Biežāk uzdotie jautājumi par bērnu vakcināciju pret gripu

Biežāk uzdotie jautājumi par bērnu vakcināciju pret gripu

29. Jan 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tā ir klāt- sezonālā gripa. Lai gan esam daudz stāstījuši par profilakses pasākumiem un arvien aicinām tos ievērot, efektīvākā aizsardzība pret gripu ir tieši vakcinācija.

Konsultē Slimību profilakses un kontroles centrs.

Kādi ir ieguvumi no gripas potes tieši bērniem?

Gripas vakcīna pasargā bērnus no nopietnas saslimšanas vai pat nāves. Mazi bērni un veci cilvēki ir īpaša grupa, kura būtu jāpasargā no saslimšanas ar gripu. Turklāt bērniem, kuri ir jaunāki par 5 gadiem un kuri saslimuši ar gripu,ir augstāks komplikāciju risks.Tāpat apskatot statistiku jāsecina, ka visbiežāk tiek hospitalizēti bērni līdz 2 gadu vecumam.

Kāda ir ieteicamā vakcinēšanās kārtība?

Vakcinācijas ieteicama visiem izdzīvotājiem sākot no 6 mēnešu vecuma. Visefektīvāk ir saņemt pretgripas poti rudenī, bet ja tas nav izdarīts, nav par vēlu veikt vakcināciju arī janvārī vai februārī.

Kādos gadījumos nevajadzētu potēties pret gripu?

Ja kādam no vecākiem ir jautājumi vai bažas par vakcināciju, vai to vajadzēti veikt, noteikti vajadzētu izrunāt šos jautājumus ar savu ārstu. Parasti bērniem neiesaka veikt vakcināciju pret gripu, ja:

-       Bērnam ir mazāk kā 6 mēneši;

-       Ir nopietna alerģija pret olām (ja Tu uzskati, ka bērns, iespējams, ir alerģisks pret olām, aprunājies ar ārstu par vakcinācijas iespējām);

-       Iepriekš bijusi nopietna alerģiska reakcija pret poti;

-       Bērnam ir mērena vai nopietna saslimšana ar drudzi.

Kāpēc mēdz mainīties gripas vakcīna?

Katru gadu zinātnieki izstrādā vakcīnas, balstoties uz to, kāda veida vīruss cirkulē konkrētajā gadā. Vakcīna aizsargā vidēji pret trim gripas vīrusa celmiem.

Kādas ir iespējamās blakusparādības gripas vakcīnai?

Visbiežākās blakusparādības pēc gripas vakcīnas bērniem un pieaugušajiem ir sāpīgums injekcijas vietā. Iespējama arī temperatūras paaugstināšanās, drudzis, sāpes vai nogurums, tomēr šīs pazīmes ir īslaicīgas un pāries aptuveni divu dienu laikā.

Mazāk kā 1% vakcinēto cilvēku ir drudzis vai sāpes muskuļos. Tomēr kā atklāj pētījumi, kuros cilvēkiem tika ievadīta placebo vakcīna, arī tiek novērotas šādas pazīmes.

Māmiņu Klubs