Apmācīta pirmā auklīšu grupa

Apmācīta pirmā auklīšu grupa

10. Sep 2013, 08:57 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
3. un 5. septembrī Samariešu Mācību centrā notikušas pirmās apmācības auklītēm un vecākiem programmā „Pirmā palīdzība bērniem un zīdaiņiem", kas izstrādāta ņemot vērā jaunos Ministru Kabineta noteikumus Nr.404, kuri paredz, ka auklītēm būs jāprot sniegt pirmo palīdzību.
 
Jaunajā apmācību programmā galvenais uzsvars tiks likts tieši uz palīdzības sniegšanu, t.sk., atdzīvināšanas pasākumiem. Kursu apmeklētāja Ilze, kas par auklīti strādā 3 gadus stāsta: „Esmu mācījusi pirmsskolas pedagoģiju un par auklīti strādāju pēdējos gadus un pati esmu mamma, tāpēc nevarētu teikt, ka neko nezinu par bērnu audzināšanu, tomēr man nav nekādu medicīnisku pamatzināšanu, kas darbā ar bērniem mēdz būs ļoti noderīgas, jo ir gadījumi, kad tieši tūlītēja rīcība var būt izšķiroša.
 
Šajās nodarbībās man vislabāk patika tieši praktiskā daļa – treniņi ar bērna manekenu, jo tieši pašam darbojoties ir visvieglāk atcerēties, kas un kā darāms. Teorija tomēr ir tikai teorija." Savukārt 2 bērnu mamma Silvija atzīst, ka „pēc kursu apmeklēšanas sapratu, ka tad, kad pašai būs jāatsāk darba gaitas, es rūpīgi izvērtēšu, vai par auklīti ņemšu jaunu meitene tikko pēc vidusskolas bez jebkādām zināšanām. Ko viņa darīs, ja mazais aizrīsies? Vai mācēs dezinficēt brūci? Domāju, šāda tipa kursus vajadzētu iekļaut arī topošo vecāku kursos, jo mēs nekad nevaram zināt, kurā brīdī tieši šīs zināšanas būs neaizstājamas."

16 akadēmisko stundu ietvaros programmā „PIRMĀ PALĪDZĪBA ZĪDAIŅIEM UN BĒRNIEM" papildus pirmās palīdzības zināšanu pamatkursam ir iekļauts arī īpašs apmācību un treniņu modulis palīdzības sniegšanai zīdaiņiem un bērniem. Papildus kursa ietvaros tiek sniegtas specifiskās zināšanas par mazu bērnu un zīdaiņu fizioloģiskajām īpatnībām un palīdzības sniegšanas specifiku, nodrošināti praktisko iemaņu treniņi ar zīdaiņa manekenu, kā arī aplūkoti lielākie riski un biežākie nelaimes gadījumi ar zīdaiņiem un bērniem dažādos vecumos. Kursu apmeklētāji noslēgumā arī saņems apliecību par apgūtajām pirmās palīdzības prasmēm.
 
Interesentiem ir sagatavotas arī 2 īsākas programmas – 4 akadēmisko stundu apjomā. Pirmajā no tām - „IEVADKURSS PIRMAJĀ PALĪDZĪBĀ BĒRNIEM" tiks sniegts ieskats un vispārējas zināšanas pieaugušajiem par pirmās palīdzības sniegšanu bērniem vieglākās nelaimes gadījumu situācijās (bez samaņas zaudēšanas). Programmas mērķauditorija ir bērnu vecāki, vecvecāki un auklītes bez priekšzināšanām pirmās palīdzības sniegšanā bērniem. Savukārt cilvēkiem, kuri jau apguvušas Pirmo palīdzību tiek piedāvāts specializēts kurss „ATDZĪVINĀŠANAS PASĀKUMI ZĪDAIŅIEM UN BĒRNIEM", kuras mērķis ir sniegt specifiskās zināšanas un praktiskās iemaņas pirmās palīdzības sniegšanā zīdaiņiem un bērniem, īpašu uzmanību pievēršot praktisko iemaņu treniņam ar zīdaiņa manekenu. Tāpat tiks aplūkoti lielākie riski un biežākie nelaimes gadījumi ar zīdaiņiem un bērniem dažādos vecumos. Programmas izstrādājis Rīgas Stradiņa universitātes docents Leons Blumfelds.
 
Avots: Samariesi.lv