Biežāk uzdotie jautājumi par rota vīrusu: atbild BKUS virsārste Linda Rautiainena

31. Oct 2013, 14:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

ONLINE TV interneta tiešraidē uzzinājām visu par vēdervīrusiem, un šī bija lieliska iespēja arī tev noskaidrot atbildes uz jautājumiem par rota vīrusiem. Laiks apkopot atbildes uz jautājumiem! Konsultē Linda Rautiainena, Bērnu slimnīcas neatliekamās palīdzības un observācijas procesa virsārsts.

Kā saprast, ka jābrauc uz slimnīcu?

Jārīkojas jau pirms situācija ir kļuvisi kritiska, jāizrunājas ar ģimenes ārstu par to, kādas ir tās situācijas, kurās jādodas uz slimnīcu, jo tikai ģimenes ārsts zina katru bērniņu, viņa slimības vēsturi un bērniņa vispārējo veselības stāvokli.

Kā rīkoties rota vīrusa saslimšanas gadījumā?

Ja bērnam ir vemšana, caureja, temperatūra, vispirms ir jāsaglabā miers, jāatceras, ka vemšana un caureja nav apstādināma, tā ir slimības izpausme.

  1. Jāpiedāvā bērnam dzert – mātes pienu, ja ēd mammas krūts pienu vēl/ rehidronu jeb sāļu šķidrumu, kas pasargā no atūdeņošanās. Šķidruma zuduma iestāšanās brīdī mūsu organisms prasa pats šos sāļus. Piedāvājam pa tējkarotei – 5ml vienā piegājienā (ik pa 5 minūtēm) šo šķidrumu. Bērna dzirdināšana ir smags darbs. Jāizdzer 50ml uz katra bērna kilogramu.
  2. Jādod zāles pret temperatūru, vemšanas gadījumā – svecītes, ja šķidra vēderizeja – sīrupu.
  3. Pareiza ēšana. Ja bērniņu zīda ar krūti, ēšanā nekas nemainās. Lielākiem bērniņiem piedāvā saudzējošu uzturu: balto miltu produkti – sausiņi, baranciņas bez cukura, banāni, jogurti, ūdenī vārīti rīsi. 4-5 gadu veciem bērniem: ūdenī vārītus makaronus bez piedevām.

Kad saukt ātro palīdzību?

  • Ja bērniņš paliek ļoti miegains
  • Ja ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, kas nekrītas
  • Ja ilgāk par 4-5 stundām nav bijusi urinācija, tā ir jau atūdeņošanās pazīme

Uz mājām var arī izsaukt ģimenes ārstu vai pediatru, kurš precīzāk novērtēs situāciju.

Kā tiek glābta bērniņa dzīvība reanimācijā?

Rota vīrusa gadījumā šajā nodaļā bērni nonāk, ja ir ļoti smaga atūdeņošanās,  - tādā pakāpē, ka tas rada organisma iekšējās vides traucējumus.

Tiek novērots pulss, elpošana, sirdsdarbība. Un ir visai agresīva šķidruma terapija – 24 stundu garumā bērns tiek nodrošināts ar šķidrumu.

Kas var pasargāt no vēdervīrusiem?

Burvju zāles nav izgudrotas, no šādiem vīrusiem vēl ilgi nebūsim pilnībā pasargāti. Vislabākais izsargāšanās veids ir pote, personīgā higiēna – roku mazgāšana, krūts ēdināšana.

Kā izlemt – vakcinēt pret rota vīrusu vai nē?

Katram vecākam tas jāizlemj pašam. Lielākā daļa no bērniem līdz 5 gadu vecumam ar šo saslimšanu tomēr nonāk slimnīcā. No saslimušajiem nonāk slimnīcā apmēram 97% bērnu. Vecākiem jāizsver, kam viņi ir gatavi – riskam, vai tomēr būtu vērts risku samazināt līdz minimumam.

Kā pasargāt citus ģimenes locekļus no rota vīrusa?

Grūtniecei šī ir bīstama saslimšana. Pasargāt sevi varam rūpīgi un bieži mazgājot rokas, ne tikai pirms ēšanas un pēc tualetes, pēc darbošanās ar bērnu, pēc ēst gatavošanas. Turklāt rokas ir jāmazgā pareizi.

Cik lipīgi ir zarnu vīrusi?

Zarnu vīrusu infekcijas ir ļoti lipīgas, ja ģimenē kāds saslimst, tad ar pāris dienu intervālu, visbiežāk ģimenē saslimst vēl kāds.

Infekcija visbiežāk izplatās ar roku kontaktu vai arī pilienu veidā pa gaisu.

Cik dienas pēc saslimšanas nevar komunicēt ar citiem?

Uz dārziņu pēc rota vīrusa, tāpat kā uz citām sabiedriskām vietām, nebūtu vēlams iet vēl 10-14 dienas pēc tam, kad bērns jau jūtas labi, jo tomēr viņš vēl ir spējīgs inficēt arī citus.

Vai ir iespējams, ka vīruss norimst ātri?

Vēdervīrusi mēdz norimt arī ātri, reizēm ar vēdersāpēm un vemšanu mēdz noritēt nevis vēdervīruss, bet gan gremošanas sistēmas traucējumi. 

Ko darīt, ja bērniņš īsti negrib dzert saslimšanas laikā?

Bērniņam jāiemāca dzert jau veselam esot. Ja viņš to neprot, tad ir naivi domāt, ka slimības laikā bērns izdzers 1-2 litrus šķidruma dienā.

Jautājumu var risināt ļoti atjautīgi, pamainot veidu, kā ūdens tiek pasniegts: krūzīte, špricīte, pudelīte, salmiņš. Ir jāpielieto arī sava izdoma.

Principā priekšroka jādod sāļu šķidrumam, tad ūdenim, un tad – der jebkurš šķidrums. Ar vemšanu un šķidru vēdera izeju mēs zaudējam ne tikai ūdeni, tāpēc tomēr vislabākais ir sāļu šķidrums.

Kā saprast, ka tas ir rota vīruss?

Vīrusa analīzes tiek veiktas tāpēc, lai zinātu, kāds vīruss ir, bet ārstēšanā tam īsti nozīmes nav.

Reizēm vēdervīrusu var gadīties iegūt arī slimnīcā, jo tas ir ļoti lipīgs. Slimnīcas, pēc savas būtības, ir ļoti bīstamas vietas, jo tur satiekas ļoti daudz slimību un vīrusu. Bērnus pavisam nošķirt nav iespējams.

Nav noslēpums, ka slimnīcā var iestāties ar vienu saslimšanu un tikt var pie vēl kādas.

Kāpēc vieniem ir jāgaida rindā un citiem nē?

Viens ir viņu perspektīva par sava bērna slimību, un otrs ir tas, ko medicīnas personāls saprot no savas puses. Personāls ir tiesīgs izvērtēt, vai bērniņš var gaidīt, vai nevar. Neatliekamā palīdzība ir domāta neatliekamiem gadījumiem, un personāla dažkārt pietrūkst.

Ir pacienti, kas atnāk tāpēc, ka bērniņam, piemēram, sāp austiņa, un tad nākas pagaidīt, ļaujot pirmajiem tikt pie vizītes bērniem, kam ir smagākas saslimšanas.

Māmiņu Klubs

Videotiešraides saruna par zarnu infekcijām un rotavīrusiem šajā rudenī