Bērniņa pirmā jubileja. Ko ir svarīgi atcerēties?

Bērniņa pirmā jubileja. Ko ir svarīgi atcerēties?

19. Nov 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lūk, ir pienācis brīdis, kad Jūs gatavojaties svinēt bērniņa pirmo dzimšanas dienu. Jūs gaidat ciemiņus. Ir saklāts galds ar daudzveidīgām un veselīgām uzkodām, uz galda stāv „Mežezers”, bet ledusskapī savu kārtu gaida svētku torte. Bet pats jubilārs, mammas sapucēts, gaida ciemiņus un vienlaicīgi izpēta mammas un tēta dāvanu. Un ar lielāko prieku pieņem ciemiņu apsveikumus.

Protams, ka bērniņš šajā dienā izskatās jau gana liels – pārliecinoši un stabili sēž, rokā stingri notur karotīti un pats dzer no krūzītes. Cik gan ātri laiks skrien... Bet, mīļie vecāki, sekojiet līdzi sava mazuļa ēdienkartei arī šajā dienā. Ko viņš ēdīs un padzersies? Šodien bērniņš sasniedz viena gada vecumu, no maza zīdainīša kļūstot par „viengadnieku”. Un arī šajā vecuma posmā bērnam ir savas uzturvajadzības.

Bērns ir kļuvis ļoti aktīvs, līdz ar to viņš patērē arī vairāk enerģijas. Sakarā ar jaunu produktu ieviešanu ēdienkartē, bērna kuņģītis ne vienmēr darbojas kā vajadzīgs, tāpēc reizēm bērniņš kļūst nervozs un kaprīzs. Rūpējieties par sabalansētu mazuļa ēdināšanu. Iekļaujiet viņa ēdienkartē produktus, kas ir ražoti tieši bērniem pēc viena gada vecuma – šādiem produktiem ir pievienoti vitamīni un minerālvielas, kas ir nepieciešami Jūsu bērna uzturvajadzību apmierināšanai.

Nepārspīlējiet ar saldumiem – tas var veicināt apetītes samazināšanos un aptaukošanās veidošanos, bet tālākā nākotnē – arī citu slimību attīstību. Iemāciet bērniņam dzert vairāk ūdeni nekā sulu, pat ja sula nesatur papildus pievienotu cukuru. Ārsti iesaka bērniem, kas vecāki par 12 mēnešiem, dot līdz 100 ml sulas dienā, pakāpeniski palielinot šo daudzumu līdz 200 ml. Šādu principu vajadzētu ievērot arī vēlāk – pat līdz pieauguša cilvēka vecumam.

Pediatri iesaka bērna ikdienas ēdienkartē iekļaut 400-500 ml piena (ieteicams izvēlēties speciālos pienus, kam papildus pievienoti vitamīni un minerālvielas) un skābpiena produktus. Jāatceras, ka svaigpienu bērniem nav ieteicams dot līdz divu- trīs gadu vecumam, jo pienā esošie tauki un olbaltumvielas neatbilst bērna fizioloģiskajām vajadzībām, līdz ar to radot nevajadzīgu risku dažādu gremošanas vai uroģenitālās sistēmas slimību attīstībai vēlākā attīstības posmā.

Tieši tāpēc pediatri iesaka bērniem, kas vecāki par vienu gadu, uzturā iekļaut tieši bērniem paredzētos speciālos pienus atbilstoši viņu vecumam. Bērnam paredzētā piena dzērienā ir paaugstināts kalcija saturs, kā arī tie satur bērna augšanai un attīstībai nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas. Labākajā gadījumā šis piens turpina zīdīšanas radīto pozitīvo iespaidu, nodrošinot bērna organismu ar funkcionālām uzturvielām , kas veicina organisma funkcijas, piemēram, gremošanas sistēmu, imunitāti u.c.

20141114153050-43477.jpg

Izvēloties bērnam, kas sasniedzis viena gada vecumu, piena dzērienu, pievērsiet uzmanību produkta sastāvam. Kā vērtīgas un funkcionālas piena maisījumu sastāvdaļas tiek uzskatītas:

- omega taukskābes DHS un ARS, kas stimulē redzes un smadzeņu attīstību, mazulis tās var uzņemt tikai ar ēdienu.

- Prebiotikas un probiotikas, nomāc patogēno mikrofloru, uzturot dabīgo mikrofloru un uzlabojot gremošanu, līdz ar to normalizējas vēdera izeja un tās biežums. Pievērsiet uzmanību  speciālā piena sastāvam – vēlams, lai iekļautas būtu gan prebiotikas, gan probiotikas – tikai kombinācijā tās rada vēlamo pozitīvo efektu.

Kā piemēru var minēt sauso piena dzērienu uz kazas piena bāzes Kabrita® 3 GOLD, kurā apvienotas kazas piena pozitīvās īpašības ar prebiotikām un probiotikām, kā arī DHS un ARS taukskābes un nukleotīdi. Turklāt sausā piena dzēriena uz kazas piena bāzes Kabrita® 3 GOLD sastāvā ir unikāls tauku komplekss DigestX®, kas veicina kalcija uzsūkšanos, enerģijas apmaiņu un atvieglo gremošanas procesu. Šī dzēriena ražošanā ir izmantotas tikai izejvielas no kazas piena, kurš jau senos laikos ticis uzskatīts par palīgu bērnu ēdināšanā.

 Pateicoties īpašajai olbaltumvielu struktūrai, kazas piens ir „draudzīgāks” bērniņa gremošanas sistēmai, tas ir viegli un ātri pārstrādājams, kā arī tajā esošie vitamīni un minerālvielas viegli uzsūcas.  Tikai 2 Kabrita® 3 GOLD porcijas dienā nodrošina 50% kalcija, 33% joda un 30% dzelzs no dienā nepieciešamā daudzuma!

www.kabrita.lv