Bioloģiski audzēta pārtika: kam pievērst uzmanību

29. Apr 2015, 09:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Noteikti esat dzirdējuši teicienu – tu esi tas, ko tu ēd. Iespējams kāds varētu tam nepiekrist, taču, lai mums pietiktu spēka ikdienas aktivitātēm, uzturam ir vislielākā nozīme. Mēs, protams, visi labprāt ēstu veselīgi, taču ne mums visiem tas izdodas, jo lai tas tā būtu, mums ir jāpieliek nedaudz vairāk pūļu – jāplāno savi iepirkumi, kā arī jābūt gana radošiem virtuvē.

Konsultē veselības centra "Vivendi" uztura speciāliste Eva Kataja.

Stāsts par to, cik daudz pesticīdu atlieku drīkst saturēt pārtikas produkti ir saistīts ar pieaugušajiem, jo tas ir aprēķinātas vadoties pēc pieauguša cilvēka apmēriem, bērni, lietojot uzturā šādu pārtiku, uzņem nevajadzīgās vielas daudz vairāk, līdz ar to arī bērnu organisms var reaģēt daudz asāk un izteiktāk, tieši tas pats attiecas uz topošajām māmiņām.

Tomēr uztura speciāliste atzīmē, ka no viena parasta tomāta vai salātiem nekas nenotiks un veselības problēmas nebūs,tomēr tas būtu jāaplūko ilgtermiņā, kādas veselības problēmas varētu rasties.  

Vēl noteikti mēs visi kaut reizi esam dzirdējuši par E-vielām, tāpēc arvien vairāk ir māmiņu, kuras ieejot veikalā, lasa to, kas rakstīts uz produktu iepakojumiem.

"E – vielas ir pārtikas piedevas, kuras liek klāt produktiem, lai uzlabotu krāsu, garšu, smaržu, termiņu," stāsta Eva Kataja. "Es ieteiktu iegādāties kabatas formāta grāmatiņas vai aplikācijas un apskatīt,kuri ir ikdienā iecienītie produkti un kāds ir šo produktu termiņš."

Patiesi, internetā ir atrodami saraksti ar visu pārtikas piedevu nosaukumiem un kārtas skaitļiem, jo ir tādas pārtikas piedevas, kas mūsu organismam nevar kaitēt, piemēram, betakarotīns. Vajadzētu izvairīties no garšas pastiprinatājiem, kas apzīmēti ar E burtiņu un kārtas skaitļiem no 620 līdz 640. Īpaši nejauks ir E621 jeb mononātrija glutamāts, to var saturēt ātri pagatavojamās  zupas, iesala un rauga ekstrakti, sojas gaļa, sojas mērces, želatīns, saldumi, desas, kūpināta gaļa.

Ar ko kaitīgas ir šīs E-vielas? Pirmkārt, tās uzlabo produkta garšu, rada atkarību, laimes sajūtu un šo attiecīgo produktu gribas vēl un vēl,kas savukārt ir izdevīgi pārtikas industrijai. Tāpat jābūt piesardzīgiem attiecībā uz pārtikas krāsvielām, kas bērnus spēcīgi ietekmē, ir veikti daudzi pētījumi, kur bērni kļūst aktīvāki. Problēmas rodas tieši šo pārtikas piedevu dēļ.

Pirms kaut ko iegādājamies, vēlams, lai mēs prastu eko produktus atpazīt. Tas darāms, vadoties pēc trīs kritērijiem – pirmkārt, meklēt mazu zaļu lapiņu uz produkta iepakojuma, kas ir Eiropas Savienības bioloģikais marķējums. Ja šādas lapiņas uz iepakojuma nav, taču mums mēģina apgalvot, ka šis produkts ir bioloģiskas izcelsmes, pārdevējam jālūdz uzrādīt bioloģisko sertifikātu, vēl mēs varam bioloģiskās pārtikas ražotājus meklēt Pārtikas un veterinārā dienesta reģistrā, tur būs arī atzīmēti pārkāpumi, ja tādi tiks atklāti, kā arī tas, ja kādai no bioloģiskajām saimniecībām sertifikāts ir apturēts. Tāpat atceramies, ka lietot uzturā sezonālus produktus ir daudz veselīgāk, tuklāt tiem vienmēr būs labāka cena.

Ja mums jāizvēlas pārtikas produkti, kas iegūti lielās ražotnēs un mēs zinām, ka dārzeņi un sakņaugi, kā arī augļi tiek audzēti, izmanotojot ķimikālijas, vai tādi pārtikas produkti, kas iegūti mazās saimniecībās un zemnieki paši regulē ķimikāliju daudzumu, iespējams priekšroka dodama lielajām ražotnēm.

Mīļās māmiņas, mums vienmēr ir iespēja izvēlēties, turklāt to darīt, domājot par savu un bērnu veselību. Ieradumiem ir liels spēks, taču, ja mēs vēlamies, tos ir iespējams mainīt, iespējams jau tuvākajā iepirkšanās reizē.

Māmiņu Klubs

lauvinja lauvinja 29. Apr 2015, 10:16

Daži papildinājumi:
* ne visas E vielas ir sliktas (piem citronskābe, soda, etiķis tiek lietotas jau gadsimtiem un ir drošas);

* ražotāji ir atraduši "ģeniālu" veidu, kā apmuļķot nezinošu pircēju un prti, daudzi ražotāji izvēlas nerakstīt uz iepakojuma Exxx, tā vietā raksta Evielu pilnos nosaukumus un pavirš pircējs, pārlaižot acis sastāvam, pirmajā mirklī pat nepamanīs dīvainos nosaukumus un laimīgs domās, ka produkts ir bez E vielām; Piem. saldējums ir viens no tiem produktiem, kur ražotāji šādi slēpj Evielas, turklāt bieži savu produktu pozicionējot kā dabīgu, jo galu gakā arī akāciju sveķi un taml. figņas ir dabīgas.

* ekobodē iegādāts produkts automātisni NEnozīmē, ka tas ir eko-šmeko. Šajās bodēs bieži sastopami produkti, kas marķēti ar "Fair trade", kas nozīmē to, ka produkta ražotāji - zemnieki, saņem adekvātu atlīdzību un ar šo tiek atbalstīta ilgtspējīga (nevis eko-šmeko) attīstība. Tāpat sastopami produkti, kurus maldīgi uzskata par eko-šmeko, jo to marķējumos parādās atsauce uz ISO vides standartu, kas reāli nozīmē to, ka pati produkta ražošana notiek atbilstoši šiem standartiem, bet nepasaka neko par pašu produktu. Tāpēc ir rūpīgi jānovērtē produkti, ko iegādāt.

* Eiropas bioloģiskais marķējums izskatās šāds http://ec.europa.eu/news/agriculture/120704_lv.htm