Bērna kratīšana var izraisīt pat smadzeņu satricinājumu!

Bērna kratīšana var izraisīt pat smadzeņu satricinājumu!

27. Apr 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nereti cenšoties nomierināt vai iemidzināt, māmiņas savus mazuļus krata vai pārlieku spēcīgi šūpina. Izrādās, tas bērnam kaitē un rada atkarību!

Vairāk portālam www.maminuklubs.lv atklāj fizioterapeite Kristīne Asonova.

„Ir zinātniski pierādīts, ka intensīvas kratīšanas kustības laikā bērnam izdalās hormoni, kas rada eiforijai līdzīgu stāvokli.

Tādēļ jo vairāk mazuli krata, jo vairāk viņam to vajag! Bieži vien esmu redzējusi vecākus, kuri ar bērnu uz rokām nevis vienkārši sēž uz bumbas, bet uz tās lēkā, jo tikai šādi spēj mazuli nomierināt.

Tomēr jāatceras, ka mierinot viņu šādi, ar katru dienu bērniņu kratīt vajadzēs arvien vairāk,” uzsver fizioterapeite.

Kādu risku rada spēcīga kratīšana?

Zīdaiņa smadzeņu un galvas struktūra vēl ir ļoti trausla, limfrite un asinsrite nav stabilizējušās un mazuļa spiediens ir mainīgs. Tāpat bieži vien piedzimstot, bērniņa galvā pilnībā vēl nav uzsūcies ūdens.

Līdz ar to kratīšanas rezultātā, mazulim var rasties smadzeņu satricinājums, un tieši šī iemesla dēļ zīdaiņi reizēm nonāk bērnu slimnīcās.

Kā mazuli nomierināt?

„Esmu ievērojusi māmiņas, kuras dodoties pastaigā un sarunājoties ar kādu, mazuļa ratiņus krata. Kaut bērns jau sen saldi iemidzis, mamma joprojām turpina viņu spēcīgi šūpot, bet tas nav pareizi!

Jāatceras, ka zīdaiņa gultiņa un rati nav paredzēti kratīšanai, bet tikai vieglai, līganai šūpošanai uz priekšu un atpakaļ.

Bērniem vislabāk patīk tieši šādas – lēnas un plūstošas kustības – tieši tādas pašas, kādas viņi piedzīvojuši, esot mammas vēderā!

Tādēļ tā vietā, lai spēcīgi šūpotu vai kratītu, mamma savu mazuli var paņemot rokās un veikt lēnus pietupienus vai arī lēni un mierīgi pagriezties vispirms pa labi un tad – pa kreisi, lai bērniņš sajustu mīļumu un drošību.

Tomēr pats būtiskākais, kas jāzina, lai nomierinātu bērnu - ir jānomierinās mammai pašai! Tikai tad, kad mazināsies tonuss viņas rokās un ķermenī, mazulis kļūs mierīgs. Turpretī, ja māmiņa smaidīs, bet viņas rokās būs izteikts tonuss, bērns to uztvers un uzbudināsies vēl vairāk.

Tādēļ ļoti svarīgi, lai tētis vairāk uzmanības pievērstu tam, kā jūtas mazuļa māmiņa! Ja viņai ir slikts noskaņojums, kas var būt saistīts arī ar hormonālajām svārstībām, bet viņš pats ir mierīgāks, labāk bērniņu nomierināt spēs tētis!

Noteikti nedrīkst aizmirst to, ka diendienā sēžot mājās ar mazuli, mamma ļoti nogurst, tādēļ kratot bērnu, bieži vien viņa šādi nomierina nevis bērnu, bet gan pati savu nervu sistēmu,” tā Kristīne.

Māmiņu Klubs

Kā tu nomierini un iemidzini savu mazuli? Kādas kustības viņam patīk vislabāk?