DABISKA MAZUĻA ATTĪSTĪBA. Prebiotikas mazulim, kurš ēd piena maisījumu.

19. Jun 2018, 11:49 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā, ikviena mamma sapņo par to, ka spēs mazulīti barot ar krūti un, ka ar viņas pieniņu būs gana, lai mazulītis pieņemtos svarā, atbilstoši savam vecumam. Bet ne vienmēr tas izdodas. Ir dažādi iemesli kāpēc tā notiek. Svarīgākais ir saprast, ka neviens neliek nokārtot labākās mammas eksāmenu, kurā labākais vērtējums būs iespējams tikai tad, ja barosiet mazulīti ar krūti līdz gada vecumam un vēl ilgāk.

Svarīgākais ir saprast to, ka tad, ja ar krūti barotam bērniņam visas uzturvielas palīdz uzņemt mammas piens, tad šādu pašu funkciju, maksimāli vajadzētu veikt arī izvēlētajam piena maisījumam.

20180619114737-91195.jpg

Mātes pienā ir atrodamas visas uzturvielas un vitamīni, kas nepieciešami mazulītim, to skaitā arī prebiotikas, kas ir ļoti svarīgas augoša mazulīša organismam.

Rīgas Veselības centra Iļģuciema filiāles uztura speciāliste Anna Aškinezere stāsta, ka prebiotikas ir sastopamas augļos, dārzeņos un pākšaugos un ir arī mātes pienā.

Uztura speciāliste stāsta, ka pati bijusi ļoti izbrīnīta, ka piena dziederos tiek sintezētas prebiotikas: “Kaut esmu 3 bērnu māte, līdz šim nezināju, ka prebiotikas katrai mātei ir atšķirīgas, tas ir ģenētiski nosacīts, ļoti intereseanti, to daudzums un veidi katrai mātei ir atšķirīgi.”

20180619114811-77260.jpg

Ir ļoti daudzas mammas, kas satraucas, ka tad, ja dažādu iemeslu dēļ nespēs barot ar krūti, tad mazulītis neuzņems visas nepieciešamās uzturvielas, tomēr, ja runājam par prebiotikām, tad piena maisījumos tiek pievienotas oligasaharīti, kurus var atpazīt pēc īpaša marķējuma - tas nozīmē, ka tur prebiotikas ir, arī tiek pievienota laktoloze.  Pārsvarā šīs sastāvdaļas tiek pievienotas maisījumiem, lai veicinātu vēdera izeju bērniņiem.

20180619114833-89741.jpg

Kāpēc prebiotikas ir svarīgas?

  • Prebiotikas galvenokārt ir šķiedrvielas, zināmākā no tām - inulīns.
  • Prebiotikas spēcina organisma izturību pret nelabvēlīgām baktērijām.
  • Ja runājam par prebiotiku funkcijām, tie veicina labvēlīgo baktēriju augšanu.
  • Baktērijas sintizē vitamīnus, kas tiek izmantoti cilvēka organismā.
  • Stiprina resnās zarnas sieniņu līdz ar to tiek kavēta patogēno mikrofloru nokļūšana asinsritē.

Plaši ir pētīts mātes piena sastāvs un nepārtraukti tiek uzlabots mākslīgo piena maisījumu sastāvs, lai šo formulu pielāgot arī tiem bērniņiem, kuri nevar saņemt mātes pienu.

20180619114915-46069.jpg