Audzinām meitu: No mazās "auklītes" speram soli pretim pieaugušā dzīvei

Audzinām meitu: No mazās "auklītes" speram soli pretim pieaugušā dzīvei

20. Jan 2014, 14:13 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Interese par bērnu audzināšanu

Apmēram no 4,5 gadu vecuma bērnam rodas interese par reāliem zīdiņiem, sākas jauns attīstības posms - auklēšana. Beidzas šis posms ar dzimumnobriešanas sākumu. Šī perioda karstākais punkts ir vecumā no 6 gadiem līdz 10 gadiem. Tieši šajā laikā bērni ļoti vēlas piedalīties "īstās" pieaugušo darīšanās, ļoti vēlas brālīti vai māsiņu. Ja ģimenē rodas jautājums, kad būtu laiks otrajam bērniņam, psihologi to iesaka darīt laikā, kad vecākajam bērnam ir 6-10 gadi. Īpaši tas attiecas, protams, uz meitenēm. Bet arī šajā vecumā izrāda aizkustinošas rūpes par mazuli.

Ja šajā periodā bērns nav ieguvis reālu komunikācijas pieredzi ar zīdaini, tad nākotnē bieži var nākties saskarties ar bailēm no maziem bērniem. Pusaudži un pat pieaugušie dažkārt baidās paņemt mazuli rokās, jo viņiem šķiet, ka "izdarīs kaut ko ne tā". Šīs bailes pakāpeniski izzūd tikai tad, kad pieaugušas mācās apieties ar savu bērniņu.

Solis pretim pieaugušā dzīvei

Meitene, kas jau kļūst par pusaudzi, vēlas spert soli ārpus sava ģimenes loka, lai uzzinātu ko vairāk par pašas dzīvi. Ja esat izlēmuši par labu otrajam bērnam šajā laikā, nekādā gadījumā nelieciet vecākajai meitai auklēties ar mazo brālīti vai māsiņu. Viņai mazulis vairs neinteresēs, un tas ir normāli. Cieniet viņas viedokli. Pretējā gadījumā, meitai var veidoties nepatīkama attieksme pret mazuli, viņa to var uztvert kā traucēkli. Pusaudzes intereses tagad būs vērstas uz intīmi-personīgu saskarsmi ar vienaudžiem. Mammai būtu jāpastāsta savai meitai par mīlestības skaistajām formām, par brīnumainajām grūtniecības sajūtām, par mātes lomas priekiem, un meita tad spēs vēlāk pati izlemt, kad un ar ko vēlas to visu piedzīvot.

Māmiņu Klubs