. Sep 2013, 13:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Ja netiks izpildītas pērn pieņemtās demogrāfijas vienošanās jeb tā sauktā demogrāfijas ultimāta prasības 2014.gadam, vecāku organizācija "Māmiņu klubs" ar citu demogrāfijas un ģimenes lietu ekspertu atbalstu sola rīkot protesta akcijas.
 
Kā ziņots, labklājības ministrei Ilzei Viņķelei (V) radušās bažas, vai vecāku pabalsta palielināšana, kā tas paredzēts pērn pieņemtajā demogrāfijas ultimātā, būs labākais risinājums demogrāfijas veicināšanai ilgtermiņā.
 
Ministre ir piedāvājusi trīs alternatīvas - ikgadēju pabalstu vecākiem skolas gaitu sākšanai 30 vai 50 latu apmērā, brīvpusdienas skolēniem līdz 9.klasei un lielāku bērna piedzimšanas pabalstu, par otro un katru nākamo bērnu izmaksājot ģimenēm papildu piemaksu 50 līdz 100 latu apmērā.
 
Demogrāfijas un ģimenes lietu eksperti, tostarp demogrāfs Ilmārs Mežs, sociālo lietu eksperts Pēteris Leiškalns un Latvijas Daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienības valdes priekšsēdētājs Leonīds Mucenieks, šodien sarunā ar žurnālistiem pauda atbalstu labklājības ministres priekšlikumiem, tomēr tikai kā papildus risinājumiem jau demogrāfijas ultimātā noteiktajiem.
 
Viņi sagaida, ka 2014.gadā gan minimālais vecāku pabalsts, gan minimālais bērna kopšanas pabalsts pieaugs no 100 līdz 140 latiem, kā to paredz demogrāfijas ultimāts.
 
Tāpat tiek sagaidīts, ka vecāku pabalsta izmaksas termiņš tiks pagarināts no bērna gada līdz pusotra gada vecumam un to varēs saņemt arī strādājošie vecāki. Tā apjoms strādājošiem vecākiem tiktu noteikts pēc formulas, ņemot vērā slodzi un darba algas apmēru. Tiktu noteikti arī ierobežojumi un griesti.
 
"Ja šīs prasības netiks izpildītas, no "Māmiņu kluba" puses noteikti sekos kādas protesta akcijas," sacīja "Māmiņu kluba" vadītāja Baltijas valstīs Sandija Salaka.
 
 LETA