Bērns pie zobu higiēnista

Bērns pie zobu higiēnista

29. Feb 2016, 14:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par bērna mutes veselību jārūpējas jau no mazotnes. Uzzini, kurā vecumā mazo var vest pie zobu higiēnista un kas šīs vizītes laikā notiek. Konsultē zobārstniecības klīnikas „SIROWA” zobu higiēniste Inita Čeire. 

Pirmo reizi pie zobu higiēnista bērniņu var vest jau no trīs gadu vecuma. Speciāliste uzsver, ka ļoti svarīga ir sadarbība ar vecākiem - viņiem savu mazo vizītei pie higiēnista būtu pozitīvi jānoskaņo.

„Lai bērniņš ļautos zobu pārbaudei, daudzi speciālisti to veic caur rotaļām un spēlēm. Piemēram, paceļot krēslu, viņam stāsta, ka tagad mēs paceļamies gaisā ar lidmašīnu, tad uzspīdinām zobiem "saulīti" un zobiņus "izskaitām". Šajā brīdī zobu higiēnists jau var novērtēt, vai bērna mutē ir kāds bojāts zobs un to, cik daudz aplikuma ir uz bērna zobiņiem,” stāsta Inita Čeire.  

Higiēnista apmeklējuma laikā ar flora saturošo zobu pastu bērna zobiņus nopulē un, ja tas ir iespējams, tiem uzliek fluora gēlu.

„Tā kā fluora gēls var izsaukt vemšanu, svarīgi, lai bērniņš pirms šīs procedūras būtu paēdis un tā nebūtu jāveic tukšā dūšā. Sliktu dūšu var izsaukt fluora gēls, kurš, nonācis kuņģī, sakairina gļotādu,” skaidro zobu higiēniste.

Kādēļ nepieciešams fluora gēls?

„Fluors ir dabiska viela, kas novērš kariesa veidošanos, stiprina zobu emalju, fiksē kalcija jonus cietajos audos, nomāc skābju veidošanos un mikroorganismu vairošanos zobu aplikumā. Viens no joniem, kas veido zobu emalju, ir fluora jons. Tā kā ar pārtiku pietiekamā daudzumā to nav iespējams uzņemt, tas zobam jāuzņem mākslīgi. Šim nolūkam izmanto fluora gēlu, kas stiprina bērna zobiņus,” paskaidro Inita Čeire.

Māmiņu Klubs

 

Kad tavs mazulis pirmo reizi apmeklēja zobu higiēnistu?