Bērnu paliatīvās aprūpes biedrība rīkos ģimeņu tikšanās svētkus “Salidojums 2020”

Bērnu paliatīvās aprūpes biedrība rīkos ģimeņu tikšanās svētkus “Salidojums 2020”

27. Aug 2020, 15:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

2020. gada 23. augustā Z/S Valmoniras norisinājās ģimeņu satikšanās svētki “Salidojums 2020,” lai ik ģimenes loceklis – mamma, tētis, brālis, māsa, ome, opis sajustu vieglumu, prieku, taptu iedvesmoti un spēcināti.

Jau vairāk kā 20 gadus Bērnu paliatīvās aprūpes biedrība savā paspārnē rūpējas par neizārstējami slimiem bērniem un viņu ģimenes locekļiem. Kā nevalstiska organizācija Bērnu paliatīvās aprūpes biedrība risina jautājumus, kuri saistīti ar bērnu paliatīvās aprūpes pakalpojumu pieejamību visā Latvijā. Biedrība ir izveidojusi bērnu paliatīvās aprūpes modeli starpdisciplinārai komandai, kuras sastāvā vienoti strādā ārsts, medicīnas māsa, kapelāns, sociālais darbinieks, psihologs. Šāda komanda darbojas Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, nodrošinot paliatīvo aprūpi mājās, kā arī ambulatorus paliatīvās aprūpes pakalpojumus.

“Ilgstoši aprūpēt bērnu ar dzīvildzi ierobežojošu slimību tuviniekiem ir sarežģīts, psihoemocionāli grūts laiks. Viens no galvenajiem bērnu paliatīvās aprūpes mērķiem ir nodrošināt slimā bērna ģimenes locekļiem psihosociālu un garīgu atbalstu bērna slimības laikā. Ģimenēs līdzās neizārstējami slimajam bērnam vecāku mīlestība, uzmanība un gādība ir nepieciešama arī brāļiem un māsām. Bērnu paliatīvās aprūpes biedrības patronāžā esošie vecāki atklāj, ka nereti biedrības rīkotie pasākumi ir vienīgās reizes gadā, kad viņi izraujas no mājām un atrod kaut nedaudz laika sev,” stāsta Bērnu paliatīvās aprūpes valdes priekšsēdētāja Anda Jansone.

Ģimeņu tikšanās svētki “Salidojums 2020” guvuši lielu atsaucību – pietiecies kupls skaits ģimeņu, atbalstītāju, dalībnieku skaitam sasniedzot pie 140 cilvēkiem. Pasākuma gaitā ģimenēm būs iespēja piedzīvot brīnumus Dantes Pecolli brīnumu šovā, apgūt pašiem brīnumu radīšanas mākslu, sajust vēju gaisa pūķu meistarklasē ar Dmitriju Gormaļovu, sajust sevi Antigravity jeb gaisa jogā Annikas Andersones vadībā, piedalīties spontānās mākslas darbnīcā kopā ar Marutu Linužu, bērniem sajust krāsu struktūru ar pirkstiem un ļauties savas sajūtu pasaules gleznošanai kopā ar Zani un Sarmīti, samīļot un pacienāt Valmoniras zīda vistiņas un kaziņas, tētiem būs iespēja sportot un pārrunāt ar vīrieša veselību saistītos jautājumus kopā ar Helmutu Bēķi no fonda Movember Latvija un spēkavīru Daini Zāģeri ( Dodieksa kustības iniciatīva), pašiem mazākajiem būs iespēja jaunatklāt “Lil HOUSE” izglītojošās bērnu rotaļu mājas un Ette Tete modificējamo Pikleres trijstūri – “Mopitri.”

“Viss, kas notiek šo svētku radīšanas procesā, kādu atbalstu saņemam, ir daudzām svētībām klātesošs. Mēs novērtējam ik cilvēka labo gribu – atbalstot ar saviem talantiem – sirsnīgi pateicamies Kārlim Blumfeldam par atbalstu pasākuma muzikālajā nodrošinājumā, Rimi Baltic par gardumiem galdam, Lido par konditorejas izstrādājumiem, Kreder Factory par dāvaniņu radīšanu, www.pupumaiss.lv, www.arglazuru.lv, Ludmilai (@behindthedoors.riga), www.eventrent.lv, par viegluma sajūtas radīšanu noformējot pasākumu un ļoti sirsnīgs paldies pašiem pasākuma norises vietas Valmoniras saimniekiem Ilgvaram Bitem un Ingum Fjodorovam par patiesi atvērto, sirsnīgo attieksmi, lai taptu skaisti svētki, Starptautisko Sieviešu Klubam par finansiālo atbalstu. Mūsu pārliecība ir, ka ikviens ir tiesīgs dzīvot priecīgu, pilnasinīgu dzīvi, neskatoties uz slimības radītajiem ierobežojumiem un mūsu katra sirdī, darbos ir spēks veidot iekļaujošu sabiedrības attieksmi, reālas iespējas un tik ļoti nepieciešamo atbalstu šīm ģimenēm. Atbalstītāji mūs iedvesmo darīt iesākto un ticam, ka ar šādu līdzcilvēku atbalstu spēsim uzbūvēt arī multifunkcionālo bērnu paliatīvās aprūpes centru “Sapņu tilti” tuvā nākotnē.” Linda Zarovska, Bērnu paliatīvās aprūpes komunikācijas speciāliste