Biežāk uzdotie jautājumi par mazuļu uzturu

04. Apr 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saistībā ar mazuļa ēdināšanu esam dzirdējušas daudz un dažādus mītus, gan par to, kad jāuzsāk mazuļa piebarošana, gan arī par to, kā tad risināt radušās problēmas, piemēram, ar to, ka mazulis atsakās no piebarojuma. Uz šiem un vēl citiem māmiņu jautājumiem atbild uztura speciāliste Inga Širina.

11 mēnešus vecs mazulis atsakās no piebarojuma, grib ēst tikai maisījumu

Šāda situācija īsti nebūtu pieļaujama,jo mākslīgā piena maisījums nespēj nodrošināt šajā vecumā pilnvērtīgu uzturu. Visticamāk māmiņa ir palaidusi garām brīdi,kad mazulim bijusi lielākā interese par piebarojumu. Speciāliste iesaka turpināt piedāvāt mazulim piebarojumu kaut 10 reizes dienā,bet piedāvāt.

Notekti uzreiz atņemt maisījumu nevajadzētu un aizstāt to ar piebarojumu, jo šī pāreja  tomēr jāveic pakāpeniski.

Kādus produktus nedot mazulim?

Bērnam līdz 1 gada vecumam nevajadzētu dot:

  • Žāvētus produktus
  • Saldumus
  • Kūpinājumus
  • Konservus

Putras – kurā brīdī un cik dot?

Vislabāk putru pasniegt brokastīs, tas ir tradicionāli un saskaņā ar putras uzturvērtību. Tas ir jāsāk pēc tam, kad uzturā ir ieviesti dārzeņi, gaļa, augļi. Tātad no ēdienreizēm vispirms ir  pusdienas, launags un tad – brokastis.

Putras ieteicams dot bez glutēna: kukurūza, griķi, rīsi, auzu pārslas.

Kad ir īstais laiks iepazīstināt ar saldumiem?

Noteikti, ka mazulis paspēs iepazīt šokolādes konfektes, bet steigties ar to nevajadzētu. Saldās garšas bērns iepazīst ar augļiem – svaigiem, žāvētiem, saldētām ogām. Un tas ir ideālākais un veselīgākais variants.

Augļi bērna uzturā. Ar ko sākt?

Banāns ir labs pēc savas konsistences un būtības. Mazulim kā pirmo auglīti var piedāvāt arī ābolu, bet no tā var pūsties mazuļa vēderiņš. Savukārt bumbieri kā augli ēdienkartē ieviest nedaudz vēlāk.

Padzerties: dot vai nedot?

Kad mazuļa pārtika ir cietāka, citādākas konsistences, var sākt dot ūdeni. Arī tas ir jādod pakāpeniski, piedāvājot mazulim, un viņš pats zinās, cik bērnam vajadzīgs. Dot vajag tīru ūdeni no krūzītes, nekādā gadījumā nepievienojiet tam saldinātājus vai cukuru!

Māmiņu Klubs

Videosarunu atbalsta:

 20140320121009-97990.jpg